Türkiye’den YKS manzaraları... 80 yaşında sınava girdi

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Haziran 30, 2018 12:43

Bu yıl ilk kez uygulanan YKS’nin ilk oturumu olan TYT’ye katılan adaylar arasında kimliğini kaybeden, 15 dakika kuralına takıldığı için salona giremeyen ve ağlayan öğrenciler de oldu. Küpesini çıkaramayan bir öğrencinin yardımına ise diğer veliler koştu. Bazı veliler de inşaat çalışanlarını gürültü yapmamaları için uyardı. Adaylar arasında en dikkat çekeni ise, İzmir’de konservatuvar öğrencisi olmak için YKS’ye giren 1938 doğumlu Hasbiye Candemir’di.

Haberin Devamı

Türkiye genelinde bu yıl ilk kez uygulanan Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) ilk oturumu olan Temel Yeterlilik Testi (TYT) ilk defa uygulanıyor. Sonuçları üniversiteye girişte kullanılacak sınav, farklı görüntülere sahne oldu. Bazı adaylar 1 dakikayla sınavı kaçırdı, bazıları kimliğini kaybettiği için salona alınmadı ve gözyaşlarına boğuldu. Bir öğrenci de sınav öncesi küpe krizi yaşadı. Küpesini çıkaramayan öğrencinin yardımına diğer veliler koştu. İşte Türkiye’den YKS manzaraları:

Türkiye’den YKS manzaraları... 80 yaşında sınava girdi

SINAV ÖNCESİ KÜPE KRİZİ YAŞADI
İstanbul: Üsküdar Burhan Felek Anadolu Lisesi’nde sınava girecek olan İrem Erol annesiyle birlikte okula gitti. Okul girişinde güvenlik noktasında arama sırasında Erol’dan küpesinin çıkarılması istendi. Annesi küpeyi çıkarmaya çalıştı fakat kulağında küpe sıkıştığı başarılı olamadı. Diğer velilerden yardım istendi. Bir veli cımbızla sıkışan küpeyi çıkarmaya çalışsa da o da başaramadı. Daha sonra okul bahçesindeki bir veli sınava 4 dakika kala sıkışan küpeyi çıkararak öğrencinin TYT’ye girmesini sağladı. Öte yandan aynı okulda geç kalan adaylardan bazıları koşarak son anda sınava yetişti. Saat 10.00’dan sonra gidenler binaya alınmadı. İstanbul Üniversitesi Beyazıt Kampüsü’ne ise tek başına giden öğrenciler, üzerinde bulunan bazı eşyalardan dolayı sorun yaşadı. Bir vatandaş da okul önüne “emanet alınır” yazılı tezgah açtı. Burada 3 TL karşılığında öğrencilerin içeriye alınmayan eşyalarını emanet almaya başladı. Sabahattin isimli bir vatandaş, “Emanet alıyoruz. Telefon, çanta ve elektronik cihazları sokamıyorlar. Onları burada emanet alıyoruz. Ücret karşılığında yapıyoruz. Ne bırakırlarsa 3 TL’ye alıyoruz. Burada güvenilir olduk. Öğrenciler bizi tanıdı. Burada öğrencilere yardımcı oluyoruz. Sınavdan çıktığı zaman kimliğine bakarak teslim ediyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Türkiye’den YKS manzaraları... 80 yaşında sınava girdi


Samsun: Yüzündeki sargıyı çıkaramadığı için ÖSYM yetkilileri tarafından sınava alınmayan 21 yaşındaki Muhammet Öztürk, “Birkaç gün önce kaza geçirdim. Görevli arkadaşların bana yardımcı olması lazım. Bu sınava 2-3 sene hazırlanan insanlar var. Geçirdiğim kaza sonucu ameliyat oldum. Burnumdaki protezi çıkartamıyorum. Bandajlı bir şekilde sabit 1 hafta kalması lazım. Görevliler, yardımcı olması gerekirken, ‘alamıyoruz’ diyorlar. Sabah da ehliyetle geldiğim için sınava almadılar. Sonra gittim kimliğimi alıp geldim bu sefer de bandajlı olduğum için sınava almadılar. Böyle bir mağduriyet yaşadım. Bunun çözülmesini istiyorum” dedi.

Haberin Devamı

Türkiye’den YKS manzaraları... 80 yaşında sınava girdi

ADAYLARLA OKULDAKİ SAAT TUTMADI
Afyonkarahisar: Gazi Mesleki Teknik ve Teknik Anadolu Lisesi’nde salondaki saatin, velilerin saatinden bir dakika ileri olması nedeniyle sınava alımlar durduruldu. Son saniyelerde sınava girme ümidi taşıyan birçok öğrenci okul bahçesinden üzgün ayrılırken, veliler duruma tepki gösterdi.

SON ANDA YETİŞTİLER
Karabük: YKS adayları Karabük Üniversitesi girişinde bekleyen Karabük Belediyesi’ne ait otobüslerle sınavlara girecekleri okullara taşındı. Sınava geç kalmamak için koşturan öğrenciler, son anda kendilerini okuldan içeri atabildi.

Türkiye’den YKS manzaraları... 80 yaşında sınava girdi

HEYECANLARINI SOSYAL MEDYADAN PAYLAŞTILAR
Bursa: Sınava giriş saatini kaçıran bazı öğrenciler içeri alınmadı. Bu duruma isyan edenlerle birlikte, hiçbir şey söylemeden okuldan ayrılanlar da oldu. Bazılarının ise telefonla sosyal medyadan yaptıkları canlı yayınla heyecanlarını paylaştığı görüldü. Sınava sistemine tepki gösteren bazı veliler ise, “Çocuğum 10 yıldır imtihana hazırlanıyor, emeklerinin karşılığını alacağını ümit ediyoruz. Çok zor bir dönem geçirdi. Gece yarılarına kadar ders çalıştı. Aslında sınav sisteminin kalkması lazım. Çocukluklarını yaşayamıyorlar. Avrupa’daki gibi sınavsız geçiş sistemi olur inşallah” diyerek görüşlerini dile getirdi.

Haberin Devamı

Sınava giren 57 yaşındaki Orhan Varlı ise, “Ticaret lisesi mezunuyum, üniversite mezunu olmak için hazırlandım. Benim bakış açım biraz farklı. Vizyonumu ve ufkumu genişletmek için sınava hazırlandım. Gençlere örnek olmak istiyorum. Emekliyim, fakat kendimi geliştirmek istiyorum” dedi.

UNUTTUĞU KİMLİĞİNİ ALIP GELDİ AMA GEÇ KALDI
Ağrı: Sabah saatlerinde okula giden ve kimliğini evde unuttuğunu fark eden Büşra Demir adlı öğrenci çevrede bulunan vatandaşlar tarafından evine götürüldü. Adeta zamanla yarışan Demir, kimliğini alarak okula döndü. Demir, 15 Temmuz Anadolu Lisesi’nde gireceği sınava 1 dakika geç kaldı. Saat 10.01’de kapıya giden öğrenci, geç kaldığı gerekçesiyle görevli eğitmen tarafından dersliğe alınmadı. Uzun uğraşlar veren aday ve yanındaki vatandaşların çabası bir işe yaramadı. Hayalleri yıkılan öğrenci uzun süre ağladı. Eğitmene yalvaran Demir, “Allah rızası için beni sınava alın” dedi. Öte yandan öğrenciye yardım etmek isteyen çevredeki vatandaşlar da uzun süre sınavdan sorumlu eğitmeni ikna etmek için uğraştı. Çabaları yetersiz kalan öğrenci ağlayarak okuldan ayrıldı.

Haberin Devamı

KİMLİĞİNİ KAYBETTİĞİ İÇİN GİREMEDİ
Tokat: Bazı adaylar nüfus cüzdanında fotoğrafı olmadığı veya kimliğini kaybettiği için nüfus müdürlüğünün yolunu tuttu. Geçici kimliklerini alan birçok aday sınava yetişirken, sınav saatinin geçmesi nedeni ile salonlara giremeyenler de oldu. Annesi Fatma Al ile saat 10.09’da Nüfus Müdürlüğüne giden Esmanur Al, sınava yetişemeyeceği için gözyaşlarına hakim olamadı.

VELİLERDEN İNŞAAT ÇALIŞANLARINA GÜRÜLTÜ İSYANI
Adana: Seyhan ilçesindeki İsmet İnönü İlkokulu’nda çocukları sınava giren öğrenci velileri, okul bahçesinde dua ederek, beklemeye başladı. Bu sırada veliler, okulun yakınlarındaki bir inşaatta çalışmalar sırasında gürültü yapıldığı gerekçesiyle inşaat yetkilerini uyardı. Gürültü kesilmeyince polise haber verildi. Şantiye yetkilileriyle görüşen polis, çalışmaları durdurdu. 

Haberin Devamı

Türkiye’den YKS manzaraları... 80 yaşında sınava girdi

GEÇ KALAN ADAY: ŞAKA MI BU?
Antalya: Saat 10.00’da salon kapısına giden bir öğrenci içeri alınmadı. 3 dakika olduğunu söyleyerek kapıya vuran öğrenci, “Şaka mı bu ya, Allah” diyerek okuldan ayrıldı.

Türkiye’den YKS manzaraları... 80 yaşında sınava girdi

GEÇ KALDI, BELGELERİNİ YERE ATTI
İzmit: İzmit Gazi Lisesi’nde sınava girecek olan bir öğrenci, birkaç dakika geç kalınca sınava alınmadı. Büyük üzüntü yaşayan öğrenci, elindeki belgelerini yere attı. Daha sonra belgelerini alan kız öğrenci ağlayarak okuldan çıktı. Bacağı kırılan bir öğrenci ise tekerlekli sandalyeyle okula getirildi. Öğrenci daha sonra koltuk değnekleriyle içeri girdi.

Türkiye’den YKS manzaraları... 80 yaşında sınava girdi
1 DAKİKAYLA KAÇIRDI
Van: Merkez Edremit ilçesindeki Kadriye Sağdinç İlkokulu ve Ortaokulu’nda saat 10.00’da güvenlik görevlileri tarafından okulun kapısı kapatılırken, 1 dakika geç kalan bir öğrenci içeri girmek istedi. Öğrenci ve velilerin tüm ısrarını rağmen içeri alınmayan aday, giriş belgesini yırtarak hızla okuldan ayrıldı. Yırtılan giriş belgesini yerden alan öğrenci velisi, adayın 1 dakika geç kalması nedeniyle içeri alınmadığını ifade etti.

Türkiye’den YKS manzaraları... 80 yaşında sınava girdi

10 DAKİKA GEÇ KALDI
Gaziantep: Hasan Ali Yücel Anadolu Lisesi’ne giden bir kız öğrenci, sınava 10 dakika geç kalınca içeri alınmadı. Sınav salonuna girmek için uzun süre görevlilere ısrar eden genç kız, bu isteği kabul edilmeyince gözyaşlarına boğuldu. Sınav için erkenden yola çıktığını ama heyecandan yanlış otobüse bindiğini söyleyen genç kız, sınava yetişmek için uzun süre koştuğunu ama içeri alınmadığını belirtti. Okul bahçesinde uzun süre gözyaşı döken genç kız, daha sonra okuldan ayrıldı.

İzmir:
İzmir Atatürk Lisesi’nde bazı aileler sınav öncesinde çocuklarıyla hatıra selfie’si çekti. Kapıların kapanmasına 1 dakika kala sınav merkezine gelen bir öğrenci ise telefon ve üzerindeki kemer gibi eşyalardan dolayı içeri giremedi. Sevcan Koç adlı bir kadın, hiç tanımadığı öğrencinin eşyalarını alıp, sınava girmesini sağladı. Koç, "Bir yıllık emeği bu yüzden heba olabilirdi, bunun olmaması için yardımcı oldum" dedi.

Türkiye’den YKS manzaraları... 80 yaşında sınava girdi


80 YAŞINDA YKS’DE TER DÖKTÜ
Gaziemir ilçesindeki Adnan Menderes İlkokulu’nun bahçesi, bu sabah üniversite sınavı heyecanı yaşayan liseden yeni mezun gençlerin yanı sıra onların büyükannesi yaşındaki 1938 doğumlu Hasbiye Candemir’i ağırladı. Çocuk yaşlarından bu yana okumayı ve müziği çok seven Candemir, bu iki hayalini de gerçekleştirmek için yaş engeline takılmadı. Sınava giriş belgesi ile okula giden Candemir, üniversite öğrencisi olabilmek için şaşkın bakışlar altında sınıfın yolunu tuttu. 2017’de açıköğretim lisesini tamamladığını belirten Candemir, hemşirelikten emekli olduğunu ve yurtdışı seyahati yapmayı çok istediğini anlatan Candemir, "eğitimi yetersiz olduğu" gerekçesiyle yeşil pasaport alamadığı için 70 yaşından sonra yeniden okuma serüveninin başladığını dile getirdi. Hasbiye Candemir, "Üniversite öğrencisi olmak için buradayım. Kazanırsam inşallah üniversiteye gireceğim. 1938 doğumluyum ama yaş önemli değil her zaman insan okuyabilirmiş, ben bunu öğrendim. Zaten okumayı da çok seviyorum, hiç elimden kitap düşmez ki devamlı okurum. Hiçbir şey için geç değil. Eğer geçerli not alabilirsem konservatuvara gideceğim. Konservatuvarın kurslarına gidiyorum" diye konuştu. 

Anne-kız sınava girdiler
Ankara: TYT adaylarından Özge Ece Çiftçi, annesi Özlem Çiftçi ile, Ömer Baklacıoğlu ise ablası Ilgın Gülhan ile aynı okulda girerek heyecanı birlikte yaşadı. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde annesi ile aynı binada sınava giren Özge Ece Çiftçi, geçen sene de teyzesiyle aynı yerde sınava girdiğini belirterek, bu sene de annesiyle aynı katta sınava gireceklerini ifade etti. Şu an zaten bir üniversitede okuduğunu söyleyen Çiftçi, “Geçen sene çok stresliydim bir beklentim olduğu için. Bu sene, ‘aynı yerde girer miyiz’ diye düşündük, deneyelim dedik. Heyecanlı değilim, annem benden daha heyecanlı” dedi.

Sınava ablasıyla aynı binada giren Ömer Baklacıoğlu ise, “Mühendislik fakültesinde okuyorum. Kendi girdiğim seneden daha rahatım açıkçası. Üzerimde bir stres yok, titrerdim o sene. Ablama ‘sınava gireyim’ dedim, o da ‘tamam, ben de gireyim’ dedi. Öylece girmeye kadar verdik” dedi.
Abla Gülhan da, “Ben de kendimi bir deneyeyim dedim. Beni geçerse ne olacak bilemiyorum” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!