Teknoloji, inovasyon ve Türkiye’nin genç mucitleri

Güncelleme Tarihi:

Teknoloji, inovasyon ve Türkiye’nin genç mucitleri
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 21, 2014 09:00

Günümüzde tüm toplumların en temel hedefi, bireylerin ihtiyaçlarını karşılamak, yaşamlarını kolaylaştırmak ve hayat kalitesini yükseltmek. Böylece yüksek bir yaşam standardı sağlayabilen toplumlar, dünyada da saygın bir yer edinirler. Bunun için bilgi üretmek, onu insan ihtiyaçlarını karşılayacak ürünlere dönüştürmek ve bilgiyi ürüne dönüştürecek teknolojiyi geliştirmek gerekiyor.

Haberin Devamı

Bilgi, teknoloji ve yenilik arasında birbirini destekleyen ve arttıran bir döngü bulunuyor. Yeni bilgilere ulaşılması, onun insan ihtiyaçları için kullanımını, yani uygulamayı, teknolojiyi ve yeniliği geliştirir. Geliştirilen yeni teknolojiler kullanılarak tekrar yeni bilgi üretimi kolaylaşır ve birbirini destekleyen ve büyüten bir döngü oluşur.

Bilgi de insan ihtiyaçları da sınırsız olduğundan bu hiç durmayacak bir çabadır. Teknoloji bir bakıma hayatı kolaylaştırma çabalarının ürünüdür. Teknoloji, iletişimi, ulaşımı, sağlığı, eğitimi kısaca hayatın hemen her alanını kolaylaştırıyor.

Teknoloji, ülkelerin ekonomik olarak büyümesi, gelişmesi, değişmesi ve kalkınması bakımından en önemli faktörlerden. Teknoloji, Ar-Ge faaliyetlerinin sonucunda üretiliyor. Aynı zamanda yeni ürünler ve üretim yöntemleri geliştirmek için gerekli olan bilgi ve yeteneği ifade ediyor. Bu yeteneğe sahip ülkeler, küresel rekabete uygun ürünler geliştiriyor, üretiyor, dünya ticaretinden daha fazla pay alarak zenginleşiyor ve dünyada saygın bir yer ediniyorlar.

Haberin Devamı

Teknoloji, yeni mal, hizmet üretimi veya imalat süreçlerinin, yönetim metodlarının bulunmasına, geliştirilmesine ya da pratik sorunların çözümüne yönelik uygulamalı teknik bilgiler bütünü olarak da biliniyor. Teknoloji, yenilikler veya buluşlar biçiminde kendini göstermesi sebebiyle temel bilimlerin uygulamalı yönü olarak da adlandırıliyor.

Teknolojik gelişme, toplumsal ve ekonomik değişmenin başlıca nedenlerinden biri. Teknolojideki hızlı değişim, toplumun ekonomik, kültürel ve sosyal olarak hızla değişmesine neden olur. Bu bakımdan gerek gelişmekte olan ülkeler, gerekse gelişmiş ülkeler, ekonomik verimliliklerini yükseltmek ve hızlı bir büyüme gerçekleştirmek için teknolojiye büyük önem veriyorlar.

İnovasyon ve üretim

Yenilik (inovasyon), yeni veya önemli ölçüde değiştirilmiş ürün (mal ya da hizmet), veya sürecin; yeni bir pazarlama yönteminin ya da iş uygulamalarında, işyeri organizasyonunda veya dış ilişkilerde yeni bir organizasyonel yöntemin hayata geçirilmesidir. Yenilik, yeni fikirleri ürün, üretim yöntemi veya hizmet gibi değer yaratan çıktılara dönüştürme sürecidir. Bu süreç iki temel basamaktan oluşuyor: Yeni ve yaratıcı fikirlerin ortaya çıkması, ortaya çıkartılan yeni ve yaratıcı fikirlerin ticarileştirilmesi, ürün, yöntem veya hizmetlere dönüştürülmesi.

Haberin Devamı

Yenilik, bir ülke için sürdürülebilir büyüme, refah ve artan iş olanakları anlamına geldiğinden, bu alanda gereken ortamın oluşturulması, işleyen bir sistemin kurulması ve etkin politikaların geliştirilmesi ülkeler için çok önemli. Yenilik sistemi, hem bilginin üretilmesi, muhafazası, iletilmesi hem de yayılarak uygulanması ve finansmanı gibi çok çeşitli alanları kapsayan dinamik bir yapıdır.

Yenilik faaliyeti, bilim ve teknoloji etkinliklerinin tümünü kapsayan ve sonuç bakımından yarara dönüşmesi beklenen pazarlama aşamasını da kapsayan bir süreçtir. Esasen yenilik, yeni bir fikrin değer yaratan uygulaması olarak tanımlanabilir. Yenilik, özgün olmalı, değer yaratmalı ve değiştirilebilir bir kıymete sahip olmalıdır.

Haberin Devamı

Yenilikçi bireyler

Yenilikçi toplum, yenilikçi hayat biçimini içselleştirmiş bireylerden oluşursa sürdürülebilir olur. Bunun için bireylerin erken yaşlardan itibaren eğitilmeleri, yenilikçi davranış biçimlerini edinmeleri ve bunu yaşamları ile özdeşleştirmeleri gerekiyor. Bireysel olarak sorgulayıcı olmalı, günün temel bilgilerini almış ve yeni bilgiler üretebilmek için sistematik çalışma ve proje geliştirme yetisini kazanmış olmalıdırlar. Yenilikçi toplumun bireyleri, bilgiyi üretme, biriktirme, kümülatif bilgiye ulaşma ve ondan tekrar yeni ve daha ileri bilgiler üretme yöntemlerini öğrenmiş, metodolojisini kavramış, bunun için gerekli alet ve cihazları kullanabilen bireyler olmalıdır. Böyle bireylerin çoğunlukta olduğu toplumlar yenilikçi toplumlardır.

Haberin Devamı

Burada en önemli konu üstün nitelikli bireylerinin eğitimleridir. Öncelikle bu insanların iyi eğitilmesi ve yetiştirilmesi gerekiyor. Geçmişte bazı buluşlar nispeten tesadüfi olarak bulunsa da günümüzde iyi eğitilmiş nitelikli kişilerin oluşturduğu ekipler, güçlü bir teknik altyapı ve sistematik çalışmalarla bilgi üretilebiliyor ve bunu teknolojiye dönüştürülebiliyor. Dolayısıyla bu ekosistemi tüm boyutları ile kurgulayıp işletemediğiniz zaman beklenen gelişme ve netice alınamıyor.

Bir toplumda bilgiyi üretecek, yayacak ve uygulayacak olan o toplum içinden çıkacak nitelikli bireylerdir. Bu kişilerin toplumu ileriye taşıyabilmesi için iyi eğitilmeleri ve güncel bilimsel bilgiyi eksiksiz ve erken yaşlarda almaları sağlanmalı. Bakanlığımız, bağlı ve ilgili kuruluşlarımız bu alanda önemli projeler, destekler ve yarışmalar düzenliyor. Ülkemizin nitelikli gençleri ilgi alanlarına göre değerlendiriliyor ve geleceğe hazırlanıyor. Aynı zamanda gençlerimizi bilgideki hızlı değişime ayak uydurabilecek, muhakeme gücü yüksek, zorluklardan yılmayan, sorgulayıcı, hayallerini gerçekleştirecek sağlam iradeli bireyler olarak yetiştirmeye çalışıyoruz.

Haberin Devamı

Bilim, teknoloji ve yenilik sistemi içerisinde bilginin hem üretilmesi hem de transferi ve uygulanması açısından en önemli unsur insan kaynağının geliştirilmesidir. Bakanlığımız son yıllarda başlattığı Ar-Ge desteklerinde nitelikli personele daima ilave destekler sağlayan düzenlemeler yapıyor. Bu personelin ücretleri ile ilgili iyileştirmeler yanında istihdamlarına da önemli katkılar sağlanıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!