Sınava hazırlık maliyeti kaç lira?

Güncelleme Tarihi:

Sınava hazırlık maliyeti kaç lira
Oluşturulma Tarihi: Kasım 07, 2023 10:46

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınavın 2 Haziran’da yapılacağını açıkladı. Sınava şu an 6 aydan uzun bir süre var. Ancak iyi bir lisede eğitim almak isteyen öğrenciler çalışmaya yaz aylarında başladı. Çocukları sınava girecek ebeveynlerin ise diğer sınıflarda çocuğu olanlara göre kesenin ağzını biraz daha açması gerekiyor. Özel ders, yardımcı kitap, etüt merkezi, online eğitim derken sınava hazırlanmak aileler için tahmin edilenden daha masraflı. Standart kurs ücretleri 40 bin liraya ulaşırken, az kişili sınıflardan oluşan butik dershanelerde özel hizmet almak isteyenler 100 bin TL veya üzerini gözden çıkarmalı. Tek bir kitabın fiyatı 250 TL’yi, bir saatlik özel dersin fiyatı ise bin lirayı bulabiliyor.

Haberin Devamı

Sekizinci sınıf öğrencilerini bu yıl heyecanlı bir sınav maratonu, aileleri de maddi bir sınav bekliyor. Bir eğitim öğretim yılı boyu sürecek hazırlık temposu için çalışma planları şimdiden yapıldı, kurslar ayarlandı, özel dersler başladı. 20-25 tane kitaptan oluşan setler satın alındı. Bunların yanında süreç içinde beklenmeyen ek giderler çıkması da olası. Eğitim Uzmanı Onur Soğuk, bu yıl artan maliyetlerin her alanda en az yüzde 50 artışa neden olduğunu söylüyor.

Sınava hazırlık maliyeti kaç lira
LGS 20 KİTAP GEREKTİRİYOR
Soğuk’a göre; akademik başarısı orta seviyedeki bir öğrencinin, LGS’ye hazırlık için yıl boyunca tüm branşlardan toplam en az 20 test kitabı çözmesi gerekiyor. Bu çalışmayı 2 haftada bir deneme sınavına katılarak, bir çevrim içi eğitim platformuna ya da hafta sonları destek olacak bir kursa yazılarak desteklemesi önem arz ediyor.

Haberin Devamı

İLDEN İLE DEĞİŞİYOR
Merkezi sınavlara hazırlık için ders veren kurs merkezlerinin ücretleri ilden ile değişiyor. Anadolu kentlerinde fiyatlar daha makul olabiliyor. Ama yine de geçtiğimiz yıl bu illerdeki kurs fiyatları 8 bin liradan başlarken bu yıl 20 bine ulaştı. Marka bir kursu tercih etmek ise Türkiye’nin her yerinde 40 bin TL’yi bulabiliyor. Diğer yandan 3-5 kişilik sınıflarda ders veren butik bir dersanede eğitim almak 100-200 bin TL arası. Geçtiğimiz yıl bu özel hizmet veren dershanelerin maliyeti 35 bin TL civarındaydı. Kurs maliyeti yol parasının da eklenmesiyle artıyor. Mesela İstanbul’da öğrenci akbili için aylık 140 TL ödemek gerekiyor.

MATEMATİK DAHA PAHALI
Çevrim içi eğitim platformları daha uygun fiyatlarıyla dikkat çekiyor. Tüm dersleri kapsayan bir LGS hazırlık çevrim içi programına kaydolmak niteliğine göre aylık 500 TL ile 3 bin TL arasında değişiyor. Ancak burada da paketlere ek olarak canlı yayın, soru çözümleri gibi ekstra etkinliklere ödeme yapmak gerekebiliyor. Eksik konuyu kapatmak için ortalaması 3 bin TL’yi bulan tek branşlık paketler de satın alma seçenekleri arasında yer alıyor. Mesela matematik sözel derslere göre daha pahalı.

Haberin Devamı

ORTALAMA 20 DENEME SINAVI
Bir öğrencinin hayallerine ulaşabilmesi için ayda ortalama 2, hazırlık döneminin tamamında ise 20 deneme sınavına girmesi gerekiyor. Deneme sınavına dışardan katılmak 20 ile 50 TL arasında değişiyor. Eğer bu sınavlara okul ya da sınıf olarak katılım sağlanırsa fiyatlar daha da düşebiliyor.

BRANŞ DENEMELERİ DAHA UCUZ
Yardımcı test kitapları bu yıl da Milli Eğitim Bakanlığı tarafından ücretsiz olarak dağıtıldı ama hayalindeki lisenin kapısından girmek isteyen öğrencilerin ortalama 20-25 test kitabı çözmesi gerekiyor. Artan kağıt maliyetlerinden etkilenen yayınevleri tarafından basılan, tüm branşların olduğu ve 5 kitabı kapsayan test kitabı setleri ortalama 800 lirayı buluyor. Tek kitap bazında bakıldığında ise kitaplar ortalama 120 TL’den satılıyor. Branş deneme kitaplarının fiyatı daha uygun olsa da çözümlü, konu anlatımlı, özel yeni nesil sorulu ve video içerikli kitapların fiyatı ise 250 lirayı bulabiliyor.

Haberin Devamı

TÜRKİYE ORTALAMASI 500 TL
Özel ders ücretleri ise büyük farklılıklar gösterebiliyor. Şu an sınav başarısıyla ön plana çıkan popüler öğretmenlerden özel ders almak isteyenlerin saat başına 2 bin 500 lirayı gözden çıkarması gerekiyor. Eğitim Uzmanı Onur Soğuk özel ders fiyatlarında Türkiye ortalamasının saat başına 500-600 lira olduğunu söylüyor. Üniversite öğrencisinden takviye dersler almanın fiyatı daha makul. Mesela 200 liraya özel ders öğretmenleri de bulunabiliyor. Sosyal bilgiler gibi branşlarda ücretler biraz daha aşağı seviyelerde oluşuyor. Öğretmenin öğrencinin evinde ders vermesi de fiyatı artıran bir unsur.

YKS’DE MALİYET DAHA FAZLA
8-9 Haziran’da uygulanacak Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) hazırlanan bir sayısal öğrencisi ise 30-40 adet eğitim kitabına ihtiyaç duyuyor. Başarı hedefleri ve dışarıdan alınan destek arttıkça bu rakamlar da artıyor. Özellikle LGS’ye göre çalışılacak ders sayısının daha fazla olması maliyeti arttırıyor. YKS için ortalama bir kursun fiyatı 40 bin TL. Özel ders fiyatları da saatlik ortalama 500 TL’den başlayıp 3 bin TL’ye ulaşabiliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!