Şapkadan ‘öğretmene itibar’ çıktı

Güncelleme Tarihi:

Şapkadan ‘öğretmene itibar’ çıktı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 24, 2018 01:42

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un “Şapkadan tavşan çıkarmamı beklemeyin” diyerek başladığı 2023 Eğitim Vizyonu açıklamaları heyecan uyandırdı. Erdoğan’ın ayakta alkışlanmasına neden olan ‘öğretmenlik meslek kanunu’nun detayları önümüzdeki günlerde açıklanacak olsa da, ‘şapka’dan çıkan en önemli şey öğretmene yıllardır beklenen itibarın kazandırılacak olması gibi görülüyor.

Haberin Devamı

Bakan Selçuk’un samimi üslubuyla adım adım yapılacağı mesajını verdiği 2023 Eğitim Vizyonu’nda, öğrenci ve velilerin değişikliğe gidilecek diye beklediği ‘sınav’ konusu çok fazla yer bulmadı, “Kademeler arasında yarışmaya yönelik sınav ihtiyacı azaltılacak. Sınavsız yerleştirme konusunda esnek modeller geliştirilecek” denilerek muallakta bırakıldı. Liselerdeki derslerin yarı yarıya azalması, yabancı dil öğreniminin yeniden düzenlenecek olması öğrencileri sevindirecek yenilikler. Sırayla gidelim:

1000 LİRAYA KADAR EK ÜCRET
Polislerin, savcı ve hâkimlerin olduğu gibi öğretmenler de uzun zamandır meslek kanunu istiyordu. Atamalar, göreve başlama ve her türlü çalışma koşullarını içerecek bu meslek kanunuyla yöneticiler de bir ‘meslek’ sahibi olacak.
Kalkınmada öncelikli olan yerlerde görev yapan öğretmen ve müdürlere ek ücret verilmesi de önemli bir teşvik. 300 ile 1000 TL arasında olması muhtemel bu teşvikten 23 ilde yaklaşık 150 bin öğretmen ve yöneticinin yararlanması bekleniyor.
Henüz hazırlıkları tamamlanmasa da 5 yaşın zorunlu eğitim çağına alınması, uzmanların uzun süredir beklediği bir şeydi. Özel okullar bunu sevinçle karşıladı.

Haberin Devamı

MERDİVENALTI KURS BİTECEK
Hem Cumhurbaşkanı, hem de Bakan Selçuk ısrarla dershanelerin kaldırıldığının altını çizdi. Okulların akademik anlamda yeterli hale geleceği, merdivenaltı ya da kaçak çalışan kurslara da artık yaşama imkanı bırakılmayacağı vurgulandı. Kurslar devlet okullarında verilecek. Anladığım kadarıyla bazı özel okullar, devlet okullarına bu desteği vermek için hazırlıklara başlamış bile.
Akademik programlardaki yoğunluk nedeniyle özellikle meslek liselerinde okul terki ve tekrarların olduğu 9’uncu sınıflarda öğrenciler, hangi alana gidecekse ağırlıklı olarak bu alanın eğitimini alacaklar.

PEDAGOJİK FORMASYON
Pedagojik formasyonu olmayan öğretmen atanamazken öğretmenliğe atanacaklarda alan bilgisi önemsenecek. Milli Eğitim Bakanlığı istediği alanda pedagojik formasyona bakılmaksızın öğretmen atamasını yapacak. Atanan öğretmene, göreve başlarkenki aday öğretmenlik sürecinde üniversitelerle işbirliği halinde, kolay erişilebilir lisansüstü düzeyde Öğretmenlik Mesleği Uzmanlık Programı verilecek.

Haberin Devamı

Eğitim camiasının aylardır beklediği 2023 Eğitim Vizyonu genelde olumlu bulundu; şimdi gözler uygulamada.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!