MEB Müsteşar Yardımcısı Bilgili: Özel yetenekli öğrenciler iyi yetiştirilmeli

Güncelleme Tarihi:

MEB Müsteşar Yardımcısı Bilgili: Özel yetenekli öğrenciler iyi yetiştirilmeli
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 25, 2017 12:30

Bu yıl ilk kez Antalya’da düzenlenen ‘Bilim ve Sanat Merkezleri (BİLSEM) Festivali’ne Türkiye’nin 80 ilinden birçok öğrenci, öğretmen ve veli katıldı. Öğrenciler yaptıkları projeleri sergiledi. Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ahmet Emre Bilgili, özel yetenekli öğrencilerin iyi yetiştirilmesi gerektiğini söyleyerek, “Özel yetenek ne kadar erken keşfedilirse o kadar iyi geliştirilir ve yönlendirilir” dedi.

Haberin Devamı

Özel yetenekli öğrencilerin sınavla seçilerek girebildiği, okul dışı saatlerde müzik, resim, matematik, biyoloji gibi sanatsal ve bilimsel alanlarda eğitim aldığı BİLSEM’lerde 24 bin 291 öğrenci eğitim görüyor. Etkinlik boyunca öğrencilerin çalışmalarını izleyen ve söyleşilere katılan Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ahmet Emre Bilgili, özel yetenekli öğrencilerin iyi yetiştirilmesi gerektiğini söyledi. Müsteşar Yardımcısı Bilgili’nin açıklamalarından satır başları şöyle:
İki yıl önce genel müdürümüzle BİLSEM’leri geliştirmek, iyileştirmek ve yaygınlaştırmak gibi bir proje ortaya koyduk. İki yılda da hem gelişti, hem yaygınlaştı. Büyük ilçelerimizde de mutlaka açılmasını istedik. 80 ilde 111 BİLSEM var. 25 bin civarında öğrencimiz bulunuyor. Öğrenci seviyesini yaş olarak gerilere çektik. Birinci sınıfları da dahil ettik. Özel yetenek ne kadar erken keşfedilirse o kadar iyi geliştirilir ve yönlendirilir. Çünkü hem geliştirilmeye hem yönlendirilmeye ihtiyacı var.

Haberin Devamı

MEB Müsteşar Yardımcısı Bilgili: Özel yetenekli öğrenciler iyi yetiştirilmeli

HER YIL YAPILACAK

Bu tür etkinlikler bölgesel çapta yapılıyordu ama ilk defa bütün BİLSEM’lerden öğrenci, öğretmen, yönetici ve velilerin bir arada olduğu bir BİLSEM bayramı gerçekleştirdik. Öğrenciler yeteneği hangi alandaysa geliştirme ve paylaşma imkanı buldular. Artık bir BİLSEM camiasından bahsedebiliriz. Bundan sonra her yıl yapılacak. Festivalin herkes için çok kazanımlı olacağını düşünüyoruz. Türkiye’nin böyle bir sisteme ihtiyacı var. Bu insan kaynağını iyi yönetebilirsek Türkiye’nin çok önemli değerler kazanacağını ve bu insanların yetişeceğini düşünüyoruz. Hayatta normal bir öğrenciyi bekleyen tehlike sayısı azdır ama özel bir çocuğu bekleyen tehlike sayısı çoktur. O yüzden bu çocukları iyi yetiştirmeliyiz. Bu çocukları yetenekleri doğrultusunda iyi eğitmediğimiz takdirde mutlu olamıyorlar.

KILIÇDAROĞLU SANIP FOTOĞRAF ÇEKTİRDİLER

Özellikle yurtdışında fotoğraf çektirmek isteyenler oluyor. Türkiye’de biliyorlar ki Kemal Kılıçdaroğlu yalnız başına gezmez. İngiltere’de birisi yürürken arkamdan ‘Kemal Bey’ diye koşarak geldi. Kılıçdaroğlu olmadığıma inandıramadım, fotoğraf çektirdik, gitti. Bunlar bir hoşluk.

Haberin Devamı

ÖĞRENCİLER ANLATIYOR

MEB Müsteşar Yardımcısı Bilgili: Özel yetenekli öğrenciler iyi yetiştirilmeli

Tolga Atılır (Yasemin Karakaya BİLSEM-Ankara):
7’nci sınıftayım, 5’nci sınıftan beri gidiyorum. Müzik, kaligrafi, temel ders programlarına giriyorum. Piyano çalışıyorum. Birinci sınıfta başladım, Nilüfer Belediyesi’nin düzenlediği Uluslararası bir yarışmada ikinci oldum. İkinci sınıfı okumadım, atladım. Bakanlığın düzenlediği yarışmalarda 3 ve 4’üncü sınıfta birinci oldum. Bu dereceler de beni heveslendirdi. Piyano virtüözü olmayı düşünüyorum. Buradaki etkinlik çok güzel, eğlenceli. Farklı atölyelere katıldım.

MEB Müsteşar Yardımcısı Bilgili: Özel yetenekli öğrenciler iyi yetiştirilmeli

Deniz Yıldırım (Şahinbey BİLSEM-Gaziantep):
8’inci sınıftayım. 5 yıldır BİLSEM’deyim. Öğretmenlerimizle arkadaş gibiyiz. Edebiyat alanındayım. Bir oyun tasarımımız var. Yazım kuralları konusunu nasıl kolaylaştırırız, diye düşünürken akılımıza bunu bir oyun haline getirmek geldi. İlk önce bilgisayar oyunu olarak düşündük sonra madem bu teknolojik oyunlar aileler arasındaki bağları bu kadar koparıyor neden bunu bir kutu oyun haline getirip ailelerin hep beraber oynayacağı bir şey yapmayalım dedik. Bu yıl burada sunum yaptık. Seneye TÜBİTAK’a katılmayı düşünüyoruz. Asıl hedefim yazılım mühendisi olmak. Microsoft gibi büyük şirketlerde çalışmak istiyorum. Bence gayet başarılı bir etkinlik olmuş. Öğrencilerin projelerini yarıştırmaktan ziyade, rahat kaynaşıp proje geliştirebildikleri bir ortam oluştu.

Haberin Devamı

MEB Müsteşar Yardımcısı Bilgili: Özel yetenekli öğrenciler iyi yetiştirilmeli

Yağmur Yıldız (Ataşehir BİLSEM-İstanbul): 11’inci sınıf öğrencisiyim. 9 yıldır BİLSEM’e gidiyorum. Robot takımına kaptanlık yapıyorum. Ayrıca küçük öğrencilere mentörlük yapıyorum, hocama yardımcı oluyorum. Dünya Robot Olimpiyatları’nın Türkiye’deki ilk yarışmasında birinci olduk ve ülkemizi temsilen dünya şampiyonasına Katar’a gittik. 53 ülke arasında 15’inci olduk. Birçok yarışmada derecelerimiz var. Tüketim sermayesine dayalı bir üretim var. Ben bundan çok insanların hayatını kolaylaştıran şeyler üretmek istiyorum. Teorik eğitim çok basit. Uygulamalı eğitim yapılsın istiyorum. Etkinliği çok beğendim. Her şey ince ince düşünülmüş.

Haberin Devamı

MEB Müsteşar Yardımcısı Bilgili: Özel yetenekli öğrenciler iyi yetiştirilmeli

Egemen Gürsoy (Etimesgut BİLSEM-Ankara):
7’ye gidiyorum. Daha önce Bayburt BİLSEM’deydim. Sonra Ankara’ya taşındık. Birçok bölüme devam ediyorum. Resim çiziyorum. Resim ve karikatür yarışmalarında dereceler aldım. Bakanlığın karikatür yarışmasında Bayburt’ta birinci oldum. Türkiye’de ilk 10’a girdi. Biyoloji dersinde çok eğleniyorum, değişik projeler yapıyoruz. Matematik dersi çok zevkli. Normal okulda farklı öğreniyoruz. Geçen matematik dersinde ünlü matematikçileri öğrendik mesela. İlgimi çekiyor dersler. Pilot olmak istiyorum. O yüzen fen, matematik alanına yoğunlaşacağım ama diğerlerini de bırakmayı düşünmüyorum. Etkinliği çok sevdim. Atölyeler ayrıca güzel. Bu kadar büyük bir etkinliği güzel senkronize etmişler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!