'Biz de velilere karne veriyoruz'

Güncelleme Tarihi:

Biz de velilere karne veriyoruz
Oluşturulma Tarihi: Ekim 30, 2023 11:58

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, çocuklara seslenerek ‘anne ve babalarınıza kitap okuma ödevi verin” dedi. Geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada ‘aileler olmadan eğitimde istediğimiz hedeflere ulaşamayız’ diyen Bakan Tekin; ‘Çocuklar okula geldiğinde biz de onların ailelerinden iyi eğitim alıp almadığını değerlendiriyoruz. Dolayısıyla biz de ailelere karne veriyoruz” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, İstanbul’daki programları kapsamında 5 okul, 1 özel eğitim uygulama okulu ve 1 gezici eğitim tırı açılışına katıldı. Bakan Tekin, Türkiye’de son 21 yılda eğitim alt yapısının ve hizmetinin 2 kat arttığının altını çizdi, özel gereksinimli öğrenciler için sunulan eğitim olanaklarını anlattı. Sancaktepe’de ‘Mavi Kuş Anaokulu, Ortadağ Ortaokulu, Şehit Emre Baysal Anadolu Lisesi ve İstanbul Sanayi Odası 100. Yıl Cumhuriyet Anaokulu Toplu Açılış Töreni’nde konuşan Bakan Tekin, şunları söyledi; .

ANNE BABALARA KİTAP OKUMA ÖDEVİ
“Çocuklar anne babanıza ödev verin. Eve gidince ‘her akşam yarım saat kitap’ okuyacağız deyin. Eğitim önce evde verilmeli. Çocukların geleceği için ailesinden iyi bir eğitim alması şart. Aileler çocuklarının eğitim öğretim sürecinde ‘iyi bir eğitim verildi ya da verilmedi’ diye tartışabiliyor. Küçücük çocuklar okula geldiğinde biz de onların ailelerinden iyi eğitim alıp almadığını değerlendiriyoruz. Dolayısıyla biz de ailelere karne veriyoruz. Toplu açılış töreninde anaokulu da açıyoruz. Bu anaokullarına 36 ay ve üstündeki çocuklar geliyor. Ancak bütün akademik araştırmalar eğitim için en kritik sürecin ilk 36 ay olduğunu gösteriyor. Bu sebeple veliler eğitimcilerin işini kolaylaştırmak istiyorsa kendilerini eğitim öğretim sürecinin bir parçası olarak kabul etmeli.”

Haberin Devamı

60 BİN OKULDAN BİN 76’SI ÖZEL EĞİTİM OKULU
İstanbul Kağıthane Avrupa Konutları Çamlıvadi İlkokulu ve Çamlıvadi Özel Eğitim Uygulama Okulu Açılış Töreni’ndeki konuşmasında ise eğitim yatırımlarından bahseden Bakan Tekin, özel eğitime ihtiyaç duyan çocukları da oldukça önemsediklerini belirterek şöyle devam etti; “Özel eğitime ihtiyacı olan çocuklarımız bizim için önemli. Bu sebeple tanısı konulmuş çocuklarımızı, okullarımızda kaynaştırma eğitimi denilen bir yöntemle, normal sınıflara kaynaştırma öğrencisi olarak alıyoruz. Ayrıca hem özel eğitim uygulama okulları açıyor hem de bazı okullarda özel eğitim sınıfı uygulaması yapıyoruz. Diğer yandan özel eğitime ihtiyaç duyan çocuklarımıza evlerde ve hastanelerde de eğitimler veriyoruz. Bu eğitimleri her kademedeki çocuklar için sağlıyoruz. Sadece müfredattaki standart eğitimleri vermekle de kalmıyor bazı okullarda özel eğitim alan çocuklarımızı mesleki eğitimlerle de destekliyoruz. Şu an Türkiye genelinde 60 bin okulumuzun bin 76’sı özel eğitim uygulama okulu. Bu okullarda ise 35 bin öğrencimiz var. Dolayısıyla özel eğitim konusunda da örnek gösterilebilecek uygulamalar yapıyoruz.

Haberin Devamı

DÜNYADA ÖRNEK GÖSTERİLİRİZ
Son 21 yılda eğitimin alt yapısı ve verilen eğitim öğretim hizmeti iki kat artmış durumda. Örneğin bundan 21 yıl önce Türkiye genelinde 360 bin derslik vardı, şu an ise toplam 742 bin derslik var. Bu 2 kattan daha fazla artış yaşandığını gösteriyor. İstanbul’da Kâğıthane ilçesi özelinde derslik sayısına bakacak olursak, 2002 yılında bin 144 derslik varken şu an 2 bin 394 derslik olduğunu görüyoruz. İlçede okul sayısı da 3 kat artmış. Diğer yandan ilçede öğretmen sayısı 2002’de bin 791 iken şu an 4 bine yakın öğretmen bulunuyor. Başka bir ülkede bu rakamlar okunsa dünya eğitim tarihinde örnek olarak gösteriliriz.”

Biz de velilere karne veriyoruz

GEZİCİ EĞİTİM TIRI 7 BÖLGEDE DOLAŞACAK
Bakan Tekin İstanbul programını, çocuklara Türkiye’nin eğitim tarihini anlatacak olan ‘Gezici Eğitim Tırı’nın İstanbul’daki açılışıyla sürdürdü. ‘Gezici Eğitim Tırı’ çocuklara Türkiye’nin eğitim tarihini anlatacak. Yeni medya sanatçısı Mert Onaran ve ekibi tarafından üç buçuk ayda hazırlanan üç boyutlu görseller ve ses efektleri ile öğrenciler, bu tırda ‘Köklü Mirastan Türkiye Yüzyılına’ temalı içerikle buluşacak. Turuna 30 Ekim’de İstanbul’da başlayan tır, 7 bölgede 10 farklı noktayı ziyaret edecek. İstanbul’da başlayan yolculuk sırasıyla İzmir, Mersin, Adana, Gaziantep, Erzurum, Trabzon, Ordu ve Konya ile devam edecek. ‘Gezici Eğitim Tırı’nın son durağı ise 24 Kasım Öğretmenler Günü’nde Ankara olacak.

Haberin Devamı

Biz de velilere karne veriyoruz
ÖĞRENCİLERİ HAFİZE ANA KARŞILAYACAK, ROBOT YOLCU EDECEK
Geçmişten günümüze eğitimin nasıl şekillendiğini ve teknoloji sayesinde güncellenen alt yapısını çocuklara aktaracak olan tır ziyaretleri de geçmiş ve geleceği bir araya getiriyor. Öğrenciler, tıra Hababam Sınıfı’nın meşhur karakteri Hafize Ana’yla biniyor. Tırda 3 dakika süren gösterimin ardından ise onlara ‘Ada’ isimli sosyal robot eşlik ediyor ve uğurluyor.

‘YENİ VİZYONA SAHİP OLACAKLAR’
Diğer yandan Vakıfbank desteğiyle oluşturulan tırdaki içeriklerin hazırlanmasında Milli Eğitim Bakanlığı’nın arşivinden yararlanıldı. Bakan Tekin; “Çocuklarımızın geleceğe en iyi şekilde hazırlanması için yoğun bir mesai içindeyiz. Bu sebeple tırımızı il il dolaştıracağız ve umarım onlara faydalı olacak. Çocuklar bu tırda çok kısa bir süre geçirecekler ama içinden çıktıktan sonra hem bir ders çıkacak hem de yeni bir vizyona sahip olacaklar” dedi.

BAKMADAN GEÇME!