Ömer Koç’tan evlenecek bursiyerlere öneri

Güncelleme Tarihi:

Ömer Koç’tan evlenecek bursiyerlere öneri
Oluşturulma Tarihi: Haziran 07, 2015 15:35

Türk Eğitim Vakfı (TEV), 2015-2016 öğretim yılında yurtdışı yüksek lisans ve üst ihtisas bursu almaya hak kazanan 78 bursiyeri basına tanıttı. Basın toplantısına katılanlar düğün sürpriziyle karşılaştı. TEV’in Singapur’da eğitimlerini sürdürecek iki bursiyeri bugün evlenecek.

Haberin Devamı

Türk Eğitim Vakfı (TEV) tarafından 1969 yılından beri başarılı gençlere verilen yurtdışı yüksek lisans ve üst ihtisas bursundan 2015-2016 öğretim yılında 78 öğrenci yararlanacak. Bursiyerler, Divan İstanbul City’de düzenlenen toplantıyla basına tanıtıldı. Toplantının sürprizi TEV’in iki bursiyeri Melike Begüm Tanış ve Barış Burak Kanbur’un bugün evleneceklerini duyurması oldu. Çift, doktora eğitimlerini Singapur’da beraber sürdürecek.
Lisans ve yüksek lisans eğitimini Yıldız Teknik Üniversitesi makine mühendisliğinde tamamlayan Barış Burak Kanbur, TEV’in bursuna geçtiğimiz ağustos ayında kabul edildi. Singapur’a önden giderek bir düzen kurduğunu anlatan Kanbur, “Nişan süreci nedeniyle TEV’in ve üniversitenin de hoşgörüsüyle Singapur’a aralıkta gittim. Önden ben giderek düzen kurdum. Onu bilmediğim bir yere götüremezdim. Begüm de bu dönemin bursuna başvurdu. Kazandı, beraber bir doktora maceramız olacak” dedi. Liseden beri tanışan çift, 3 yıldır yurtdışında doktora planları yapıyormuş. “Birbirimizi iyi tanıyoruz. O yüzden beraber doktora planı yaparken tereddüdümüz olmadı” diyen Kanbur, şöyle konuştu:
“Begüm’ün de bu bursu kazanacağını biliyordum. Bunun TEV aracılığıyla olması ve dünyanın en önemli üniversitelerinin birinde olması bizi ayrıca motive ediyor ve heyecanlandırıyor. Bir kişiye doktora bursu bulmak zorken, iki kişilik burs için uğraştık. Gelecek hayallerimiz daha iddialı.”

Haberin Devamı

Melike Begüm Tanış ise, İstanbul Üniversitesi çevre ve kimya mühendisliğinde çift ana dal bitirdikten sonra yüksek lisansını İstanbul Teknik Üniversitesi çevre mühendisliğinde yaptı. Şimdi Singapur’da Nanyang Technological University’de Çevre ve Su Kaynakları Mühendisliği’nde doktoraya başlayacak olan Melike Begüm Tanış, ileriye yönelik planlarını “Doktoradan sonra post doktora yapma hayalimiz var. Ondan sonra da iyi bir araştırmacı olarak hizmet vermek istiyoruz” diyerek anlattı.

Koç’tan mutlu evlilik sırrı

TEV Yönetim Kurulu Başkanı M. Ömer Koç da çifti tebrik ederken büyükbabasıyla ilgili bir anekdotunu anlatarak ‘mutlu evliliğin sırrı’nı verdi:
“Melike ve Barış’a mutluluklar diliyorum. Bu vesileyle rahmetli büyükbabamın yeni evlenecek çiftlere naklettiği bir anekdotu aktarmak istiyorum. İsmet Paşa, Mevhibe Hanım ile evlilik yıl dönümlerini kutlayacağı zaman bir davet vermiş. Büyükbabam herkesten fikir almayı severdi. ‘Paşam nasıl götürdünüz 50 sene bu müesseseyi?’ demiş. İsmet Paşa da ‘Çok kolay Vehbi Bey’ demiş, ‘Mevhibe bağırdığında ben sustum. Ben bağırdığımda Mevhibe sustu’. Umarım siz de bunu takip edersiniz.”

Haberin Devamı

“Her yıl 1 milyon dolarlık burs fonu ayırıyoruz”

TEV Yönetim Kurulu Başkanı M. Ömer Koç, toplantıda yaptığı konuşmada ise şunları söyledi:
“TEV 48 yılda 217 bin 500 yurtiçi burs, bin 590 yurtdışı burs sağladı. Yurtdışı burslarımızla; üst düzey yönetici, tıp doktoru, bilim adamı ve sanatçı gençlerimizin yüksek lisans ve üst ihtisas eğitimine destek vererek, Türkiye’nin geleceğini yönlendirecek değerleri yetiştiriyoruz. Hala yurtdışında, 148 gencimiz eğitimlerine devam ediyor. Bu yıl seçilen 78 başarılı gencimiz de önümüzdeki aylarda yurtdışında öğrenimlerine başlayacak. Yurtdışında yüksek lisans ve üst ihtisas eğitimi yapan gençlerimize, Türk Eğitim Vakfı olarak, her yıl yaklaşık 1 milyon dolarlık burs fonu ayırıyoruz. İşbirliği yaptığımız kurumların katkılarıyla bu tutar 3 milyon dolara yaklaşıyor.”
Mütevelli Heyeti Başkanı Rona Yırcalı ise bursiyerlerin 10 farklı ülkeye gideceğini belirterek, “37 farklı ilden, Türkiye’nin 24 farklı üniversitesinden geliyorlar. İşte bu TEV’in tüm Türkiye’nin vakfı olduğunun en güzel göstergesi. Bursiyerlerimiz dünyanın 10 farklı ülkesinde ülkemizi temsil edecek ve hiç şüphesiz bizleri gururlandıracaklar” dedi.

Haberin Devamı

317 aday başvurdu

TEV Genel Müdürü Yıldız Günay yaptığı konuşmada şunları söyledi:
“Yurtdışı burslarımıza bu yıl 317 aday başvurdu ve ilk elemelerin ardından 267 kişi mülakata alındı. Kendi alanlarında başarılı akademisyenlerden oluşan jüri tarafından seçilen 78 genç burs almaya hak kazandı. Mühendislik-teknik alandan 50, sosyal bilimlerden 15, ekonomi ve işletmeden 10 ve tıptan 3 uzman hekimimiz eğitimlerine yurtdışında devam edecek. TEV bu bursları verirken Almanya, Fransa, Singapur hükümetleri ve Danimarka, İtalya, İspanya, Japonya resmi kurumları ile birlikte çalışıyor.”

Toplantıya TEV Yönetim Kurulu Başkanı M. Ömer Koç, Mütevelli Heyeti Başkanı Rona Yırcalı, TEV Genel Müdürü M. Yıldız Günay, TEV Genel Müdür Yardımcısı Güsel Bilal, Fransa İstanbul Başkonsolosu Muriel Domenach, Almanya İstanbul Başkonsolosluğu Kültür ve Basın Ateşesi Harald Schindler katıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!