Okulların elektrik faturası arttı, müdürlere tasarruf yolları anlatıldı

Güncelleme Tarihi:

Okulların elektrik faturası arttı, müdürlere tasarruf yolları anlatıldı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 26, 2015 11:02

Ülkemizde sayısı 60 bini geçen okulların yıllık enerji faturası ortalama 1 milyar 500 milyon TL’yi buluyor. Uzmanlar, enerji tüketiminde yüzde 75 oranında dışa bağımlı olan Türkiye’de enerji tasarrufu bilincinin genç yaşta kazandırılması gerektiğini savunuyor.

Haberin Devamı

1630 okulun bulunduğu İzmir’de okul müdürleri için ‘Okullarda Enerji Verimliliği ve Yönetimi Semineri’ düzenlendi. Yaşar Üniversitesi akademisyenleri, okulları yeşil bina anlayışına taşıyacak bilgiler verdi. Milli Eğitim Bakanlığı verilerine göre Ege Bölgesi’nde toplam 6 bin 592 okul var. Buna göre İzmir’deki okullar yıllık yaklaşık ortalama 39 milyon TL’lik, Ege Bölgesi’ndeki okullar ise yıllık yaklaşık ortalama 158 milyon TL’lik enerji faturası ödüyor.

Türkiye’de 3-18 yaş arası 25 milyonu aşkın öğrencinin olduğunu belirten Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nurdan Yıldırım Özcan, “25 milyonu aşkın öğrenci ve 10 milyondan fazla velinin bulunduğu ülkemizde enerji tasarrufu bilincinin yaygınlaştırılması için okullarla temas halinde olmak çok önemli. Öğrencileri, öğretmenleri ve çalışan personeli eğiterek okullarda verimli bir enerji yönetimi planı hazırlanabilir” dedi.

Haberin Devamı

Her okulda uygulanabilir

Elektrik-Elektronik Mühendisliği Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hacer Şekerci ise, “Güneşin doğuş ve batış saatlerine göre bina çevre aydınlatmasını otomatik hale getirilebilir. Okul binasında verimli aydınlatma ekipmanları kompakt floresan veya led armatürler kullanılabilir. Güneş ışığından en yüksek verimde yararlanılacak şekilde sınıf ve ofis içi yerleşimler ayarlanabilir” diye konuştu.

Okulların elektrik faturası arttı, müdürlere tasarruf yolları anlatıldı

Türkiye daha çok tasarruf etmeli

Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr.Arif Hepbaşlı ise, bu bilincin arttırılması için her yıl seminerlerin gerçekleştirileceğini söyledi.

Endüstri Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Cemal Dinçer, “Uluslararası Enerji Ajansı verilerine göre gelişmiş ülkelerde enerji yoğunluğu binde 9 ile yüzde 19 arasında iken, ülkemizde yüzde 38 olması bu konunun ciddi olarak ele alınması gereğini ortaya koyuyor. Binaların ve işletmelerin ısıtma ve soğutmasında yüzde 35 ve ulaşımda yüzde 15 oranında tasarruf sağlandığında yılda 1,4 milyar dolarlık petrol ve doğalgaz ithal edilmeyebilir” dedi.

Haberin Devamı

Mimarlık Fakültesi Öğretim Görevlisi Dr. Mimar İlker Kahraman da alışılageldik iş senaryoları ile 2010 ve 2050 yılları arasında bina sektöründeki enerji ihtiyacının yüzde 50 artacağının öngörüldüğünü söyledi.

TÜRKİYE;

- Dünya net enerji ithalatı liginde 11’inci sırada

- Doğalgaz ithalatında dünya 5’incisi

- Petrol ithalatında dünya 13’üncüsü

- Kömür ithalatında dünya 8’incisi

- Petrol koku ithalatında dünya 4’üncüsü durumunda

- Her 4 dolarlık ithalatın 1 doları ise enerjiye gidiyor

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!