Matematik eğitimi için müziği kullanıyorum

Güncelleme Tarihi:

Matematik eğitimi için müziği kullanıyorum
Oluşturulma Tarihi: Ocak 04, 2016 09:00

Müzik pek çok insan için bir “eğlence kaynağı”, matematik ise bazıları için karmaşık ve zor, bazılarının da ne yazık ki sevmediği bir bilim dalı. Oysa müziğin armonik yapısı matematikseldir. Notalarda, enstrüman tellerinde matematik vardır yani müzik ve matematik iç içe iki alandır.

Haberin Devamı

Örneğin ünlü matematikçi ve aynı zamanda iyi müzisyen olan Pisagor oktavı buldu. Bir teli iki eşit parçaya bölerek aynı sesin incesinin (ince DO-kalın DO) oluştuğunu gözlemledi. Yapılan birçok nörolojik çalışma müziğin, yani ritmin insanların beyin aktivitelerini geliştirdiğini destekliyor. Bu çalışmalardan elde edilen ortak sonuca göre, müzik eğitiminin matematik performansı ve bilişsel aktiviteler üzerine olumlu etkisi var.

Matematik, dünyada birçok öğrenci için en sıkıntılı derslerden biri. Ben de biraz olsun bu dersi sevdirebilme çabasıyla matematiğin yapısına müzik ekledim. Bütün öğretmenlerin en büyük hedefi öğrencilerde etkin, eğlenceli ve kalıcı öğrenmeyi gerçekleştirmek. Bunun için birçok strateji, yöntem ve teknik kullanılıyor.

DERSİ VE ÖĞRETMENİ SEVMEK ÖNEMLİ

Haberin Devamı

Benim için en önemli başlangıç, dersi ve öğretmeni sevmekten geçiyor. Amacım, çeşitli yöntem ve teknikler kullanarak herhangi bir konunun mantığını kavrattıktan sonra öğrencilerin bazı kavramları ritmik bir şekilde öğrenmelerini sağlamak. Matematiği sevilmeyen yüzünden kurtararak öğrencilere dersi ve öğretmeni sevdirmek. En önemlisi de sosyal ve duygusal öğrenme yöntemiyle beynin birçok bölgesini harekete geçirerek öğrenmeyi gerçekleştirmek.

“Sıfır’ ile başlar doğal sayılar,  1 ile başlar sayma sayılar sonsuza gider bunlar. Negatiften gelir, pozitife gider tam sayılar bunlar…”  diyerek  ellerimizde materyaller ile müzik ile matematik derslerimize başladık ve süreç içinde 5, 6, 7, 8’inci sınıflardan öğrencilerle birlikte çeşitli kazanımlarda sözlerimizi yazarak kazanımlara uygun bedensel hareketlerle şarkımızı söyledik.

Öğrencilerin dersi ve öğretmeni sevmesi, sosyal ve duygusal anlamda öğrenmenin etkin ve eğlenceli bir şekilde sağlanması ve öğrencilerin bazı ezber kavramaları ritmik bir şekilde öğrenmesi müzikli matematik dersinin en önemli yararlarından. Yapılan bire bir görüşmelerde bu uygulamanın yararlı olduğu konusunda geri dönüşler alındı.  

TEOG SORUSU ŞARKI SÖZLERİNİ HATIRLATTI

Müzikle işlenen matematik kazanımları ritimsel olarak akılda daha kalıcı olduğundan öğrencilerin yazılıda bazı ezber kavramları daha kolay hatırlayıp yaptıkları müzik ile matematiğin yararlarından biri oldu. Bu sene Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sınavlarında çıkan reel sayılar, rasyonel ve irrasyonel sayılar sorusunu öğrencilerin, “Rasyonel irrasyonel bütün sayılar reel ve gerçektirler ve karekökten çıkar rasyonel sayılar devredip kaçar sonsuza kadar...” sözlerini mırıldanarak yaptıklarını söylemeleri ritmik olarak hatırladıklarını gösteriyor.

Haberin Devamı

Öğrenciler matematiği ve öğretmeni sevdiği ve yazılılarda daha başarılı olduğu için bu etkinlikten çok memnun. Bedensel hareketler, görsel materyaller, ritim ve müzik beynin tüm fonksiyonlarını aktif tutuyor. “Doğru sonsuza gider, doğru parçası küser, ışın tek taraf seçer, nokta düzleme düşer...” , “Dik açı 90 derece doğru, 180 derece açılar kolay bence çöz sorular gelince…” sözleri ile öğrenciler bedensel el kol hareketleriyle kazanımı şekil haline döküyorlar.

Minik minik (mm) cimcime (cm) derslerimiz (dm) müzikle (m) damdan (dam) helikopterime (hm) uçtum gittim köyüme (km) çoğumuz hâlâ ezberleyemedik değil mi? Evet müzik ile matematik dersimizde tüm öğrencilerimiz sıralamayı çok güzel yapıyor.

Haberin Devamı

ÖĞRENCİLER AKTİF ROL ALIYOR

Öğrencilerle fikir alışverişinde bulunarak şarkıları yazıyorum, daha sonrasında ise materyaller hazırlayıp söylüyoruz. Öğrenciler bu etkinliğin  hazırlık, uygulama ve değerlendirme aşamasında aktif olarak rol alıyorlar. Bu uygulama öğrencilerin kendi aralarındaki iletişimi de güçlendiriyor. Sonuç olarak dersi seven, sosyal ve duygusal öğrenmeyi gerçekleştiren öğrenciler mutlu, sevildiğini bilen ve başarıyı gören öğretmen mutlu, üçlü sac ayağının diğer ayağı olan velilerimiz mutlu ve umutlu...

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!