LYS ve YGS Sınavları Kaldırılacak mı?

Güncelleme Tarihi:

LYS ve YGS Sınavları Kaldırılacak mı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 21, 2015 14:32

Üniversiteye giriş için uygulanan LYS ve YGS sınavları kaldırılacak mı? LYS-YGS ne zaman kaldırılacak? Üniversitelere girişte devrim gibi bir sistem geliyor. 2016-2017 yılında uygulanması öngörülen yeni sisteme göre LYS-YGS sınavları kaldırılacak. Öğrenciler istedikleri üniversiteye giriş yapabilecekler.

Haberin Devamı

Geçtiğimiz yıllarda uygulamaya konulan 4+4+4 sistemi ile ilk ve ortaöğretimlerdeki eğitim sistemini değiştiren hükümet, bu defa yükseköğretimde uygulanacak benzer bir yenilik üzerinde çalışıyor. Başbakan Ahmet Davutoğlu'na, Milli Eğitim Bakanlığı'nda (MEB) bir brifing ile aktarılan projeye göre, YGS-LYS kaldırılarak yerine TEOG benzeri bir sistem getirilecek ve bu sistem üniversiteye girişte uygulamaya konulacak.

ÜNİVERSİTEYE GİRİŞTE YENİ SİSTEM UYGULANACAK

Yeni üniversiteye giriş sisteminde öğrencinin lise boyunca performans ve notları belirleyici olacak. 

LYS-YGS KALKIYOR YERİNE TEOG BENZERİ UYGULAMA GELİYOR

- 'Orta Öğretimden Yüksek Öğretime Geçiş Sistemi' değişiyor. Üniversiteye girişte LYS ve YGS olmayacak. Yeni sistem 2016-2017 eğitim öğretim yılından itibaren hayata geçecek.

Haberin Devamı

- TEOG'da olduğu gibi, lise döneminde birkaç kez temel derslerden oluşan merkezi sınavlar yapılacak. MEB tarafından gerçekleştirilecek olan bu sınavlar, öğrencilerin üniversiteye geçişlerinde belli yüzdelerle ağırlık taşıyacak.

- Ders notlarının yanında öğrencinin, sanat, spor ve boş zaman etkinliklerinden oluşan ders dışı uğraşıları da puanlandırılacak. Bu sayede öğrencinin düzeyi ve ilgi alanı şekillenmiş olacak.

- Bu ölçümler yapılırken, teknolojiden en üst düzeyde faydalanılacak. Derslerin tablet bilgisayarlar ile interaktif uygulamalar üzerinden verilmesi öngörülüyor.

ÜNİVERSİTE TERCİHLERİNDE ÖĞRENCİLERİN PERFORMANSI BELİRLEYİCİ OLACAK

- Öğrenci, lise sonrasında ilgi alanı ve yeteneklerine göre, istediği üniversiteye başvuru yapabilecek. Üniversiteler de, öğrencinin performansına bakarak kabul edilip edilmeyeceğine karar verecek.

- Türkiye'deki her şehirde üniversite kurulu olduğunda, öğrencilerin ikamet ettikleri yerlerdeki fakültelere başvuru yapması mümkün olacak.

2014 yılında gündemde olan bu değişiklik üzerinde halen MEB'in çalışmaları devam ediyor.

BAKMADAN GEÇME!