Katılar, gazlar ve sıvılar sıkılaştırılabilir mi?

Güncelleme Tarihi:

Katılar, gazlar ve sıvılar sıkılaştırılabilir mi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 18, 2022 23:07

Maddeler farklı hallerde bulunabilir. Genel olarak katı, sıvı veya gaz halinde bulunmakta olan maddelerin sıkıştırılmasının mümkün olup olmadığını öğrenmek isteyebilirsiniz. Aynı zamanda katı, sıvı veya gaz halinde bulunan maddelerin sıkıştırılabilmeleri durumunda bunun ne şekilde gerçekleştirileceğini öğrenmek de isteyebilirsiniz. Katılar, gazlar ve sıvılar sıkılaştırılabilir mi tüm detayları ile derledik.

Haberin Devamı

Maddenin üç farklı hal de bulunduğunu söylemek mümkündür. Maddenin halleri katı, sıvı ve gaz olarak ifade edilebilir. Maddenin halleri ayrı ayrı düşünüldüğü zaman her birinin farklı özelliklerinin olduğu görülmektedir. Bu durumda maddelerin tanecik sayılarına da dikkat edilmesi gerekmektedir.

Katılar, Gazlar ve Sıvılar Sıkılaştırılabilir mi?

Maddelerin her birinde tanecik yapılarının farklı olduğunu söylemek mümkün olmaktadır. Madde de bulunan atomların birbirine sıkı bir şekilde bağlı olması durumunda katı, biraz gevşek ve boşluklu bir yapıda olması durumunda sıvı ve atomlar arasındaki boşluğun oldukça fazla olması durumunda gaz olduğu ifade edilebilir.

Katı ve gaz maddelerin belirli bir basınçla birlikte sıkıştırılabildiğini söylemek mümkündür. Sıvı maddeler ise sıkıştırılamaz.

Haberin Devamı

Sıvı Maddeler Sıkıştırılabilir mi?

Sıvı maddeler akışkan özelliktedir. Konuldukları kabın şeklini alırlar. Sıvıların üzerine basınç uygulansa bile hacimlerinde bir farklılık oluşmaz. Bu durumda da sıvılar sıkıştırılamaz olarak bilinmektedir.

Katı Maddeler Sıkıştırılabilir mi?

Katı maddelerin tanecikleri arasında çok az boşluk bulunmaktadır. Ancak çok yüksek basınçta az da olsa sıkıştırılabilirler.

Gaz Maddeler Sıkıştırılabilir mi?

Maddenin en düzensiz halidir. Basınç uygulandığında sıkıştırılabilir.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!