‘Karma eğitimden sonra’ tartışmalı 4 değişiklik daha

Güncelleme Tarihi:

‘Karma eğitimden sonra’ tartışmalı 4 değişiklik daha
Oluşturulma Tarihi: Eylül 13, 2018 01:54

Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) yönetmelikte yaptığı değişiklikle, “Çok programlı Anadolu lisesi, mesleki ve teknik eğitim merkezi ve mesleki eğitim merkezinde karma eğitim yapılır” maddesinin yürürlükten kaldırılması tartışmaları sürüyor.

Haberin Devamı

Milli Eğitim Bakanlığı Kurum Açma, Kapatma ve Ad Verme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği’nde yapılan tartışmalı dört değişiklik daha var:

1- İMAM HATİP AÇMA ŞARTLARI

Anadolu imam hatip lisesi açılabilmesi için gereken şartlarda düzenlemeler yapıldı. ‘Öğretim binasında en az sekiz derslik, öğretim binası içinde veya bahçesinde uygulama mescidi ya da mescit yerinin olması’ şartları korundu. Aranan ‘geleneksel/görsel sanatlar atölyesi, mûsikî/müzik dersliği bulunması, okulun açılacağı yerleşim birimi merkez nüfusunun 5 bin veya yerleşim birimine bağlı mahalle ve köyleriyle birlikte en az 10 bin olması gerekir’ şartı çıkarıldı. Bunun imam hatip lisesi açılmasını kolaylaştırmak için yapıldığı iddia edildi.

2- MESCİT ZORUNLULUĞU

Haberin Devamı

Kurumların açılabilmesi için gerekli şartlarda mescit ve abdesthane zorunluluğu bulunuyor. Aslında bu karar Haziran 2017’de yönetmelikte yapılan düzenlemeyle getirilmişti. Yeni düzenlemede bulunması gerekenlere mescit ve abdesthane gibi şartlara ‘teknisyen odası, yardımcı personel odası’ eklendi.

3- TAŞIMALI EĞİTİM TARTIŞMASI

Ulaşımın elverişsiz olması veya velilerin tamamının çocuklarının taşımalı eğitime göndermek istememeleri durumunda, ilkokul 1-4’üncü sınıflarda en az sekiz öğrencinin bulunması halinde valilik de uygun görürse bakanlık bu ilkokulları açık bırakabilecek. Bu maddeye eğitimciler çok fazla koşul olduğu gerekçesiyle karşı çıktı. Yönetmelikte ‘okulların açık kalması sağlanabilir’ ifadesinin muğlak olduğunu söyleyerek, bunun ‘sağlanır’ şeklinde düzenlenmesini istediler.

4- BAZ İSTASYONU MESAFESİ

Eski yönetmelikte baz istasyonlarının okula en az 100 metre uzaklıkta olma şartı “Baz istasyonlarına Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunca belirlenmiş olan güvenlik mesafesi kadar uzakta olması” ibaresiyle değiştirildi. Eğitimciler bu durumda mesafenin belirsiz hale getirildiğini iddia etti. m Esra ÜLKAR

BAKMADAN GEÇME!