Kalibre ne demek, ne anlama gelir? Kalibre etmek kelimesinin TDK sözlük anlamı

Güncelleme Tarihi:

Kalibre ne demek, ne anlama gelir Kalibre etmek kelimesinin TDK sözlük anlamı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 20, 2022 17:26

En çok merak edilen ve anlamı internette araştırılan kelimelerden biri kalibre sözcüğüdür. Aynı zamanda belli bir kelime grubu üzerinden de ele alınır ve günlük yaşamda kullanılır. Peki, kalibre ne demek, ne anlama gelir? Kalibre etmek kelimesinin TDK sözlük anlamı üzerine merak edilenleri derledik.

Haberin Devamı

Kökeni Fransızca olması ile beraber, kalibre kelimesi Türkçede yerleşik sözcükler arasında geliyor. Daha çok taşıdığı anlam kapsamında silahlar üzerinden ele alındığını da ifade etmek mümkün. Bu doğrultuda silahlar üzerinden belli bir kısmı ifade eder.

 Kalibre Ne Demek, Ne Anlama Gelir?

 Kalibre kelimesi değişik biçimlerde ele alınması üzerinden Türkçede ifade edilir.

 - Mermilerde, ateşli silahlarda çap

 - Kişinin çapı

 Bu şekilde yukarıdaki gerçek anlamı ve mecazi anlamı üzerinden günlük yaşamda kullanılır. Özellikle de mermilerin çapı doğrultusunda daha fazla öne çıktığını ve kullanıldığını ifade etmek mümkün. Bu doğrultuda söz konusu mermi olduğu vakit ölçü birimi şeklinde değerlendirilir.

 Kalibre Etmek Kelimesinin TDK Sözlük Anlamı

 Kalibre kelimesi mermiler üzerinden ve mermilerin çapı şeklinde anlatılır. Türk Dil Kurumu kapsamında bakıldığı vakit kalibre etmek kelime grubu üzerinden ele alınır ve ifade edilir. Bu ifadesi kapsamında herhangi bir durumun çapı şeklinde anlatmak mümkündür. Tabii bu durum daha çok merminin çapını silaha bağlı olarak belirlemek biçiminde ön plana çıkar. Aynı zamanda kişinin karakteri ve gösterdiği davranış üzerinden mecazi bir yapı olarak ele alınır.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!