Kadir Has Ödülleri tıp ve mühendisliğe

Güncelleme Tarihi:

Kadir Has Ödülleri tıp ve mühendisliğe
Oluşturulma Tarihi: Mart 19, 2014 11:52

Türkiye’nin eğitim gönüllüsü Kadir Has’ın adına verilen “Kadir Has Ödülleri” bu yıl 10’uncu kez sahiplerini buldu. “Bilim, Teknoloji ve İnovasyon” alanında verilen “Üstün Başarı Ödülü”nün sahibi, dünyaca ünlü beyin cerrahı, Hacettepe Tıp Fakültesi ve Harvard Tıp Fakültesi Massachusetts General Hospital’da araştırmalarını yürüten Prof. Dr. Turgay Dalkara oldu. “Gelecek Vadeden Bilim İnsanı Ödülü”nü ise Koç Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özgür Barış Akan aldı.Merhum işadamı Kadir Has’ın vefatının 7’nci yıl dönümü nedeniyle Kadir Has Üniversitesi’nde tören düzenlendi.

Haberin Devamı

10. Kadir Has Ödülleri'nin verilmesi öncesinde eğitim alanında yapılan çalışmaları anlatan kısa film gösterimi ardından konuşan Kadir Has Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Can Has bilimin önemine değinerek şöyle konuştu:
“Kadir Has’ı anmak için yapılan bu törende bulunuyoruz. Onu anmak için yapılan konuşmalarda, filmlerde onun anlatmaya çalıştığı değerleri dinledik. Kadir Has gerçeği arayan bunu sınamaya çalışan biriydi. Kadir bey insanın geleceğini sadece insanın aydınlatmasını istiyordu. Başarılı girişimci ve işadamıydı. Hayatını eğitime adadı. Yaşasaydı bugün başarılardan dolayı onur duyardı. Bilim alanında temel gerçekler değişim geçiriyor. İletişim imkanlarının yaygınlaşması ile olanaklar insanlara hızlı bir şekilde ulaşıyor. Eskiden kolayca yok edilebilen kaynaklar bugün elimizde, cebimize yüklediğimiz kitapları kimsenin yakamayacağını biliyoruz. Ülkemizde demokrasi, ifade özgürlüğü, bilim, sanat gibi alanların gelişmesine katkı sağlıyoruz. Verdiğimiz desteği devam ettiriyoruz. Bilimsel çalışmalarla bilim insanlarını hep destekledik ve bunu sürdürmeye de devam da ediyoruz. Bu iki bilim insanı Türkiye’ye ve insanlığa katkı sağladı, sağlayacak.”

Haberin Devamı

Öncelikli amacımız cehaleti önlemek

Kadir Has Vakfı Başkanı Nuri Has da, Kadir Has Vakfı’nın sıfırdan kurup da Türkiye’ye hediye ettiği okulların, hastanelerin, müzelerin, spor tesislerinin sayısı 60’a yaklaştığını anlattı. Doğru projeler yapılması için her zaman bilim insanlarını destekleyeceklerini anlatan Nuri Has, hiçbir politik gücün felsefenin, sorgulayan bir toplumun önünde duramayacağını söyledi. Nuri Has”Kadir Has felsefesinin birinci amacı Türkiye’de Atatürk ilkelerine bağlı olarak cehaletin önüne geçmek. Diğer hedefleri ise resmi çalışmalar yapmak, olmazı olur kılmak, kültür sanat alanında yatırımlar destek sağlamak” diye konuştu.

Üniversitede farklılaşmaya önem veriyoruz

Kadir Has Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Aydın ise, üniversitede farklılaşmaya önem verdikleri anlatarak şunları söyledi.
“Üniversitemiz, kuruluşunun 17’inci yılında, 5 bin 800 öğrencisi ile her geçen gün başarılarını arttırıyor. İçselleştirmiş olduğumuz sürekli dönüşüm, gelişme ve ilerleme süreci bizi sürekli ileriye götürüyor. Bunar hedeflerimizi gözden geçirmeye ve hep daha iyiye ulaşmaya zorluyor. Eğitim ve öğretim çalışmalarımızın yanı sıra araştırma ve geliştirme faaliyetlerine ayrı bir önem veriyoruz. Toplumumuzun sesini dinleyerek ve dünyayı yakından takip ederek sürekli yeni projeler geliştiriyoruz. Memleket ve dünya meselelerine katkı sağlamak, çözümler üretmek, alternatifler sunmak için çalışıyoruz. Farklılaşmaya önem veriyoruz. Bugün 10’uncusunu verdiğimi Kadir Has Ödülleri de, başarıların desteklenmesinin zayıf kaldığı ülkemizde, ulusal ve uluslararası düzeyde önemli başarılara imza atmış insanları veya kurumlar katkı vermeyi amaçlıyor.”

Haberin Devamı

***
Ödüllerin sahibi Dalkara ve Akan oldu

Bu yıl 10’uncu kez yapılan Kadir Has Ödülleri’nden “Üstün Başarı Ödülü”, Hacettepe Tıp Fakültesi ve Harvard Tıp Fakültesi Massachusetts General Hospital’da araştırmalarını yürüten beyin cerrahı Prof. Dr. Turgay Dalkara’ya verildi. Beyin hastalıkları ve migren konusundaki uluslararası araştırmaları sonucunda tıp bilimine yaptığı katkılar ve uluslararası alanda elde ettiği başarılar ile Dalkara’nın, beyin damar hastalıkları alanında birçok makalesi bulunuyor. Dalkara, Avrupa ve ABD proje değerlendirme panellerinde yaptığı görevler ve özellikle genç bilim adamlarına sağladığı olanaklarla nörobilimin Türkiye’de gelişmesinde lider rol üstlendi. “Gelecek Vadeden Bilim İnsanı Ödülü” ise Koç Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özgür Barış Akan’ın oldu. Akan’ın, haberleşme kuramı, gelecek nesil haberleşme ağları, kablosuz ile nano haberleşme ve sensör ve nano-ağlar konularında evrensel düzeydeki çalışmaları bulunuyor. Genç sayılacak bir dönemde akademik kariyerinin en üst düzeyine çıkmasını, sürekli olarak yükselen bilimsel grafiği ödül almasında göz önünde bulunduruldu.

Haberin Devamı

***
Değerlendirme Kurulu’nda saygın isimler yer aldı

Ödüllerin Değerlendirme Kurulu’nda ise, Kadir Has Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Aydın, Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv, Eczacıbaşı Holding Başkan Yardımcısı ve Türkiye Bilişim Vakfı Başkanı Faruk Eczacıbaşı, Harvard Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Kadir Has Üniversitesi Mütevelli Heyeti Üyesi Prof. Dr. Gökhan Hotamışlıgil, Kadir Has Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Bülent Kahraman, University Of California Los Angeles Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aydoğan Özcan ve Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bülent Sivri yer aldı.

BAKMADAN GEÇME!