Istihza ne demek, ne anlama gelir? Istihza etmek kelimesinin TDK sözlük anlamı

Güncelleme Tarihi:

Istihza ne demek, ne anlama gelir Istihza etmek kelimesinin TDK sözlük anlamı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 19, 2022 16:48

Türkçe üzerinden günlük yaşamda kullanılmayan ancak yerleşik olarak bulunan kelimelerden biri istihza sözcüğüdür. Özellikle birçok farklı yazılı kaynak ve eserde karşı karşıya kalınan bir kelime olarak anlatmak mümkündür. Peki, istihza ne demek, ne anlama gelir? İstihza etmek kelimesinin TDK sözlük anlamı üzerinde merak edilenleri derledik.

Haberin Devamı

Kökeni Arapça olması ile beraber istihza sözcüğü Türkçede pek fazla kullanılmaz. Taşımış olduğu anlam üzerinden, eş anlamlı bir kelime ile ifade edilir ve bu kelime daha fazla kullanılır. Bu doğrultuda eş anlamlı karşılığının daha önemli olduğunu ve yaygın kullanıldığını ifade etmek mümkün.

 İstihza Ne Demek, Ne Anlama Gelir?

 İstihza kelimesi tek bir karşılık ile beraber eş anlamlı sözcük üzerinden ele alınır ve ifade eder.

 - Alay

 Yukarıda öne çıkan anlamı ile beraber kullanıldığını ifade etmek mümkün. Özellikle herhangi bir kişi üzerinden ele alınan sözcük olduğunu anlatmak gerekir. Tabii sadece canlı varlık değil aynı zamanda cansız varlık kapsamında da mecazi anlamda eşliğinde ele alınır. Böylece alaycı bir tavır üzerinden cümle içerisinde kullanılır.

Haberin Devamı

 İstihza Etmek Kelimesinin TDK Sözlük Anlamı

 Türk Dil Kurumu açısından bakıldığı vakit istihza etmek sözcük grubunun daha fazla öne çıktığını söylemek mümkün. Bu doğrultuda ‘Birinin davranışları ya da sarf ettiği sözler üzerinden onunla alay etmek’ istihza etmek şekilde ifade edilir. Ancak günlük hayatta halk arasında Türkçede kullanılan bir kelime olmadığını anlatmak gerekir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!