Her notadan IQ yayılıyor

Güncelleme Tarihi:

Her notadan IQ yayılıyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 08, 2016 22:52

Avustralyalı araştırmacı ve öğretim görevlisi Dr. Anita Collins, son araştırmaları anlatıyor: “Müzik aleti çalan çocuğun IQ’su 7 ile 10 puan arasında artıyor, dil öğrenme ve matematiğe katkısı da fazlalaşıyor.”

Haberin Devamı

Avustralyalı araştırmacı, müzik öğretmeni ve Avustralya Devlet Üniversitesi öğretim görevlisi Dr. Anita Collins, Bilfen İlköğretim Kurumları’nın düzenlediği konferans için geldiği İstanbul’da, müziğin çocuklarda öğrenmeye katkısıyla ilgili önemli bilgiler verdi. Konferans sonrası görüştüğümüz Dr. Collins’in anlattıkları özetle şöyle:

4-15 YAŞA DİKKAT!
“Sinir bilimcilerinin araştırmalarında, erken yaşta müzik eğitimi gören çocuklarda beynin her bölgesinin aktif hale geldiği görüldü. Bunun sadece küçük yaşta değil ileriki yaşlarda da öğrendiklerini iyi yönde etkileyeceği kanıtlandı. Onun için de müziğin eğitimdeki etkisi ve başarı oranı oldukça yüksek.  Enstrüman çalmayı öğrenen çocukların IQ’larında 7 ve 10 puanlık bir yükselme görüldü. Normal IQ aralığının 100 ve 130 arasında değiştiğini göz önünde bulundurursak, bu oldukça yüksek bir katkı. Ayrıca kendi araştırmamda da müzik eğitimi alan çocukların sözel bellek ve düşünme becerilerinde yüzde 17’lik artış sağlandığını gördüm.”

MATEMATİĞE KATKISI BÜYÜK“
Dil öğreniminde, matematik ve sembol içeren derslerde de müzik aleti çalmanın etkisi çok büyük. Bu derslerde çocuklar tek tek başarılı olabilir ama müzik ile birlikte bunların hepsi bir arada veya birbiriyle birleştirerek de öğrenme yetileri gelişebilir, yaratıcılıkları da çok yükselir. Müzik öğrenmeyen çocuklarla karşılaştırdığımızda aralarında büyük bir fark olduğunu görebiliriz.”

4 YAŞINDA BAŞLASIN
Dr. Anita Collins müzik eğitimine çocuklarda ne zaman başlanması gerektiği konusunda da şunları söyledi:“Çocuklar müzik ile ilgili aktivitelere doğumdan itibaren başlamalılar. Enstrüman eğitimine ise fiziksel olarak hazır olduklarında başlarlar. Genellikle 4-8 yaş arası keman ve piyano için başlangıç yaşı olarak tavsiye edilir. 8-15 yaş arası üflemeli çalgılar ve 7-15 yaş arası gitar için uygun. Çocuklar şarkı söylemeli, ufak perküsyon çalışmaları yapmalı ve müziğin ritmine göre hareket etmeliler. Bunlar enstrüman eğitimine başlangıcı destekleyen unsurlar.”

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!