Hem OKS, hem de TEOG velisi oldum

Güncelleme Tarihi:

Hem OKS, hem de TEOG velisi oldum
Oluşturulma Tarihi: Nisan 24, 2015 09:00

Ben iki çocuk annesi bir veliyim. Liselere hazırlık aşamasındaki bu dönemlerden ikinci kez geçiyorum.

Haberin Devamı

Büyük oğlum OKS sistemi ile Vefa Lisesi’ne yerleşmişti ve şu anda üniversitede okuyor. OKS’de tek sınav vardı ve çocuklar bu sınav sonucuna göre bir okula yerleşiyorlardı. Küçük oğlum ise şu anda 8’inci sınıf öğrencisi ve bu yıl TEOG ortak sınavlarına girdi. İlk sınavını gayet güzel geçirdi ve Türkiye’deki tüm soruları doğru yanıtlayan öğrencilerden birisi oldu. Şu anda ikinci dönem ortak sınavlarına hazırlanıyor.

Görüldüğü gibi ben bir veli olarak her iki sınav sistemi tecrübesini de yaşamış durumdayım. Ancak şunu söyleyebilirim ki liselere girişte seçme sınavının yapılmasından yana olan bir veliyim. Çünkü gözde liseler olarak adlandırılan, herkesin yerleşmek istediği okullar var ve bu liselere öğrencilerin yerleşebilmesi için bir seçme sınavının yapılmasının doğru olduğunu düşünüyorum. Ancak bu sınavın aşamalarının çok iyi takip edilmesi gerekiyor.

Haberin Devamı

Öncelikle bu sınav hazırlığında öğrenci, okul, aile ve dershane bir bütün olarak hareket etmeli. O zaman güzel sonuçlar alınabiliyor. Biz de ailece öyle yapmaya çalışıyoruz. Çocuğumuza her zaman ve her konuda destek olup sınav stresi yaşatmadan çalışma ortamı hazırlamaya çalışıyoruz. Bundan dolayı bu yıl yapılan ilk TEOG sınavına oldukça rahat girmişti. Bizim desteğimizin yanında dershanemiz ve okulumuz da öğrencilerini çok iyi hazırladı.

Sınavın iki güne yayılması olumlu etkenler

Gerek eskiden yapılan OKS, gerekse şimdi yapılan TEOG sınavlarının tümünün kendine göre eksileri ve artıları mevcut. Bana göre son yapılan TEOG sınavının en büyük artısı öğrencilerin kendi okullarında, kendi sıralarında sınava giriyor olmalarıydı. Bu yüzden öğrenciler daha az stres yaşadılar.

Sınavın iki güne yayılması ve sınav aralarında dinlenme sürelerinin de olması olumlu etkenler arasında gösterilebilir. Bunlara ek olarak yanlış soruların doğruları götürmemesi de son yıllarda yapılan sınavlara göre getirilen olumlu bir düzenleme olarak görülebilir.

Ancak TEOG sınavının olumsuz bir yanı ise sınav aralarında öğrecilerin dinlenme sırasında bir önceki sınav ile ilgili karşılıklı yaptıkları değerlendirmeler sınavı kötü geçen öğrenciler açısından az sonra girecekleri oturumu olumsuz etkileyebiliyor. TEOG sınavlarına hazırlık aşaması öyle birkaç ayda yapılacak bir hazırlanma değil. Örnek vermek gerekirse oğlum 6’ncı sınıftan beri sınava düzenli olarak hazırlanmaya başladı. Her şey aşama aşama birbirini takip etti.

Haberin Devamı

Bu yılki TEOG sınavının iki aşamada gerçekleşmesi de öğrendikleri bilgileri her zaman güncel tutmaları gerektiğinden her zaman derslerine hazırlıklı oluyorlar.

Sınava birkaç gün kaldı ve öğrenciler son hazırlıklarını yapıyorlar. Bu süreçte öğrenci, okul, dershane ve aile olarak çok emek verdik.
Oğlum Yiğit’e ve TEOG sınavına girecek bütün öğrencilere başarılar dilerim. Umarım bütün hepsi emeklerinin karşılığı olarak hedefledikleri liselere yerleşebilirler...

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!