Güzel bir başlangıca adım adım

Güncelleme Tarihi:

Güzel bir başlangıca adım adım
Oluşturulma Tarihi: Haziran 12, 2023 12:22

Merhaba arkadaşlar; uzun bir sürecin, maratonun sonuna geldiniz. Hepiniz çok yoruldunuz artık deneme, soru görmek istemiyorsunuz bunun farkındayım. Geçen sene bu dönemlerde ben de aynı hisleri yaşamıştım. Kendime sürekli sona geldiğimi, bir hafta sonra hayalimdeki üniversite için büyük bir adım atacağımı hatırlattım ve şu an hayalimdeki o yerde, Boğaziçi Üniversitesi’ndeyim.

Haberin Devamı

Sizin de yapmanız gereken en önemli şey belki de olmak istediğiniz yeri kendinize hatırlatmak ve orda olacağınız günlerin yakın olduğunu fark etmek. Peki son bir hafta kalmışken nelere dikkat etmelisiniz? Öncelikle bu süreçte en önemli şey motivasyonunuzu yüksek tutmak olacak. Seri denemelere giriyor olabilirsiniz, netleriniz dalgalanıyor olabilir. Sürekli denemeye girmenin, sürecin sonuna gelmiş olmanın verdiği yorgunluğun bu net dalgalanmalarına yol açtığını aklınızdan çıkarmayın ve kimsenin netleriniz veya çalışma düzeniniz ile ilgili yaptığı kötü yorumlara aldırmamaya çalışın. Sizi en iyi tanıyan kendinizsiniz ve netleriniz sadece sizi ilgilendiriyor. Yapıcı yorumlar dışındaki tüm yorumlardan kaçınmaya ve bu sınava kendiniz için girdiğinizi sık sık hatırlamaya çalışarak dalgalanmalara aldırmadan denemelere girmeye devam edin.

Haberin Devamı

EKSİK OLDUĞUNUZ KONULARI TEKRAR EDİN
Çalışmak kadar uyku düzeni ve beslenme de çok önemli. Kalan bu son haftada sınav için kaçta kalkacaksanız o saatte kalkmaya kendinizi alıştırın ve daha önce denemediğiniz veya midenizi bozabilecek yiyeceklerden uzak durun. Sınava dinç ve sağlıklı girmek odaklanmanızı çok olumlu etkileyecek. Son tekrarlarınızı yapıyorsunuz, her şeyi unutmuşsunuz veya hiç çalışmamışsınız gibi geliyor olabilir. Ben de aynı stresi, yetersizlik duygusunu yaşadım; çoğu kişi de yaşıyor. Benim önerim test veya deneme çözmeyi bırakacağınız (Ben çarşamba günü bırakmıştım) güne kadar en eksik olduğunuz veya sizi strese sokan konuları düzenlemeniz ve planınız doğrultusunda o konuları tekrar etmeniz. Son iki günde ise yine bu konulardan veya sizi rahatlatacaksa genel olarak tüm konular üzerinden kısa, yorucu olmayan tekrarlar yapabilirsiniz. Bu tekrarların kafanızı karıştırmaya başladığı noktadaysa ben bırakmanızı öneririm, çok fazla konuya bir anda bakmak benim kafamı karıştırmıştı ve bu karışıklık kadar doğal bir sonuç yok, dinlenmeniz için bir hatırlatıcı niteliğinde.

HAYALLERİNİZİ HATIRLAYIN
Sınav günü geldiğinde emeklerinizin karşılığını alacağınızı ve başka kimse için değil kendiniz için, kendi hayalleriniz için bu sınava girdiğinizi bir kez daha hatırlayın ve üzerinizde hissediyorsanız baskıdan kurtulmaya çalışın. Sınav sisteminin maalesef ki hayatımızın merkezine koyularak yetiştirilmiş nesiller olarak baskı hissetmek hepimizin en büyük kaygı sebebiydi. Ancak sınavı sizin hayalinizdeki yola giden bir adım olarak görseniz dahi, asla tek şans veya kendinizi kabul ettireceğiniz bir araç olarak görmeyin. Kaygılarınızı arka plana iterek kendiniz için yaptığınızı hatırlayın. Başarılı olmaya giden en kolay yol bu olacaktır.

Haberin Devamı

YORUMLARA BAKMAYIN
Sınav başladığı an veya zorlandığınız aralıkta panikleyebilirsiniz. Kafanızı sıraya koyun ve rahatlayana kadar zihninizi boşaltın. O bir dakikalık süre zaman kaybı değil daha verimli geçecek süreyi kazanma yolu. Bilgilerinizin yeterli olduğunu ve yapabilme potansiyelinizi o sürede hatırlayacaksınız. İlk oturumdan çıktıktan sonra çok fazla yorum yapılacak, internette bazı kanallar soru çözümü yapacak. Bunları kesinlikle izlemeyin. Ben izledim ve aslında yanlış çözülmüş olan o sorular inanılmaz moralimi bozdu, kafamı tekrar toparlayamasaydım bir sonraki oturum çok kötü geçebilirdi. O yüzden siz, ilk sınavdan çıkınca sadece kendinizi dinleyin ve bir sonraki sınava hazır ve motive olmaya çalışın.

Haberin Devamı

SINAV BİR SON DEĞİL
İyi geçen bir AYT sınavının her şeyi değiştirebileceğini unutmayarak, TYT sınavınızın nasıl geçtiğine aldırmadan konsantre olun. Yaptığınızı değiştiremezsiniz ama bir diğer büyük şans ertesi gün sizi bekliyor olacak. Maratonun sonuna geldiniz; nefes alacağınız, sınavın bitişi için planladığınız tüm o rahat günlerin gelmesi çok yakın. Çalıştınız, bunaldınız ve ister istemez streslisiniz, dayatılan bu stresli sınavdan elinizden gelenin en iyisini yaparak kurtulacağınız ve o hayallerini kurduğunuz üniversitenin keyfini çıkaracağınız, başardığınızı hissedeceğiniz zamanlar da çok yakın. Hepinize başarılar dilerim, unutmayın ki sınav güzel bir başlangıca atılan bir adım olabilir ama asla bir son değildir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!