Genel alıcı kan grubu nedir? Hangi kişiler ve kan grubu herkesten kan alabilir?

Güncelleme Tarihi:

Genel alıcı kan grubu nedir Hangi kişiler ve kan grubu herkesten kan alabilir
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 18, 2022 03:42

Bazı durumlarda kişilere kan naklinin yapılması için bazı gereklilikler bulunmaktadır. Hastanın kan grubu ve ona verilecek olan kan grubunun aynı olması gerekir. Bu kural kan grubunun genel alıcı kan grubu olması ile değişebilmektedir. Genel alıcı kan grubu nedir? Hangi kişiler ve kan grubu herkesten kan alabilir? İşte, genel alıcı kan grubu hakkında merak edilen tüm detaylar.

Haberin Devamı

Kan transfüzyonu yapılacak olan hastanın kan grubu ve kanındaki Rh değeri tespit edilir ve kan arayışına gidilir. Kan mutlaka aynı gruptan olması gerekir. Kan nakli yapılacak olan hastanın kan grubu genel alıcı kan grubu ise etkenlere göre kanın hastanın kan grubu aynı olması kuralı da esnetilebilir.

Genel Alıcı Kan Grubu Nedir?

Kan nakli yapılması gereken hastalarda diğer tüm kan gruplarında olan antijenler var ve antikor yoksa o kan grubuna diğer kan gruplarından alınan kanla nakil işlemi yapılabilmektedir. Bu özellikleri taşıyan kan grubuna genel alıcı kan grubu denilmektedir.

Hangi Kişiler veya Kan Grubu Herkesten Kan Alabilir?

Transfüzyon gerektiği durumlarda diğer kan gruplarından kan alacak genel alıcı niteliğine sahip olan kan grupları AB Rh Pozitif kan grubudur. AB Rh + şeklinde yazılmaktadır. Bu kan grubu sadece kendi gruplarına kan verebilmektedir. Yani AB Rh + kan gruplarına kan verebilmektedir. Ama AB Rh + kan grubu genel alıcı kan grubu olduğu için diğer bütün kan gruplarından kan alabilmektedir.

 

BAKMADAN GEÇME!