Filipinler Yükseköğretim Bakanı: Eğitimde cinsiyet eşitsizliği devam ediyor

Güncelleme Tarihi:

Filipinler Yükseköğretim Bakanı: Eğitimde cinsiyet eşitsizliği devam ediyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 17, 2016 12:57

Türkiye ve dünyadan toplam 150 üniversiteden akademisyenlerin, eğitim uzmanlarının katıldığı ‘Avrasya Yükseköğretim Zirvesi’nin açılışında konuşan Filipinler Yükseköğretim Bakanı Dr. Patricia B. Licuanan eğitimde cinsiyet eşitsizliğine dikkat çekti. Licuanan, “Kız çocuklarının erken evlendirilmesi, kariyer önündeki engeller, okul-dışı kız çocuklarının sayısının hâlâ erkeklerden fazla olması gibi problemler var” dedi.

Haberin Devamı

Avrasya Yükseköğretim Zirvesi (EURIE) 17-19 Şubat tarihleri arasında Haliç Kongre Merkezi’nde düzenleniyor. Bu yıl ilk defa düzenlenen ve Hürriyet’in medya sponsorları, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu'nun (DEİK) da işbirliği partnerleri arasında yer aldığı Avrasya Yükseköğretim Zirvesi’ne (EURIE) yaklaşık 50 ülkedeki 100 üniversiteden 1.300 akademisyen ve Türkiye’den 50 üniversite ile birlikte eğitim konusunda çalışan onlarca kurum ve kuruluş katılıyor. Avrasya’da yükseköğretim konusunda yapılan en önemli zirvelerden biri olarak gösterilen Avrasya Yükseköğretim Zirvesi’nin açılış konuşmacıları arasında Milli Eğitim Bakanı Yardımcısı Orhan Erdem, Yükseköğretim Kurulu Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Safa Kapıcıoğlu ve Filipinler Yükseköğretim Bakanı Dr. Patricia B. Licuanan da vardı.

Haberin Devamı

KADINLAR VE ERKEKLER ARASINDAKİ MAKAS BÜYÜK

Filipinler Yükseköğretim Bakanı Dr. Patricia B. Licuanan, eğitimde cinsiyet eşitsizliğine vurgu yaptı. Licuanan şöyle konuştu: “Yükseköğretim ve diğer düzeylerde kadınların eşit şekilde yer alması için geçtiğimiz 20 yılda Birleşmiş Milletler Binyıl Kalkınma Hedefleri gibi önemli rotalar belirlendi. Önemli gelişmeler sağlanmasına ve kadınların eğitime katılımında önemli oran artışları yakalanmasına rağmen, hâlâ erkekler ile kadınlar arasında büyük bir makas var. Kız çocuklarının erken evlendirilmesi, kariyer önündeki engeller, okul-dışı kız çocuklarının sayısının hâlâ erkeklerden fazla olması gibi problemler var. Bunların üstesinden gelindiğinde ülke ekonomileri büyük kazançlar sağlayacak.”

SEKİZ YILLIK HAYAL GERÇEKLEŞTİ

Avrasya Üniversiteler Birliği (EURAS) Başkanı Dr. Mustafa Aydın bu zirve ile sekiz yıllık hayallerinin gerçekleştiğini söyledi. Aydın, “İki gün boyunca gerçekleşecek zirveye Türkiye ve dünyadan toplamda 150 üniversite katılıyor. Burada göçmenlerin eğitiminden, Avrasya’da yükseköğretim işbirliğine kadar birçok konuda toplantılar yapılacak. Konusunda uzman isimler konferanslar verecek. Bu zirvenin sağlayacağı katkılar nedeniyle gurur duyuyorum” dedi.

Haberin Devamı

ÜNİVERSİTE VE ÖĞRETİM ELEMANI SAYISINDA BÜYÜK ARTIŞ

Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem, 2003 yılından bu yana üniversite sayısının 76’dan 193’e, öğretim elemanı sayısının ise 76 binden 150 bine ulaştığını söyledi. Son 15 yılda okul öncesinden yükseköğretime kadar Türkiye´deki eğitim sisteminde önemli gelişmeler yaşandığını anlatan Erdem, MEB’in Türkiye’de yükseköğretimin kalite yönünden gelişimi konusunda çalışmalarını sürdüreceğini dile getirdi. Yükseköğretimdeki akademisyen sayısında son yıllarda büyük artışlar yaşandığını, 2003´te 76 yükseköğretim kurumu varken bu sayının 193’e yükseldiğini söyleyen Bakan Yardımcısı Erdem, şöyle konuştu:
"Yükseköğretimde okullaşma oranı 2002´de yüzde 14.65 iken, bu oran yüzde 40´lara yükseldi. 2002-2003´te toplam öğretim elemanı sayısı 76 bin iken 2015´te bu sayı 150 bine ulaştı. Okullaşma oranı artarken, yükseköğretim de bu artıştan payını aldı. 2015´te üniversite öğrencisi sayısı 6 milyon 62 bin 886’ya çıktı. Bunun 342 bini yüksek lisans, 78 bini doktora öğrencisi" diye konuştu. Yurtdışı burs durumunu iyileştirme konusunda sürekli çalışmalar yaptıklarını, 2013´e kadar daha çok ABD ve Batı´ya öğrenci gönderilirken, artık dünyanın hemen hemen tüm bölgelerine öğrenci yollandığını anlatan Erdem, “Bakanlık olarak çalışmalara devam ediyoruz. Talep ve arza uygun politikaları ele alan bir Yükseköğretim Planlama Kurulu oluşturulacak. Yeni kurulacak üniversiteler için öğrenci ve öğretim elemanı sayısıyla fakültelerin doluluk oranı gibi konularda bir mekanizma geliştirilecek. Uluslararası rekabeti arttırmak için üniversitelerin daha fazla yabancı öğrenci kabul etmeleri ve yabancı üniversitelerle daha fazla işbirliği yapma imkanı arttırılacak” dedi.

Haberin Devamı

ULUSLARARASI ÖĞRENCİ SAYISI 98 BİN 879

Yükseköğretim Kurulu Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Safa Kapıcıoğlu ise, yükseköğretimde son 10 yılda her ilde bir üniversitenin yer almasının sağlandığı vurguladı. Kapıcıoğlu şöyle konuştu:

YÖK olarak nitelik odaklı büyüme sağlayarak uluslararası alanda daha etkin olmak için stratejiler izliyoruz. 29 ülke ile yükseköğretimde işbirliği konusunda imzaladığımız birçok mutabakat zaptı bulunuyor. Üniversitelerde uluslararası öğrenci sayımız şu an için 98 bin 879. Bu toplam 6 milyon öğrenci içerisinde yeterli bir rakam değil. Bu sayının arttırılması ve niteliksel büyümeyi yakalamaya yönelik çalışmalarımız devam edecek. Paydaşlarımızn değerli katkıları ile bu hedeflere ulaşacağız” dedi.

Haberin Devamı

Zirvede, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından gönderilen mesaj da okundu. Erdoğan’ın, zirvenin başarılı geçmesini temenni ettiği mesajında şu ifadeler yer aldı:
"Türkiye eğitim için yurtdışına öğrenci gönderirken, bugün dünyanın dört bir yanından öğrencilerin geldiği, eğitim aldığı, birikimlerini paylaştığı bir ülke haline geldi. Ülkemiz artık bölgesinde eğitim merkezi olma yolunda çok önemli adımlar atmış, bölgesinde adeta bir eğitim üssüne dönüşmüştür. Eğitim alanında yaptığımız yeni reformlarla birlikte ülkemizdeki üniversitelere yabancı öğrencilerin ilgisi de her geçen gün artıyor. Günümüzde, teknolojinin her geçen gün geliştiği, iletişim ve ulaşım imkanlarının artması sonucu uluslararası öğrenci hareketliliğinin hızla arttığı görülmektedir. Ülkemiz yüksek öğretim sektörünün dünyaya tanıtılması, Türkiye’nin bu sektörde bir cazibe merkezi haline getirilmesi ve akademik işbirliklerini arttırılmasıyla birlikte yabancı öğrencileri ülkemize çekmek ve bu amaca gerçekleştirilecek bu zirvenin ülkenizdeki üniversitelere benzersiz faydalar sunacağına inanıyorum."

Haberin Devamı

Avrasya Yükseköğretim Zirvesi 19 Şubat'a kadar devam edecek. Akademisyenler, eğitim uzmanları ve kanaat önderlerinin konferanslar vereceği zirvede üniversiteler stantlar da açacak.

 

 

 

 

 

 

BAKMADAN GEÇME!