Çocuk ve Bilgi Güvenliği Kongresi

Güncelleme Tarihi:

Çocuk ve Bilgi Güvenliği Kongresi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 07, 2013 14:59

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinde bu yıl ilk defa düzenlenen Çocuk ve Bilgi Güvenliği Kongresi’nde, çocuk ve internet konusu masaya yatırıldı.

Haberin Devamı

Toplantıda konuşan Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Veysi İşler, gerek internet üzerinden oynanan gerekse satın alınan bilgisayar oyunlarında, zaman zaman şiddet unsurları ve etik dışılıklara rastlanabildiğini söyledi.

1 milyon kişinin internet üzerinden oynadığı oyunlara kimlerin dahil olduğunun bilinmesinin mümkün olmadığına işaret eden İşler, ailelere bu konuda büyük sorumluluk düştüğünü belirtti.

Bununla birlikte bilgisayar oyunlarının çocuğun gelişimi üzerinde olumlu etkileri de bulunduğunu bildiren İşler, bu tür oyunların el-göz koordinasyonu, problem çözme, çoklu görev, zeka, mantık, strateji ve uzaysal kavram geliştirme gibi yararları olduğunu bildirdi.

Bu tür oyunlar oynayan çocukların ilerde iyi birer cerrah, mimar, pilot ve yönetici olabileceğini anlatan İşler, "Çocukların bilgisayar oyunu oynamalarının inanılmaz faydaları var, hatta teşvik edilmeleri gerekir ancak çok dikkatli olunmalı" dedi.

Prof. Dr. İşler, bilgisayar oyunlarının eğitim ve sosyal etkileşimde de yararları olduğunu belirterek, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Bir çok gelişmiş ülkede bilgisayar oyunlarının satışında yaşa göre derecelendirmeye gidiliyor ve önemli uyarılar yer alıyor. Her oyun herkese satılamıyor. Tıpkı sigara ve alkoldeki gibi kısıtlamalar uygulanıyor. Hatta bu uyarıları şirketler kendileri koyuyor. Ne yazık ki ülkemizde bu tür kurallar ve bilinçlendirme yok. Oysa bilinçli hareket edilmesi çok önemli."

Ailelere öneriler

Haberin Devamı

Prof. Dr. İşler, ailelere bilgisayar oyunlarıyla ilgili, "Çocuğunuzun oynadığı oyunu bilin. Yaşa göre oyun seçin. Az da olsa birlikte zaman geçirin. Olayların fantezi olduğunu çocuğunuzla konuşun. Bağımlılık yapabildiğinin farkında olun. Ödül amaçlı kullanın" şeklinde önerilerde bulundu.

Kongrenin amacı

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinde gerçekleştirilen, düzenleme kurulu başkanlığını Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Sosyal Pediatri Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Betül Ulukol'un yaptığı Birinci Çocuk ve Bilgi Güvenliği Kongresi’nde, çocuk sağlığı, bilişim ve iletişim gibi farklı alanlarda çalışan bilim insanları bir araya geliyor.

Özellikle çevrimiçi etkinliklerin ve iletişim araçlarının çocuklar üzerine etkilerini ve çocukların zarar görmesini önlemek için neler yapılması gerektiğinin tartışılacağı kongreden, bilgi ve iletişim çağında bu araçlardan en üst düzeyde fayda sağlayacak sonuçlar elde edilmesi hedefleniyor.

İnternette cinsel istismar; neler, neden yaşanır, sosyal ağlarda güvenlik, yeni medyanın çocuk üzerine etkileri, çocuk ve yeni medya ilişkisi, eğitimde yeni medya, çocuk, aile ve yeni medya, internette çocuk güvenliği konularının ele alınacağı 3 gün serecek kongrede, genç, aile ve öğretmen oturumları yapılacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!