Çocuğunuzu sanal dünyada da koruyun

Güncelleme Tarihi:

Çocuğunuzu sanal dünyada da koruyun
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 10, 2015 09:12

Tatilde çocukların internette geçirdiği zaman artıyor. Siber zorbalık, cinsel istismar gibi riskler de ikiye katlanıyor. Sizin için onu sanal dünyada da koruyabileceğiniz bazı yazılım programlarını derledik.

Haberin Devamı

Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) verilerine göre Türkiye’de internete erişimi olan hanelerin oranı yüzde 60.2. Bu oran da, internetin hayatımızdaki önemi de her geçen gün artıyor. Ancak çevrimiçi dünya bir yandan da siber zorbalık, cinsel istismar, zararlı içerik gibi sayısız tehlike demek. Bu yüzden birçok yazılım, çocuklarının internette güvende olmasını ve hangi siteleri ziyaret ettiğini görmek isteyen ailelerin hizmetinde. İşte aileleri ve çocukları, bir ajan filminde başrole taşıyabilecek kontrol programları.

NORTON FAMILY ONLINE

Program ailelere çocuklarının internet aktivitelerini kolaylıkla takip etme imkânı sağlıyor. Windows, Mac ve mobil cihazlarda kullanılabiliyor. Zararlı içerikleri filtreleyerek web güvenliğini arttırıyor. Sohbetler ve mail’ler görüntülenebiliyor. Bu sayede çocuğa yaklaşmaya çalışan kötü niyetli kişilere karşı etkili bir önlem sunuyor. Çocukların hangi sitede, ne kadar kaldıklarını öğrenmek de mümkün. Kayıt olduktan sonra çocukların kullandığı aygıtlara da Norton Family kurulması gerekiyor. Ardından site çocukla ilgili bir profil oluşturuyor. Bundan sonra ister internet sitesi üzerinden, isterseniz de programdan çevrimiçi takip yapılabiliyor.

Haberin Devamı

TREND MICRO ONLINE GUARDIAN

Çocukların Facebook, Twitter gibi birçok sosyal medyada ne yaptığını takip etmek için kullanılabilecek en iyi programlardan. Şüphe uyandıran her şeyi, ebeveynlerin de analizlerle görmesine olanak tanıyor. 5 çocuğa kadar profil oluşturulabiliyor. Ebeveynlerin çocuklarının profilini onların yaşıt ve ihtiyaçlarına göre düzenlemelerine imkân sağlıyor. Aileler çocuklarının ne kadar süreyle çevrimiçi olabileceklerini bile belirleyebiliyor. Arama engellemesi de mümkün. Yetişkin sitelerine erişim engellenebiliyor. Yazılım çocuklarınızın şahsi bilgilerini online dünyada paylaşmasının önüne geçiyor. Böylelikle kredi kartı numarası gibi bilgilerinizin başkalarının eline geçmesi riski ortadan kalkıyor. Program, çocukların bilgisayarına kurulduktan sonra evdeki tüm cihazlar arasında aktif takip yapılabiliyor ve ailelere istenilen sıklıkta rapor sunuyor. Programın 30 günlük deneme sürümü var.

PURESIGHT OWL

Haberin Devamı

Puresight çocukların siber zorbalığa karşı korunması için geliştirilen programlar arasında öne çıkanlardan biri. Program arka planda sessizce çalışıyor. Çocuğun sosyal medyadaki, Facebook’taki paylaşımlarını, yorumlarını ve mesajlaşmalarını tarıyor ve izliyor. Bilgisayar sistemde donmaya neden olmadan başarılı bir performansla çalışıyor. İçerik filtrelemesi yapabiliyor. Belirlenen kelimeler sosyal medyada da engellenebiliyor. Bu sayede çocukların siber zorbalık gibi istenilmeyen durumlarla karşılaşmasının önüne geçiliyor. Aktif chat denetleme sistemi sayesinde saldırgan ifadeleri engelliyor ve içerik raporunu ebeveyne iletiyor. Küfür, tehdit gibi ifadelerin birçoğunu eksik yazılmış ya da yanlış hecelenmiş olsa bile tespit edebiliyor. Puresight yeni mobil versiyonu Surfie sayesinde artık akıllı telefonlar ve tabletlerdeki aktivitelerde de takipte olacak. Uygulamanın ücretsiz sürümünü mobil cihazlarınız için Google Android ya da Appstore üzerinden indirebilirsiniz.

QUSTODIO

Haberin Devamı

Geniş kapsamlı bir program Qustodio. Sadece sosyal medya hesaplarınıdenetlemeye yönelik değil, çocukların çevrimiçi sürelerini belirlemek, siteleri ve programları engellemek, istenmeyen aktivitelerde gerçek zamanlı alarm gibi birçok seçenek sunuyor. Çevrimiçi aktivitelerdeki durumu çeşitli renklerle gösteriyor. Bu sayede istenilen bilgiler sadece tek bir ekran üzerinde, çok fazla sekme açmadan görüntülenebiliyor. Çocukların dakika dakika hangi sitelerde vakit harcadığı, nelerle ilgilendiği, kuşkulu aktiviteleri bir rapor halinde bilgi ekranına yansıtılıyor. Programın kurulumu yapıldıktan sonra kaç çocuğun izleneceği, profiller halinde belirleniyor. Program, siteleri içeriğe göre de engelleyebiliyor. Kumardan uyuşturucuya birçok site çocuğun karşısına çıkmadan program tarafından bloklanıyor. Android tabanlı mobil cihazlarda da çalışan program ücretsiz. Daha etkili denetim için Premium versiyonu da var.

SAFE EYES

Haberin Devamı

Dünyaca ünlü antivirüs yazılım firması McAfee’nin sunduğu bir program. Tüm internet aktivitelerini gözler önüne seriyor. Ailelere sunduğu yaş aralığı filtresi sayesinde çocukların uygun yaş grubuyla iletişimde kalmasını sağlıyor ve daha üst yaş gruplarından gelebilecek siber zorbalık ya da cinsel istismar gibi kötü durumların önüne geçilebiliyor. Mobil cihazların takibine de izin veriyor. Bu sayede akıllı telefonlarıyla internette dolaşan çocukların aktiviteleri de izlenebiliyor. Uygunsuz paylaşımlarla, incitici yorumlarla ve siber zorbalık gibi durumlarla karşılaşıldığında aileye vakit kaybetmeden bir mail gönderiyor. Program 35 web içeriğini engellemeye izin veriyor. Siteleri bloke edebildiği gibi yazışmalara da anlık müdahale imkânı tanıyor. Öne çıkan özelliklerinden biri de çevrimiçi oyun siteleri ve oyunlarda ailelere söz hakkı tanıması.Ebeveynlere çocuklarının her türlü internet aktivitesinde denetleme ve kontrol yetkisi veren Safe Eyes, ücretli.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!