CHP’den eğitim eleştirisi: Beslenme çantası 50 TL’ye doluyor

Güncelleme Tarihi:

CHP’den eğitim eleştirisi: Beslenme çantası 50 TL’ye doluyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 13, 2023 07:00

CHP Genel Başkan Yardımcısı Lale Karabıyık, günlük sağlıklı bir beslenme için, minimum çeşitle beslenme çantasının maliyetinin 50 TL olduğunu açıkladı.

Haberin Devamı

CHP Genel Başkan Yardımcısı Lale Karabıyık, okula başlama maliyetlerinde rekor artış olduğunu belirterek, 2019’a göre bu yıl okulöncesinde yüzde 654, ilkokulda yüzde 493, ortaokulda yüzde 450, lisede yüzde 486 arttığını söyledi. Karabıyık düzenlediği basın toplantısında, bu rakamlara okullarda alınan zorunlu bağışlar, sınıfların düzenlenmesi için toplanan paralar ve velilerin çocuklarına verdikleri harçlıkların dahil olmadığını da belirtti. Günlük sağlıklı bir beslenme için, minimum çeşitle beslenme çantasının maliyetinin 50 TL olduğunu da vurgulayan Karabıyık şöyle dedi:

EĞİTİMİN PAYI DÜŞTÜ

“Okullarda temizlik görevlisi yok, güvenlik yok, bu ihtiyaçlar karşılanmıyor, büyük okullarda birkaç personel, onlar da yeterli sayıda değil, küçük okullarda o da yok. MEB bütçesinden eğitim yatırımlarına ayrılan pay 2002 yılında yüzde 17.18 iken bu oran 2023 yılında 9.18’e geriledi. MEB bütçesinin merkezi yönetim bütçesine oranı bu yılki gerilemeyle yüzde 9.64’e düştü. Mesele budur. Yani devlet eğitime ayırdığı bütçeyi kıstıkça vatandaşlara yük biniyor. Eğitime yapılan kamu harcamaları için dünya genelinde kabul edilen bazı oranlar vardır. Buna göre devletin eğitim harcamalarının GSYH içindeki payının en az yüzde 4 ile 6 arasında olması kabul edilir. 2021 yılında Türkiye’nin yüzde 4 sınırının da altına düştüğünü görüyoruz.” 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!