Cari oran nedir? Neyi gösterir? Cari oran kaç olmalı?

Güncelleme Tarihi:

Cari oran nedir Neyi gösterir Cari oran kaç olmalı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 31, 2022 20:53

Şirketler bazında özellikle ele alındığı zaman cari oran kelime grubu ile çok sık karşı karşıya kalınır. Bu durum aynı zamanda eğitim açısından da önemli bir yere sahiptir. Peki, cari oran nedir? Neyi gösterir? Cari oran kaç olmalı detayları ile derledik.

Haberin Devamı

Özellikle ülke ekonomisi açısından haberlerde çok fazla çıkan konulardan biri cari orandır. Bu sözcük grubunun farklı yerlerde duyan birçok kişi ne olduğunu öğrenmeye çalışıyor. Özellikle hem ülke hem de şirketler basında önemli bir yere sahip olduğu için, kaç olması gerektiği de ön plana çıkmaktadır.

 Cari Oran Nedir?

 Şirketin dönen varlıklarının kısa süreli borçlarını karşılama oranı cari oran olarak bilinir. Bunun yanı sıra bilindiği üzere dönen varlıklar bir şirketin kısa sürede nakde dönüşmüş kazancıdır. Bu kazanç üzerinden şirket ya da ülkelerin kısa sürede borçları karşılanır. Böylece cari oranın kapandığı, azaldı ya da arttığı gibi kelimeler duyulur. Aynı zamanda cari oran likiditesine de bakılmaksızın dönen varlıkların hesaba katılmasını da ifade eder. Böylece hem ülke çapında hem de şirketler kapsamında cari oranın hesaplaması ele alınır.

Haberin Devamı

 Cari Oran Neyi Gösterir?

 Cari Oran Genel anlamda şirketlerin ya da ülkeleri, kısa süreli borç oranlarını ortaya çıkarır. Daha doğrusu şirkete ait olan dönen varlıkların kısa süreli borçlarını ödemesi ile birlikte, geriye kalan borç miktarını gösterir. Bu da cari açık ya da cari açığın büyümesi ya da küçülmesi gibi anlamlar üzerinden ele alınır. Böylece sonuç olarak ülkeler ile birlikte farklı şirketlerin cari oranın ne olduğu gösterilir. Bu durum özellikle bir ülkenin kalkınması ya da bir şirketin ayakta durması noktasında önemli bir potansiyel teşkil eder. O yüzden mutlaka gerekli rakamsal işlemler doğrultusunda cari oran üzerinden hesaplama yapılır. Aynı zamanda cari oran belli bir miktarı göstermeli ve bu miktar doğrusunda sabit kalmalıdır.

 Cari Oran Kaç Olmalı?

 En çok merak edilen konulardan biri olarak cari oranın kaç olması gerektiği geliyor. Bu doğrultuda şirketler bazında ele alındığı zaman cari oranın 1,5 ya da 2 olması gibi unsur yeterli gelir. Çünkü örneğin şirketin 1 lira değerinde bir borcu var ise, kendi kasasında 2 lira olduğunu anlatır. Aksi durum ile beraber eğer cari oran 1 rakamının altında kalır ise, o vakit şirketin likitide sorunu yaşadığını yönelik unsur ortaya çıkar. Bu sebepten dolayı cari oran her açıdan önemli bir yer taşımaktadır. Bu sadece şirketler bazında değil aynı zamanda ülkeler açısından da oran olarak ön plana çıkar. Böylece iki kat sayısı ile birlikte şirket ve ülkelerin cari açığının büyük olmadığına yönelik bilgiler tespit edilir.

Haberin Devamı

 Cari Oranın Önemi Nedir?

 Özellikle pek çok farklı haber üzerinden cari oran kelime grubu çok fazla duyulur. Hem şirketler bazında hem de ülkelere açısından cari oran önemli bir yer taşır. Çünkü cari oran üzerinden ortaya çıkan cari açık, şirket ve ülkelerin kısa süreli borçlarından yüksek olduğunu gösterir. Bunun nedeni ise dönen varlıklar üzerinden kısa süreli borçların ödenmesi cari oran anlamına gelmesidir. Eğer gerekli cari oran miktarı firmalar ve ülkeler kapsamında ortaya çıkmıyorsa, o vakit ciddi anlamda bir likidite problemi olduğuna yönelik bilgi öne çıkar.

 Cari Oran 1'in Altında Olursa Ne Olur?

 Uluslararası düzeyde cari oran Ortalama 1,5 ile birlikte 2 şeklinde öne çıkar. Özellikle bu durum genel çerçevede iki kat sayısı ile birlikte ele alınır ve firmalar ya da ülkelerin cari oranın istenilen düzeyde olduğunu gösterir. Ancak eğer cari oran 1'in altında olur ise likidite problemi üzerinden ciddi bir borç oranı öne çıkar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!