BİLSEM’e hazırlık kursları kapatılacak

Güncelleme Tarihi:

BİLSEM’e hazırlık kursları kapatılacak
Oluşturulma Tarihi: Kasım 20, 2023 12:43

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Bilim ve Sanat Merkezleri’ne (BİLSEM) hazırlık adı altında açılan kursların kapatılmasıyla ilgili valiliklere talimat verdi.

Haberin Devamı

Örgün eğitim kurumlarına devam eden ve genel zihinsel, resim veya müzik yetenek alanlarında özel yetenekli olarak tanılanan öğrencilere, kapasitelerini en üst düzeyde kullanmalarını sağlamak amacıyla destek eğitimi vermek için açılan BİLSEM’lere, 1, 2 ve 3’üncü sınıf düzeylerindeki öğrenciler dahil ediliyor. Tanılama süreci sonunda eğitime hak kazanan öğrenciler 2, 3 ve 4’üncü sınıfta eğitimlerine başlıyor ve 12’nci sınıfa gelene kadar buradaki eğitimlerine devam edebiliyorlar. Bu öğrenciler, eğitim aldıkları okuldaki öğretmenler tarafından belirleniyor ve BİLSEM’lere aday öğrenci olarak gösteriliyor. Ardından yapılan tanılama sınavları sonrası BİLSEM’lerde de eğitim almaya hak kazanıyorlar. Ancak bazı kurumların, özel yetenekle öğrenci kabul eden BİLSEM’lere öğrencileri hazırlayabileceğini vaat etmesi üzerine Bakanlık harekete geçti.

Haberin Devamı

VELİLERE BİLGİLENDİRME YAPILACAK
MEB Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü 17 Kasım tarihli yazısında ilgili kurumlardaki faaliyetlerin önüne geçmek için valiliklere talimat gönderdi. Yazıda, BİLSEM’e hazırlık adı altında açılan kurslara velilerin çocuklarını göndermemeleri yönünde bilgilendirici çalışmaların yapılması, bu adla faaliyet gösteren yerler hakkında ilgili mevzuat hükümleri doğrultusunda idari para cezası uygulanması ve bu yerlerin valiliklerce kapatılması gerektiği belirtildi. Diğer yandan çocukların gelişimleri açısından gerçek potansiyeline uygun olmayan bir yerde olmanın uzun vadeli başka sorunları getirebileceği belirtilerek, “Bu nedenle BİLSEM tanılama sürecine öğrencileri hazırlamak amacıyla açılan sözde özel ders, kurs gibi yerlere velilerimizin çocuklarını göndermemeleri, ‘BİLSEM’e hazırlık’ adı altında ticari amaçlarla satılan hiçbir yayını almamaları ve çevrim içi platformlara üye olmamaları gerekmektedir” denildi.

BAKMADAN GEÇME!