Ara tatil başlıyor... Amaç dinlenmek olmalı

Güncelleme Tarihi:

Ara tatil başlıyor... Amaç dinlenmek olmalı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 05, 2024 09:19

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından açıklanan takvime göre 2023-2024 eğitim ve öğretim yılının ikinci dönemine ait ara tatil 8-12 Nisan tarihleri arasında yapılacak. 10 Nisan’da başlayacak Ramazan Bayramı ve hafta sonları ile birleşen tatil 9 gün sürecek. Öğrenciler 15 Nisan’da ders başı yapacak. Öğrencilerin ara tatili nasıl geçirmesi gerektiğini sorduğumuz uzmanlar ise tatillerin asıl amacının dinlenmek olduğunu hatırlatıyor.

Haberin Devamı

Yaklaşık 20 milyon öğrenci ve 1 milyon 200 bin öğretmen için ikinci ara tatil 5 Nisan Cuma günü son zilin çalmasıyla başlayacak. Ramazan Bayramı ile birleşen 9 günlük tatil öncesi, her ara tatilde olduğu gibi öğrenciler karne almayacak. Bahar aylarının da gelmesiyle birlikte tatili dinlenerek ve doğaya dönerek geçirmenin önemli olduğunu belirten Antalya Akdeniz Üniversitesi Eğitim Fakültesi, Eğitim Bilimleri Bölümü, Psikolojik Danışma ve Rehberlik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Uslu arar öğrencilere ve ailelere şu tavsiyeleri verdi:

Ara tatil başlıyor... Amaç dinlenmek olmalı

ÖNCELİK DİNLENMEK OLMALI
“Tatillerin öncelikli amacının unutulmaması gerektiğini düşünüyorum. Dönem boyunca yorulan öğrencilerin dinlemesi ve rahatlaması çok önemli. Ders, sınav, proje derken çok stresli geçiyor süreç. Öncelikle bu 9 günde nefes almayı unutmamak gerekiyor. Ancak bazen öğretmenler tatilde fazlaca ödev yükleyebiliyorlar. Öğrenciler de tatili eksikleri kapama noktası olarak görüyor. Bunu doğru bulmuyorum. Öncelik dinlenmek olmalı.

Haberin Devamı

TATİLİ İYİ PLANLAYIN
Bu noktada tatili de iyi planlamak gerekiyor. 9 gün çok hızlı geçebilir. O yüzden birinci günden itibaren yapılacaklar güzelce planlanmalı.

AİLE İLE DAHA ÇOK ZAMAN GEÇİRİLEBİLİR
Öğrencinin ailesiyle iletişimi ve arkadaşlarıyla sosyalleşmesi için bu ara tatil bir fırsat olabilir. Özellikle aile ve çocukların bu günlerde birlikte daha fazla zaman geçirmesi çok önemli.

EGZERSİZ YAPIN
Tatilde yapılan hatalardan biri de eve kapanıp bilgisayara yüklenmektir. Bahar geldi, doğaya çıkın, yürüyüş bisiklet gibi egzersizlere yönelin. Böylelikle kendinizi de daha iyi hissedeceksiniz.

HOBİLERE YÖNELİN
Dersle geçen bir sürecin ardından ders harici hobiler ve sosyal aktivitelerle zaman geçirmek zamanın da daha keyifli geçmesine neden olur. Hem öğrenciler hem de ailelere iyi gelecektir.

TELEFON TABLETE DENGE
Telefon, tablet, bilgisayar ve internet oyunları için denge bulmak gerekli. Çocukların çoğu bu durumu abartıyor. Aileler de zaten tatil diye çocuklarına çok fazla izin veriyor. Ancak bu durum sosyalliğe engel koyuyor. Arkadaşlarla ve aile ile zaman geçirmek de çok önemli. Diğer bir ifade ile sanaldan çıkıp gerçek hayata dönülmeli.

Haberin Devamı

HASTALIKLARA DİKKAT
Tabii bir de mevsim dönümü olduğu için hastalıklara karşı dikkatli olunmalı. Bu açıdan da gün ışığı almak çok faydalı.

SINAVA HAZIRLANAN ÖĞRENCİLER RUTİNE DEVAM
Dediğim gibi tatilin temel amacı dinlenmektir. Pilin şarj olması gibi düşünün. Ancak sınava hazırlanan 8 ve 12’nci sınıf öğrencileri de motoru soğutmasın, vitesi de yükseltmeden rutinlerini sürdürsünler. Okul dışında öğrencilerin günlük rutininde 1-4 saat arası çalışma süresi vardır. Dozajı arttırmadan bu rutine devam etmeliler. Liseliler kendini daha iyi bilir ancak 8’inci sınıf öğrencileri bu programlama için destek alabilirler. Tabii ‘Çalışmak bana iyi geliyor ve strese girmiyorum, daha çok çalışmak istiyorum’ diyenler kendini ona göre ayarlayabilirler. Önemli olan strese girmeden süreci yönetmek.”

Haberin Devamı

BAYRAM KUTLAMA DEMEKTİR
Ramazan Bayramı ile denk gelen ara tatil için de bayramlarda eskisi gibi ziyaretler olmadığını belirten Prof. Dr. Uslu “Bayramlarda artık ev ev, eş dost dolaşma dönemi bitti. Çocuklar şeker çikolata toplardı. O dönem kapandı. Ama ne olursa olsun dini örf adet ve geleneklerimizi ön plana almak ve aileyle vakit geçirmek herkese iyi gelecektir. Hiç aranmayan akrabalar aranabilir. Bayramlar aslında bayram gibi yaşanmalı. Küslerin barıştığı dönemdir der mesela eskiler. Özel bir dönemdir. İnsana eğlence veren kutlanması gereken bir durum olduğu için tadını çıkarmak lazım. Kendinizi eve kapatmayın” dedi.

DÖNEM 14 HAZİRAN’DA SONA ERECEK
- LGS 2 Haziran
- YKS 8-9 Haziran
- Dönem sonu 14 Haziran 2024

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!