ALES'e kimler girebilir ve başvurabilir? ALES'e başvuru şartları nelerdir?

Güncelleme Tarihi:

ALESe kimler girebilir ve başvurabilir ALESe  başvuru şartları nelerdir
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 16, 2022 04:04

ALES'e herhangi bir lisans bölümünden mezun olan ya da olmuş duruma gelen kişiler girebilir. ALES'e denklik belgesi olan adayların da başvurma hakkı vardır. ALES açılım da Akademik Personel ve Lisansüstü Sınavı'dır. ALES'e giren kişiler yüksek lisans programlarına kayıt için girmektedir. ALES başvuruları ve başvuru şartları ile ilgili ayrıntıları derledik.

Haberin Devamı

ALES, ÖSYM tarafından düzenlenen ve lisansüstü bölümler için girilmesi gereken bir sınavdır. Yüksek lisans programına kayıt olmak için adayların ALES sınavına girmeleri gerekir. ALES senede güz ve bahar olmak üzere iki kez düzenlenir.

ALES'e Kimler Girebilir ve Başvurabilir?

Herhangi bir lisans programından mezun olan kişiler ALES'e başvurabilir. Yurt dışında lisans programını tamamlayan ve denklik belgesi olan kişiler de ALES sınavına girebilir. Sınav için yaş kısıtlaması bulunmaz. Başvuru işlemini tamamlayan kişilerin sınav ücretini yatırmaları gerekir. Sınava giren öğrencilerin sınav esnasında yanlarında bulundurması ve bulundurmaması gereken eşyaları da bilmesi önemlidir.

ALES sınavına girerken kişilerin yanında sınava giriş belgelerini nüfus cüzdanını getirmeleri gerekir. Bunların dışında yalnızca şeffaf pet su şişesi bulunabilir. Gereken diğer tüm kalem, silgi gibi eşyalar ÖSYM tarafından adaylara sınav esnasında verilir.

ALES'e Başvuru Şartları Nelerdir?

ALES için başvuru şartları vardır ve adayların bu şartları taşımaları gerekir. Lisans programından mezun olan ya da mezun konumda olan kişiler ALES'e girebilir. Başka ülkede lisans programını tamamlamış olan kişilerin denklik belgeleri olursa bu kişiler de ALES'e girebilir. Lisansüstü eğitim almak isteyen adayların mutlaka ALES puanı olması gerekir. Yüksek lisans ya da doktora programlarından birine kayıt olmak için ALES puanı istenir.

Sınav senede birkaç kez yapılır ve adayların sınav tarihlerini kaçırmamaları gerekir. Başvuru tarihlerinden sonra sınav için geç başvuru da açılır. Bu sayede tarihleri kaçıran adaylar da ALES için başvuru gerçekleştirebilir. Tezli yüksek lisans ve doktora için mutlaka ALES'e girilmiş olması gerekir. Bölümlere ve üniversitelere göre istenen puan türleri de kurumlarca belirlenmiştir. Sınavlardan sonra adaylar ALES puanları ile istedikleri yüksek lisans ya da doktora programlarına başvuruda bulunabilir.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!