ALES yüksek lisans başvurusunda hangi bölüm kaç puanla alıyor?

Güncelleme Tarihi:

ALES yüksek lisans başvurusunda hangi bölüm kaç puanla alıyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 02, 2017 12:36

ALES yüksek lisans başvurusu yapmak isteyen adaylar, hangi bölümün kaç puanla öğrenci aldığını araştırıyor. Üniversitelerin ve bölümlerin istedikleri ALES puanlarına göre tercih yapmak isteyen adaylar, bu bölümlerin puanlarını araştırmaya başladı. İşte üniversitelerin ve bölümlerin yüksek lisans için istedikleri ALES puanları ve tezsiz yüksek lisans hakkında bazı detaylar

Haberin Devamı

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES)  Sonbahar Dönemi sonuçları açıklandı. Yılda sonbahar ve ilkbahar olarak iki dönem halinde düzenlenen sınavlarda temel soru kitapçıkları ve cevap anahtarlarıysa 19 Aralık’ta yayınlandı. Peki, ALES sınavına kimler girmeli? Tezsiz yüksek lisans programlarında ALES zorunluluğu var mı? Güzel sanatlar fakültelerinde bu koşul aranıyor mu? Yurtdışında lisansüstü eğitim için ALES’e girilmeli mi? ÖSYM’nin ALES 2016 Sonbahar Kılavuzu’nda bu konuda merak edilenlerle ilgili ayrıntılı bilgiler paylaşılıyor

KİMLER KATILMALI?

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES) yükseköğretim kurumlarında öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim öğretim planlamacısı kadrolarına yapılacak atamalarda dikkate alınıyor. Türkiye’deki üniversitelerde özellikle tezli yüksek lisans eğitimi almak isteyen adayların bu sınava katılması gerekiyor. Üniversitelerde lisansüstü eğitim için adayların alması gereken minimum puanlar değişiklik gösteriyor. Sayısal 1-2 ve sözel 1-2 olarak 4 testte 120 soru yöneltilen adaylara 180 dakika süre tanınıyor. Sınavda adaylar matematik, geometri, sayısal mantık, Türkçe ve mantıksal akıl yürütme alanlarından yöneltilen soruları cevaplıyor.

EN AZ 55 PUAN

Haberin Devamı

Üniversite veya yüksek teknoloji enstitüsü senatolarınca ALES puan şartı istenilmeyen tezsiz yüksek lisans programları dışındaki lisansüstü programlara öğrenci seçme ve yerleştirme işlemlerinde bu  sınavın sonuçları kullanılıyor. Adayların sınavdan, başvurduğu lisansüstü programın puan türünde en az 55 puan (tezsiz yüksek lisans programları için senatolarca daha düşük bir puan belirlenebiliyor), lisans diplomasıyla doktora veya sanatta yeterlik programına başvuracaklar için ise en az 80 puan almaları gerekiyor. Üniversite veya yüksek teknoloji enstitüsü senatolarınca bu puanların üzerinde bir standart puan da belirlenebiliyor. Yükseköğretim kurumları seçme işlemlerinde sadece bu puanlardan yararlanabilecekleri gibi, bu puanları ön eleme amacıyla veya kendi yapacakları sınavın bir parçası olarak da kullanabiliyor.

Haberin Devamı

GÜZEL SANATLAR İÇİN ALES ARANMIYOR

Güzel sanatlar fakülteleri ile konservatuvarlara alınacak yüksek lisans, doktora ve sanatta yeterlik öğrencilerinden, ALES’e girmiş olma koşulu aranmıyor. Ancak, güzel sanatlar fakülteleri ile konservatuvarlardaki doktora programlarına başvurularda üniversite veya yüksek teknoloji enstitüsü senatolarınca ALES puan şartı olabiliyor. Bu nedenle adayların programlarla detaylı bilgiyi üniversitenin ilgili biriminden alması gerekiyor. Lisans derecesiyle doktora veya sanatta yeterlik programına başvuranların lisans mezuniyet not ortalamalarının 4 üzerinden en az 3 veya muadili bir puana sahip olmaları gerekiyor.

YURTDIŞINA GÖNDERİLECEK ADAYLARIN SEÇİMİNDE

Haberin Devamı

Yükseköğretim kurumlarının öğretim elemanı ihtiyacının karşılanması amacıyla, lisansüstü öğrenimi görmek üzere yurtdışına gönderilecek adayların seçiminde de bu sınavın sonuçları kullanılıyor. Bu yolla yurtdışında lisansüstü öğrenim görmek isteyen adayların bu sınava girmeleri zorunlu. Kendi imkânlarıyla yurt dışında lisansüstü öğrenim göreceklerin bu sınava girme zorunluluğu bulunmuyor. ABD ve Birleşik Krallık’taki üniversitelerde lisans ya da doktora eğitimi için eğer Türkiye’den bir burs için talep edilmiyorsa, ALES’e girmek gerekmiyor.

KAMU KURUMLARININ BURSLARDA DİKKATE ALINIYOR

Bazı kamu kurum ve kuruluşları, yurtdışında lisansüstü öğrenim görecek öğrencilere burs verirken bu sınavın sonuçlarından yararlanılıyor. Yurtdışındaki öğretim kurumları lisansüstü öğrenim görmek üzere kendilerine başvuran adaylardan Türkiye’de yapılmış bir sınavın sonuçlarını da istedikleri takdirde, adaylar ALES’in sonuçlarını bu kurumlara verebiliyor. Yurtiçindeki ve dışındaki kurumlar istedikleri takdirde amaçları doğrultusunda bu sınavın sonuçlarını dikkate alabiliyor.

Haberin Devamı

TEZSİZ YÜKSEK LİSANSLARDA ARANMIYOR

Üniversitelerde tezli yüksek lisanslarda ALES şartı aranırken, tezsiz yüksek lisansların büyük çoğunluğunda bu zorunluluk bulunmuyor. Ancak ALES puanı istenmese bile, üniversitelerde çok rağbet edilen tezsiz yüksek lisans programlarında yüksek bir ALES puanı kabul şansını artırabiliyor.

BAKMADAN GEÇME!