2 soruya dilekçe

Güncelleme Tarihi:

2 soruya dilekçe
Oluşturulma Tarihi: Haziran 12, 2017 22:10

LYS-1’de (Matematik) müfredat dışı iki sorunun olduğu iddiaları sonrasında bazı adaylar bunların iptali için ÖSYM’ye başvurdu. Matematik öğretmenleri de müfredatta olmadığı için konuyu işlemediklerini belirterek BİMER’e gönderdikleri dilekçelerde soruların iptalini istedi.

Haberin Devamı

LİSANS Yerleştirme Sınavları’nın (LYS) 11 Haziran’da yapılan ikinci gün oturumu LYS-1’de (Matematik) müfredat dışı iki sorunun olduğu tartışmaları devam ediyor. Geometride çıkan ‘uzay analatiği’ konusundaki iki sorunun müfredatta olmadığı gerekçesiyle iptali isteniyor.
Çünkü bu yıl 12’nci sınıf olup da sınava girenler bu konuyu işlemedi. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) 2013’te bir değişiklik yaparak bu konuyu müfredattan çıkarmıştı. Bu değişiklik ilk olarak 2013’te 9’uncu sınıfa başlayanlarda hayata geçecek şekilde uygulamaya konuldu. Bunun için bu yıl 12’nci sınıfı okuyan öğrenciler, ‘uzay analitiği’ konusunu öğrenmedi. Mevcut müfredatta kazanımlar kısmında bu konu yer almıyor.

‘ÖSYM HATA YAPTI’

Bir grup matematik öğretmeni konuyu öğretim programında olmadığı için öğretmediklerini belirterek Başbakanlık İletişim Merkezi’ne (BİMER) itirazlarını iletti. Bir Anadolu lisesinin matematik öğretmeni şunları söyledi:
“ÖSYM hata yaptı. Umarız hatasından döner. Sorular yanlış değil sadece kazanım dışı. Müfredatta olmadığı için öğretmenler konuyu işlemedi. Müfredatların değişmesi ve uyulması için çırpınan MEB bu konuda öğretmenlerden önce harekete geçmeli ve müfredatına sahip çıkmalı. Eğer MEB herhangi bir girişimde bulunmazsa öğretmenlerin güveni sarsılacak ve derslerinde 1990 öncesinde olduğu gibi müfredatı dikkate almayacak.”

Haberin Devamı

‘MEZUNLAR AVANTAJlı’

Nesin Matematik Köyü öğretmeni İbrahim Turan Başay, bu durumda mezunların avantaj elde edeceğini belirterek, şöyle konuştu:
“Uzayda doğru düzlem denklemleri konusundan iki soru çıktı. Bunların iptali gerekiyor. Sorular genel olarak güzel, iyi hazırlanmış fakat müfredata uymayan konu var. Bu durumda mezunlara avantaj sağlanmış oluyor. Geçen sene sınava girenler bu konuları gördü. Bunlar iptal edilmezse 12’nci sınıflar adaletsizliğe uğramış olacak. Müfredatta olmadığından soru çözüm kitaplarında, testlerde de konuya yer verilmedi.”

VELİLER DE İTİRAZ ETTİ

Bazı adaylar soruların iptali için Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi’ne (ÖSYM) dilekçe verdi. Adaylar, sınavdan sonraki üç iş günü içerisinde ÖSYM’ye itiraz dilekçesi verebiliyor. Dava açma süresi ise 10 gün. İtiraz sonucunu beklemeden 10 gün içinde dava açma hakları da bulunuyor. İtiraz dilekçesi veren öğrencilerin velileri, şu yorumları yaptı:

Haberin Devamı

Mehmet Fatih Koçer: Çocuğum sayısal bölümünde olduğu için bu sınav önemli. Görmediği konulardan sorular çıkmış, yapamamış. Sorumlusu ne okulu ne kendisi. Soruyu hazırlayanlar herhalde müfredata bakmıyor. Daha kim bilir ne hatalar oluyor da fark etmiyoruz.
Bekir Yılmaz: Kızım sayısal bölüm öğrencisi. İki soru iki sorudur. Hem zaman kaybı, hem görmedikleri soruyu nasıl sorarlar, buna itiraz ediyoruz. Soruların iptalini istediğimiz bir dilekçeyi ÖSYM’ye verdik.

Serpil Alptekin: Çocukların mağdur olmaması, görmedikleri bir konudaki soruları cevaplayamacakları için ÖSYM’ye itiraz dilekçesi verdik ve soruların iptalini istedik.

İKİ TARTIŞMALI SORU DAHA

Haberin Devamı

LYS-1’de müfredatta sadece tanıtılır şekilde yer alan ‘toplam çarpım sembolü’ konusundan soru da yer aldı. Uzmanlar, toplam sembolünün geçtiği sorunun kazanımlara uymadığını belirtiyor. Trigonometride ters dönüşüm formülüyle çözülebilecek bir sorunun bulunduğu ancak müfredatta ters dönüşüm formüllerinin olmadığı iddia edildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!