11 bin denklik başvurusu sonuçlandı

Güncelleme Tarihi:

11 bin denklik başvurusu sonuçlandı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 29, 2023 17:54

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) bu yıl yurt dışından alınan 11 bin 69 diplomanın tanıma ve denklik işlemlerini karara bağladı. 2023 yılındaki diplomaların süreçleri 4 bin 169’u denklik, 4 bin 569’u Seviye ve Yeterlilik Belirleme Sistemi (SYBS), 740’ı ret ve bin 591’i iade ile sonuçlandı. Buna göre 176’yla en çok diploma denklik reddi verilen ülke, geçen yıl olduğu gibi Makedonya oldu. Ret kararlarının sayısal olarak hukuk ve klinik psikoloji alanlarında yoğunlaştığı görüldü.

Haberin Devamı

 

YÖK’ün diploma tanıma ve denklik süreçlerine dahil olmak için önce e-Devlet veya YÖK’ün resmi internet sitesinden ön başvuru yapmak gerekiyor. Yapılan ön başvurunun ardından başvuru sahibinin kendisi veya vekili tarafından hazırlanan başvuru evrakı, Tanıma ve Denklik Hizmetleri Daire Başkanlığına teslim ediliyor, evrak sistem üzerinden kontrol edilerek başvuru tamamlanıyor. Başvuru süreçleri e-Devlet üzerinden takip edilebiliyor. Ön inceleme sürecinde diplomanın teyidi için Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla ilgili kurumlarla diploma teyit yazışması yapılıyor ve teyit bilgisinin gelmesi bekleniyor. Ardından başvuru dosyası üzerinde inceleme yapılıyor. İnceleme aşamasında üniversitelerden akademik görüş isteniyor ayrıca Bilim Alanı Danışma Komisyonu incelemesini yapıyor. Alınan görüşler doğrultusunda Tanıma ve Denklik Komisyonunca nihai karar oluşturuluyor. Başvuru dosyası Yükseköğretim Yürütme Kurulunca karara bağlanıyor. Kurul, denklik, ret veya SBYS yönünde karar veriyor.

Haberin Devamı

TIP DOKTORLUĞUNA DENKLİK İSTENİYOR
Bu yıl denklik başvurularının uyruklara göre dağılımına bakıldığında sayısal olarak en çok Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına denklik verildiği görülüyor. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı dışında en çok İran, Azerbaycan ve Suriye uyruklular tanıma ve denklik başvurusunda bulunuyor. Düzenlenen başvurular en çok tıp doktorluğu, hukuk, mimarlık, diş hekimliği ve psikoloji programlarında yoğunlaşıyor.

EN ÇOK RET MAKEDONYA’YA
Ret kararı verilen başvuruların ülkelere göre dağılımına bakıldığındaysa 2021 yılında Azerbaycan, 2022 yılında Makedonya yer alırken 2023 yılında yine Makedonya’nın ilk sırada yer aldığı görülüyor. Makedonya’daki üniversitelerden yapılan başvurulardan 176’sı denklik alamadı. Ret kararlarında çoğunluğun hukuk ve klinik psikoloji alanlarında yoğunlaştığı açıklandı.

ONLİNE DENKLİK BELGESİ VERİLİYOR
Denklik ön başvuruları e-Devlet kapısı üzerinden ve YÖK’ün resmi web sayfasından yapılıyor ve başvuru süreçleri de e-Devlet üzerinden takip edilebiliyor. Ancak YÖK’ün bir yenilik olarak sunduğu online denklik belgesi ile başvuru sahiplerine belgelerini e-Devlet üzerinden dijital olarak görüntüleyebilme ve ilgili yerlere sunabilme kolaylığı da sağlandı.

Haberin Devamı

SYBS NEDİR?
Gelen her başvuruda diplomanın zorunlu kazanımlarının kazanılıp kazanılmadığı, mezun olunan bölümün asgari kalite standartlarını taşıyıp taşımadığı konusunda emin olmak adına bazı diplomalar Seviye ve Yeterlilik Belirleme Sistemi adı altında sınav, staj, ders tamamlama, klinik pratik, proje yapma gibi uygulamalardan bir ya da birkaçına tabi tutuluyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!