Yıkılan caminin yerine inşa edilmişti: Modi o tapınağı elleriyle açtı

Güncelleme Tarihi:

Yıkılan caminin yerine inşa edilmişti: Modi o tapınağı elleriyle açtı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 23, 2024 07:00

Hindistan’da Hindu milliyetçiliğinin en son sembolü olarak görülen Ayodhya kentindeki Ram Tapınağı dün görkemli bir törenle açıldı.

Haberin Devamı

1992 yılında şu an iktidarda olan Hint milliyetçisi Hindistan Halk Paritisi’nin (BJP) kışkırtmalarıyla yıkılan tarihi Babri Camisi’nin yerine inşa edilen tapınağın açılışını Başbakan Narenda Modi gerçekleştirdi. 50 metre yüksekliğindeki tapınağın açılış törenine aralarında üst düzey siyasetçiler ve Bollywood oyuncularının da bulunduğu yaklaşık 7 bin özel davetlinin yanı sıra on binlerce kişi katıldı.

CANLI YAYINLANDI

Törene geleneksel kıyafetleriyle katılan Başbakan Modi, düzenlenen ayini de yönetti. Modi, altın süslemelerle bezenmiş ve elinde altın bir yay ve ok tutan tanrı heykelinin önüne lotus çiçeği bırakarak secde ederken, tören ülkedeki birçok kanalda kesintisiz olarak yayınlandı. Ülkenin başkenti Yeni Delhi’de okullar tatil edildi, tapınağın bulunduğu Uttar Pradeş eyaletinde ise resmi tatil ilan edildi.

Haberin Devamı

SİYASİ ARAÇ MI

Ülkedeki milliyetçi kesim için önemli bir sembol olarak görülen tapınağın inşası, nisan ayında yapılacak seçimlerde rekor kırarak üst üste üçüncü dönem başbakanlık yapmayı hedefleyen Modi’nin seçim vaatlerinden biriydi. Nüfusunun yüzde 80’ini Hinduların oluşturduğu ülkede milliyetçi oyları konsolide etmek isteyen Modi’nin, tapınağın açılışını da inşa tamamlanmamış olmasına rağmen seçimlerden önce gerçekleştirdiği yorumları yapılıyor. Tapınağın yalnızca ilk katı açılırken, bazı Hindu din adamları tamamlanmamış bir tapınağın açılmasının uygun olmadığını savunarak törene katılmadı. Ayrıca muhafeletin büyük kısmı da tapınağın Modi tarafından siyasi bir araç haline getirildiği gerekçesiyle açılış törenine gelmedi.

4 MİLYAR DOLAR HARCANDI

- İnşası 217 milyon dolara mal olan tapınak nedeniyle Ayodhya kentine büyük bir altyapı yatırımı yapıldı.  Yeni bir havalimanı ve tren garı açılan kente 3.85 milyar dolarlık bir kaynak ayrıldı.

- Tapınağın inşa edildiği yerde 1992’de Hindu fanatikler tarafından yıkılana kadar 16. asırda Babürler tarafından inşa edilen Babri Camisi bulunuyordu.

- Caminin yıkılmasının ardından Hindular ile Müslümanlar arasında ülke çapında çıkan çatışmalarda çoğu Müslüman 2 bin kişi ölmüştü. Hindular tanrı Ram’ın o noktada doğduğuna ve Babür Camisi inşa edilmeden önce orada bir Ram tapınağı bulunduğuna inanıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!