‘Uzatmadan gidin’

Güncelleme Tarihi:

‘Uzatmadan gidin’
Oluşturulma Tarihi: Haziran 25, 2016 21:46

Birleşik Krallık’taki referandumdan AB’den ayrılma sonucunun çıkmasının ardından AB kurumlarından ve üyelerinden Londra yönetimine, ‘Üyelikten bir an önce çıkın’ baskısı gelmeye başladı. Birleşik Krallık Başbakanı David Cameron, ayrılık sürecini resmen ekim ayında başlatmayı planladıklarını açıklamıştı.

Haberin Devamı

İNGİLTERE, İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda’dan oluşan Birleşik Krallık’ta perşembe günü yapılan referandumda halk Avrupa Birliği (AB) üyeliğinden ayrılma yönünde oy kullanınca AB de kendi yol haritasını belirlemek üzere harekete geçti. AB’nin kurucu üye ülkeleri ve AB kurumlarının başkanları, ayrılma sürecini ekimde başlatmayı planlayan İngilizlere “Bu işi uzatmadan üyelikten çıkın” mesajı gönderdi. Birliğin kurucu üyeleri Almanya, Fransa, İtalya, Hollanda, Belçika ve Lüksemburg’un dışişleri bakanları dün Almanya’nın başkenti Berlin’de bir araya geldi. Toplantı sonrası açıklama yapan Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, “Ortak çağrımız bu sürecin mümkün olan en kısa sürede başlaması ve zamana yayılmaması. Böylece biz de Avrupa’nın geleceğine odaklanıp bu yönde çalışabiliriz” dedi. Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Marc Ayrault, ekim ayında görevini bırakacağını açıklayan Birleşik Krallık Başbakanı Cameron’a “Yeni başbakan birkaç gün içinde belirlenmeli” diye seslendi.

Haberin Devamı

Juncker: ‘Beklemeyi anlamıyorum’

Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, önceki akşam Alman ARD televizyonuna yaptığı açıklamada, “Britanya hükümetinin boşanma mektubunu Brüksel’e göndermek için neden ekim ayına kadar bekleme ihtiyacı duyduğunu anlamıyorum. Hemen olmasını isterim” dedi. Juncker, sözlerini “Dostane bir boşanma değil, ama içten bir aşk ilişkisi de değildi” diye sürdürdü. Juncker, Bild Gazetesi’ne yaptığı açıklamada ise “Dışarıda demek dışarıda demektir. Ancak İngiltere aile masasında eksik kalacak” dedi. Juncker, İngiltere’nin Brexit kararı almasının da AB’de sonun başlangıcı olmadığını söyledi. Birleşik Krallık’ın üyelikten bir an önce çıkması yönünde gelen çağrılar Juncker’le sınırlı kalmadı.

Merkel: ‘Kavgaya gerek yok’

Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz, Cameron’ın AB’den çıkma başvurusunu ekime kadar bekletme açıklamasını ‘skandal’ olarak niteledi. Schulz, Cameron’ın “tüm Avrupa kıtasını rehin” aldığını kaydetti. Almanya Başbakanı Angela Merkel ise dün düzenlediği basın toplantısında “Dürüst olmak gerekirse bu (Birleşik Krallık’ın bildirimi) sonsuza kadar sürmemeli. Bu doğru ama kısa bir zaman dilimi için kavga etmeyeceğim” dedi. Britanya’nın ayrılık müzakerelerinin objektif ve iyi bir ortamda yapılmasını istediğini kaydeden Merkel, “Müzakerelerde herhangi bir şekilde nahoş olmaya gerek yok. Düzgün şekilde yürütülmeli” ifadelerini kullandı.

Yoğun trafik

Haberin Devamı

Merkel, yarın Berlin’de Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ve İtalya Başbakanı Matteo Renzi’yi ağırlayacak. Görüşmeye Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk da katılacak. Salı günü ise iki günlük Brüksel zirvesi başlıyor. Tusk, zirvenin programına ilişkin üye ülkelerin liderlerine mektup gönderdi. Tusk’ın mektubuna göre, Birleşik Krallık Başbakanı David Cameron, akşam yemeğinde diğer 27 üye ülkenin liderine referandum sonrası durumla ilgili bilgi verecek. Bunun ardından liderler arasında görüş alışverişi yapılacak. Çarşamba günü ise Cameron, zirveden ayrılacak. Tusk, zirvenin ikinci gününde toplantının 27 üyenin liderleriyle devam edeceğini ancak bunun gayri resmi bir görüşme olacağını vurguladı. Tusk, “Sözde boşanma sürecini tartışacağız” ifadelerini kullandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!