Uluslararası medya Türkiye'nin seçimini dünyaya böyle duyurdu

Güncelleme Tarihi:

Uluslararası medya Türkiyenin seçimini dünyaya böyle duyurdu
Oluşturulma Tarihi: Kasım 02, 2015 10:39

Dış basın, 1 Kasım seçimlerine yoğun ilgi gösterirken, internet sitelerinden ya da televizyon yayınlarından sonuçları anbean dünyaya duyurdu. 2 Kasım'da ise birçok saygın gazete, AK Parti'nin açık ara kazandığı seçimlere ilişkin kapsamlı haber ve analizler yayınladı. Times gazetesindeki bir yorumda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ünlü sihirbaz Houdini'ye benzetildi. Yazıda ayrıca, "Erdoğan uzun vadeli oynuyor. 2023'te; Cumhuriyet'in 100'üncü yıldönümünde yürütme yetkilerine sahip bir başkan olmak istiyor. Dün sabaha kadar bu bir boş hayal gibi görünüyordu. Ama akşam üstü bu olabilecek bir şeye dönüştü" denildi.

Haberin Devamı

İşte dış basında çıkan haberlerden bazıları:

GUARDIAN

İngiliz Guardian, 1 Kasım seçimlerini başyazısında değerlendirdi. "Bedeli olan bir zafer" başlığını kullanan gazete, AK Parti'nin galibiyetini, "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın stratejisi tuttu, fakat siyasi sorunlar sona ermedi" yorumuyla verdi.

"Yenilen pehlivan güreşe doymaz" atasözüne atıf yapan Guardian, AK Parti'nin 13 yıl görevde kalmasını Erdoğan'ın etkili ve kurnaz bir politikacı olmasına bağladı: "Erdoğan, şüphesiz, etkili ve kurnaz bir politikacı. Başta toplumun hem geleneksel hem daha modern kesimlerine, hem dindar hem daha seküler sınıflara, hem Türklere hem azınlıklara, bilhassa Kürtlere cazip gelen program ve politikalar sundu. Adalet ve Kalkınma Partisi de sonuç olarak 13 yıl görevde kaldı."

Uluslararası medya Türkiyenin seçimini dünyaya böyle duyurdu

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çoğunluğu geri kazandığının belirtildiği başyazıda, "Fakat Türkiye süreç içerisinde zarar gördü. Bağımsız kurumlarının altı oyuldu, anayasal kuralları hiçe sayıldı, Türk ve Kürtlerin ilişkisi kötüye gitti ve bitti sanılan savaşa geri dönüldü... Erdoğan istediği değişikliklerin peşinde koşmaya devam edecek... Ne yazık ki bu seçim, Türkiye için sakin sulara geçmenin pek mümkün olmadığına işaret ediyor."

FINANCIAL TIMES
Financial Times gazetesi seçim sonucunun Erdoğan'ın zaferi olduğunu belirterek, "Sonuç, Erdoğan'ın erken seçim alma kararının haklılığını gösterdi" dedi.

Yazıda özetle şöyle deniyor:

"Bir ekonomik ve siyasi belirsizlik döneminin ardından AKP şimdi çoğunluğu elde etti. Carniege Europe'tan Sinan Ülgen, 'Erdoğan'ın seçimlerin yenilenmesi kararı sonuç verdi. Bu öncelikle Erdoğan'ın sonra AKP'nin zaferidir. Çünkü insanlara göre direksiyon Erdoğan'da' diyor."

"Erdoğan'ın müttefikleri ve yatırımcılar - Erdoğan'ın otoriterlik eğilimlerinden kaygı duymakla birlikte - başarısının ekonomik ve siyasi istikrarı yeniden tesis edilmesini umacak."

Uluslararası medya Türkiyenin seçimini dünyaya böyle duyurdu


"Ancak AKP süper çoğunluğu elde edemedi. Süper çoğunluk, Erdoğan'a ABD ve Fransa'daki gibi bir başkanlık sistemi konusunda yapılacak anayasa değişikliğini referanduma götürme yetkisi verecekti. Neredeyse tüm anketler, mecliste hiçbir partinin tek başına hükümet kuracak çoğunluğu elde edemeyeceğine işaret ediyordu. Ama anayasaya göre tarafsız olması gereken Erdoğan açıkça bu süper çoğunluk için kampanya yürüttü."

"Fakat basit çoğunlukla bile, AKP üzerindeki nüfuzu, Erdoğan'a Türkiye tarihinde hiçbir başkanın sahip olmadığı fiili yetkileri veriyor."

Haberin Devamı

TIMES
Times gazetesinde Suna Erdem imzasıyla yayımlanan bir yazıda, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Macar asıllı ABD'li ünlü sihirbaza Houdini'ye benzetildi.

BBC Türkçe'nin haberine göre, "Erdoğan siyasetin Houdini'sidir" denilen "Yaralıyken tehlikeli" başlıklı yazıda şu ifadeler yer aldı:

"Bir kez daha, köşeye sıkışmışken seçimleri kazandı. Seçim sonuçlarını beğenmediği için beş ay sonra kumar oynayıp ikinci seçim kararını alırken, alaycılık, öfke ve şüpheyle karşılaştı. Bu kadar kısa süre içinde oy verme eğilimlerini değiştirebileceğine, şiddeti tırmandırarak Kürtlerden ve milliyetçilerden oyları geri alabileceğine ve sonra da partisi yeniden seçilirse sükunet sözü vereceğine kimse inanmadı.

Haberin Devamı

Sonuçlar, liberaller için endişe verici ama istikrar arayan yatırımcılar için rahatlatıcı. Şimdi mesele Erdoğan'ın büyük destek gören bir reformcu olduğu pragmatik ilk yıllarına geri mi döneceği yoksa son zamanlardaki kutuplaştırıcılığa devam mı edeceğinde düğümleniyor. Belki zaferle, son birkaç ay içindeki kindar paranoyayı hafifletebilir.

Erdoğan uzun vadeli oynuyor. 2023'te; Cumhuriyet'in 100'üncü yıldönümünde yürütme yetkilerine sahip bir başkan olmak istiyor. Dün sabaha kadar bu bir boş hayal gibi görünüyordu. Ama akşam üstü bu olabilecek bir şeye dönüştü."

INDEPENDENT

İngiliz Independent gazetesinden Patrick Cocburn'ün kaleme aldığı analizde, "AKP'nin kamuoyu yoklamalarının öngördüğünden çok daha iyi bir performans sergilediği" belirtildi.

Haberin Devamı

Cockburn'ün analizinde şu ifade dikkat çekiyor:

"Kürt ve seküler partiler destek kaybederken, Türkiye Cumhurbaşkanı'na kontrolü tekeline almak ve Suriye'ye müdahale için olanak sağlayan yetki verildi."

AK Parti'nin milliyetçilik kartını oynamak için Kürtlerle karşı karşıya gelmesinin MHP'den oy getirdiğinin belirtildiği analizde, "MHP'nin etkisiz liderliği ve politikaları nedeniyle oylarının yüzde 16'dan yüzde 12'ye düştüğü" yorumuna yer verildi.

TELEGRAPH

İngiliz Telegraph gazetesi de 1 Kasım seçimlerinin sonuçlarını irdeledi. Gazete “Türkiye’nin zor seçimi” başlığıyla yansıttığı görüşünde şu ifadeleri kullandı: “10 yıllık yönetimin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, muhtemelen, Mustafa Kemal Atatürk’ten bu yana en güçlü Türk lider. Fakat aynı zamanda en kutuplaştırıcı da. Gelecek dört yıldaki işi, birleştirici olabileceğini de göstermek olacak.”

Haberin Devamı

WALL STREET JOURNAL
Amerikan Wall Street Journal gazetesi "Türkiye'nin iktidar partisi AK Parti, parlamento çoğunluğunu geri aldı" başlığını tercih etti.

Dion Nissenbaum ve Emre Peker imzalı haberde, "Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın siyasi partisi, müthiş bir geri dönüş sergiledi. IŞİD aşırılıkları ve Kürt militanlarla iki cephede savaşmanın tek yolunun tek parti iktidarı olduğu mesajıyla seçmenleri ikna ederek kazandı" yorumu yer aldı.

Uluslararası medya Türkiyenin seçimini dünyaya böyle duyurdu

Wall Street Journal'da "Türkiye güçlü adama oy verdi" başlığıyla bir analiz yayımlandı. Yazıda, "Bu, ABD'nin Suriye gibi yerlerdeki kaosu sonlandırmak için harekete geçmeyi reddettiğinde, müttefiklerinin korkup tatsız seçimler yaptığını hatırlattı. Amerika güçsüz göründüğünde, genellikle güçlü adamlar iyi gözükür" denildi.

Uluslararası medya Türkiyenin seçimini dünyaya böyle duyurdu


WSJ'ın haberinde şu ifadeler öne çıktı: 

"Zafer, Erdoğan'dan IŞİD'le mücadelede ve Ortadoğu'dan Avrupa'ya akan göçmenleri durdurmak için daha büyük bir rol oynamasını isteyen Batılı müttefiklerden imtiyazlar almak için Cumhurbaşkanı'na yeni bir güç veriyor. Cumhurbaşkanı ayrıca, açıkça Kürt ayrılıkçılara karşı askeri harekâtı kararlılıkla sürdürme yetkisine sahip ve gelecekteki barış görüşmelerinde pozisyonlarını zayıflatmak için onlara hücum etmeyi sürdürebilir."

NEW YORK TIMES
New York Times'ın "Erdoğan'ın partisi Türkiye'de yeniden parlamento çoğunluğunu kazandı" başlıklı haberinde, 1 Kasım seçimlerinin sonuçlarının, partisi 2002'den bu yana dört seçim kazanan Cumhurbaşkanı Erdoğan için önemli bir zafer olduğu belirtildi.

"Bu zaferin aynı zamanda Erdoğan'ın, daha milliyetçi bir duruşa yönelen" ve güneydoğuda PKK'ya karşı "daha sert bir çizgi benimseyen seçim stratejisini de geçerli kıldığı" ifade edilen haberde, AK Parti'nin artırdığı oyların büyük bölümünün MHP'den geldiğinin tahmin edildiği bildirildi.

Uluslararası medya Türkiyenin seçimini dünyaya böyle duyurdu


Stratejik İletişim Merkezi Direktörü Suat Kınıklıoğlu'nun "Kumar işe yaramış gibi görünüyor" şeklindeki yorumuna yer verilen haberde, eski bir AK Parti milletvekili olan Kınıklıoğlu'nun zaman içinde Erdoğan'ın politikalarına sert eleştiriler getirmeye başladığı belirtildi. Haberde Kınıklıoğlu'nun seçim sonuçlarını "AKP için büyük başarı" diye nitelediği aktarıldı.

ETHNOS
Yunanistan'da yayın yapan Ethnos gazetesi, “Erdoğan mutlak bir çoğunluk kazandı” başlığıyla verdiği haberinde, “Şimdi soru, AKP’nin Türkiye’yi ne şekilde yöneteceğidir” yorumunu yaptı.

PARAPOLİTİKA
Parapolitika da haberi, “Anketlerin tahminlerini yalanlayan Erdoğan’ın ezici zaferi” başlığıyla verdi. Gazete, “Zamanından önce yapılan seçimlerde Erdoğan’ın uyguladığı gerilim stratejisi olumlu sonuçlar verdi” yorumunu sayfalarına taşıdı.

 



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!