Türkiye'deki seçimlerin sonuçları uluslararası basının manşetlerinde

Güncelleme Tarihi:

Türkiyedeki seçimlerin sonuçları uluslararası basının manşetlerinde
Oluşturulma Tarihi: Kasım 01, 2015 12:11

Seçmen 7 Haziran seçimleri sonrası hükümet kurulamayınca bir kez daha sandık başına giderken; dış basın, Türkiye'deki seçimlere yoğun ilgi gösterdi. BBC ve El Cezire dahil birçok yayın organının internet sitesi, seçimlerin sonuçlarını manşetten verdi. İngiliz gazetesi Financial Times manşetini Türkiye'deki seçimlere ayırdı.

Haberin Devamı

İşte Türkiye'deki seçimlerle ilgili dış basında çıkan haberler:

NEW YORK TIMES (ABD)
New York Times'ın "Erdoğan'ın partisi Türkiye'de yeniden parlamento çoğunluğunu kazandı" başlıklı haberinde, 1 Kasım seçimlerinin sonuçlarının, partisi 2002'den bu yana dört seçim kazanan Cumhurbaşkanı Erdoğan için önemli bir zafer olduğu belirtildi.

"Bu zaferin aynı zamanda Erdoğan'ın, daha milliyetçi bir duruşa yönelen" ve güneydoğuda PKK'ya karşı "daha sert bir çizgi benimseyen seçim stratejisini de geçerli kıldığı" ifade edilen haberde, AK Parti'nin artırdığı oyların büyük bölümünün MHP'den geldiğinin tahmin edildiği bildirildi.

Stratejik İletişim Merkezi Direktörü Suat Kınıklıoğlu'nun "Kumar işe yaramış gibi görünüyor" şeklindeki yorumuna yer verilen haberde, eski bir AK Parti milletvekili olan Kınıklıoğlu'nun zaman içinde Erdoğan'ın politikalarına sert eleştiriler getirmeye başladığı belirtildi. Haberde Kınıklıoğlu'nun seçim sonuçlarını "AKP için büyük başarı" diye nitelediği aktarıldı.

Haberin Devamı

Türkiyedeki seçimlerin sonuçları uluslararası basının manşetlerinde

Amerikan New York Times gazetesinin Avrupa baskısı

WALL STREET JOURNAL (ABD)
Wall Street Journal, AKP'nin büyük bir sürpriz yaparak yeniden ülkeyi tek başına yönetmek için iktidara döndüğünü yazdı.

Gazete yazısında AK Parti'nin yüzde 50'ye yakın oy alarak dört temel noktada avantaj yakaladığını vurguluyor:

- Cumhurbaşkanı yetkilerinin artırılmasının önünün açılması,
- Muhalefet partilerinin önemli ölçüde zayıflatılması,
- Ekonomiye darbe vuran koalisyon görüşmelerinden kurtulunması,
- Türkiye'den IŞİD'e karşı daha kararlı duruş bekleyen Batılı müttefiklere karşı Erdoğan'ın daha fazla güç elde etmesi.

FINANCIAL TIMES (İngiltere)

Financial Times'ın 2 Kasım'daki baskısının manşetinde Türkiye'deki seçimler var. Gazete, "Türkiye'nin iktidar partisinin zaferi ve Erdoğan'ın başarısı" başlığını attı.

Öte yandan gazeteye konuşan ABD'nin eski Ankara büyükelçilerinden Ross Wilson, "Erdoğan için ve Erdoğan'ın görmek istediği Türkiye için çok şey risk altındaydı, özellikle de başkanlık sistemi" yorumunu yaptı.

Haberin Devamı

Türkiyedeki seçimlerin sonuçları uluslararası basının manşetlerinde

Financial Times'ın ABD baskısı

Türkiyedeki seçimlerin sonuçları uluslararası basının manşetlerinde

Financial Times'ın İngiltere baskısı

REUTERS (İngiltere)
"Başbakan Ahmet Davutoğlu, partisi AK Parti'nin mecliste tekrar çoğunluğu elde ettiği seçimlerin sonucunu demokrasi zaferi olarak niteledi."

Türkiyedeki seçimlerin sonuçları uluslararası basının manşetlerinde


AFP (Fransa)
AFP, seçimlere ilişkin geniş bir analiz yayımlarken, bugüne nasıl gelindiğine dair kapsamlı bir kronoloji yayınladı. Ajans, "derinden kutuplaşmış ülkenin, kanlı cihatçı saldırıları ve yeniden başlayan Kürt sorunuyla yüzleşirken, son yılların en mühim seçimlerinden birine gittiğini" yazdı.  

Haberin Devamı

Haberde Türkiye'nin, AK Parti'nin Haziran ayında son 13 yılda ilk kez Meclis çoğunluğunu yitirmesinin ve koalisyon hükümetinin kurulamamasının ardından beş ayda ikinci kez sandığa gittiği vurgulandı. 

Türkiyedeki seçimlerin sonuçları uluslararası basının manşetlerinde

Ülke çapında 385 bin polis ve jandarmanın görevlendirildiğinin aktarıldığı AFP haberinde, “Kürtlerin çoğunlukta olduğu Güneydoğu’da güvenlik önlemlerinin hayli yüksek olduğu ve seçim merkezlerinin dışında zırhlı polis araçların görüldüğü” belirtildi. 

AP (ABD)
Associated Press (AP) "Türkiye'deki seçimlerin ardından Başbakan Ahmet Davutoğlu partisinin zaferini ilan etti" başlığını attı.

AP sabah saatlerinde geçtiği haberinde, “Türkler, iktidar partisinin son 13 yıldır elinde bulundurduğu parlamento çoğunluğunu tekrar sağlayıp sağlayamayacağını belirleyecek kritik seçimler için sandığa gidiyor” ifadesine yer vermişti.

Haberin Devamı

BBC (İngiltere)
İngiliz yayın kuruluşu British Broadcasting Corporation (BBC) internet sitesinin manşetinden duyurduğu haberde, "Oyların çoğu sayıldı, Türkiye'nin iktidarı Adalet ve Kalkınma Partisi, kritik seçimlerde, parlamento çoğunluğunu sağlayacak gibi görünüyor" ifadesine yer verdi. BBC hem televizyon yayınında hem de internet sitesinde 1 Kasım seçimlerine geniş yer verdi.

Türkiyedeki seçimlerin sonuçları uluslararası basının manşetlerinde

GUARDIAN (İngiltere)
İngiltere'nin saygın gazetelerinden Guardian internet sitesinin manşetine taşıdığı 1 Kasım seçimlerini "Türkiye'nin şoke eden seçim sonuçlarına göre; iktidardaki AK Parti 'büyük zafer'e gidiyor" başlığını kullandı. Haberde, "Sol kanattaki HDP ise yüzde 10 barajını aştı" ifadesi yer aldı.

Haberin Devamı

Gazete kesin olmayan seçim sonuçlarının belli olmasıyla AK Parti'nin çoğunluğu kazanarak iktidara dönüdüğünü yazdı. 


Türkiyedeki seçimlerin sonuçları uluslararası basının manşetlerinde

SPIEGEL (Almanya)

“Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın iktidardaki AKP’si seçimlerde mutlak çoğunluğa ulaştı. Parti yine tek başına yönetebilecek. HDP, meclise kılpayı girmeyi başardı."

BILD (Almanya)
"Erdoğan kazandı... Türk seçimlerinde beklenmedik bir zafer. Erdoğan’ın partisi mutlak çoğunluğu geri aldı."

BLICK (İsviçre)
"AKP mutlak çoğunluğu elde etti ve tek başına iktidar oldu. Oyların yüzde 50’sine yakın oy alan AKP mecliste tek başına hükümet olmak için gereken 550 milletvekilinin 276'sını alması gerekiyordu ki AKP 316 milletvekili kazanarak bunu başardı.”

DER STANDARD (Avusturya)
Gazete manşetinden verdiği haberinde "Erdoğan'ın partisi mutlak çoğunluğu kazandı" başlığını kullandı. 

DIE PRESSE (Avusturya)
Liberal yayınlarıyla dikkat çeken gazete, seçimlerin mutlak galibinin Erdoğan olduğunu yazdı. Haberde, iktidarı tek başına kazanan AKP'nin oy kaybetmesi beklenirken sürpriz bir çıkışla tekrar yönetime geçtiği belirtildi.

RİA NOVOSTİ (RUSYA)
Türkiye'de düzenlenen genel seçimler, oyların büyük çoğunluğunu alan ve tek başına iktidar olma imkanı sağlayan AK Parti'ye zaferi getirdi. Seçmenlerin büyük çoğunluğu Ankara, İstanbul ve Antalya gibi kilit bölgelerde de AK Parti'yi tercih etti.

İTAR TASS (RUSYA)
AK Parti halkın büyük çoğunluğunun desteğiyle tek başına iktidar statüsünü aldı. Türkiye Anayasası'na göre, partinin tek başına hükümet kurması için en az 276 milletvekili çıkarması gerekiyor. 7 Haziran seçimleri sonucunda AK Parti sadece 258 milletvekili çıkarmıştı.  

ROSSİYSKAYA GAZETA (RUSYA)
Türkiye'de düzenlenen 1 Kasım genel seçimlerde, liderliğe AK Parti yükseldi. AK Parti'nin en ciddi üç rakibi CHP, MHP VE HDP de yüzde 10'luk barajı aştı.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!