Ukrayna ordusuna kış desteği

Güncelleme Tarihi:

Ukrayna ordusuna kış desteği
Oluşturulma Tarihi: Eylül 09, 2022 07:00

ABD ve müttefikleri, Ukrayna’da daha aylarca süreceği değerlendirilen savaşta Kiev ordusunu kış şartlarına hazırlamak için harekete geçti.

Haberin Devamı

ABD öncülüğündeki Ukrayna Destek Temas Grubu, Almanya’daki Ramstein Hava Üssü’nde bir araya geldi. Bu nitelikteki beşinci toplantıda, Ukrayna ordusunu yaklaşan kışa hazırlamanın ele alındığı belirtildi. ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin başkanlığındaki buluşma, Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ın sürpriz Kiev ziyaretiyle eşzamanlı gerçekleşti. Toplantının başında Bakan Austin, ABD Başkanı Joe Biden’ın Ukrayna’ya yeni, 675 milyon dolarlık askeri yardımı onayladığını duyurdu.

AKILLI MÜHİMMAT YARDIMI

Austin, “Bu silah yardımı Ukrayna’da savaşın uzun süre devam edeceği dikkate alınarak hazırlandı. Kiev yönetimine teslim edilecek silahlar HIMARS füze sistemleri için akıllı mühimmat, gelişmiş hava savunma sistemleri ve seyyar tanksavar füze sistemlerini kapsıyor” dedi. Bloomberg haber ajansı ayrıca, Ukrayna’ya 155 mm obüs toplarından atılan ve bir kez fırlatıldıktan sonra hedefe GPS kontrollü ulaşan “M982 Excalibur” top mermileri gönderileceğini yazdı. ABD tarafından ilk defa 2007’de Irak’ta kullanılan bu akıllı top mermilerin hata payı sadece 2 metre.

Haberin Devamı

ALMANYA KAMUFLAJ GÖNDERECEK

Ukrayna’ya daha fazla silah verilmesine çekinceyle yaklaşan Almanya Savunma Bakanlığı ise silah yerine, askerlerin kış aylarında açık arazide uzun süre kaldıklarında kullanabilecekleri kışlık çadır ve kamuflaj göndereceklerini açıkladı. Ramstein sürecine ek olarak Hollanda ve Almanya, Ukraynalı 20 askere Almanya’nın güneyinde mayın temizleme eğitimi vereceklerini duyurdu. Berlin hükümeti işgalin başında silah yerine miğfer göndermeyi teklif etmiş, bu öneri Ukraynalıların tepkisini çekmişti. Ukrayna’ya destek için ABD inisiyatifinde başlatılan Ramstein sürecinin bundan önceki toplantısında 50 katılımcıdan 40’ı Kiev’e silah yardımı vaat ederken, bu taahhüdün hemen ardından Ukrayna ordusu ülkenin güneyinde Rus ordusuna karşı saldırı başlatmıştı.

Ukrayna ordusuna kış desteği

 

ÇİN MALI MIKNATIS F-35 TESLİMATLARINI DURDURDU

Haberin Devamı

-ABD Savunma Bakanlığı Pentagon, F-35 jetlerinde kullanılan bir parçanın Çin yapımı olduğu anlaşılınca savaş uçaklarının teslimatını durdurdu. Çin menşeli parça kullanımı Amerikan savunma yasalarının ihlali anlamına geliyor. Üretici Lockheed Martin’in halihazırda yeni bir firma ile anlaştığı ve parçanın tedarik edilebileceği açıklanırken Pentagon, savaş jetinin motorunda kullanılan ve Çin’den ithal edilen mıknatıs alaşımının uçağın performansına etkisi olmadığını, bir gizlilik ihlali de yaşanmadığını vurguladı. Şu anda teslim edilmiş ve kullanılan uçakların etkilenmediği belirtilirken, Çin’den ithalatın en başında nasıl yapıldığı netlik kazanmadı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!