Ukrayna Batı’dan ana muharebe tankları bekliyor

Güncelleme Tarihi:

Ukrayna Batı’dan ana muharebe tankları bekliyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 14, 2023 07:00

Batı ülkeleri, çatışmaların şiddetlendiği Ukrayna’ya hafif zırhlı araçların da ötesinde ana muharebe tanklarını göndermeyi ciddi olarak değerlendiriyor.

Haberin Devamı

Ukrayna’daki çatışmaların giderek şiddetlendiği ve yoğun bir Rus saldırısının öngörüldüğü bir döneme girilirken Batı’nın, savaşın başında ‘tabu’ olarak görülen bazı unsurları bu ülkeye gönderme konusunda adımlarını hızlandırması dikkat çekiyor. Ukrayna’nın ısrarla istediği ana muharebe tankları konusunda hareketlilik söz konusu.

ZIRHLI PİYADE ARAÇLARI

Geçtiğimiz haftalarda Fransa AMX-10 RC, ABD ve Almanya ise Bradley ve Marder tipi hafif zırhlı muharebe araçları göndereceklerini açıkladılar. Ukrayna’nın asıl beklentisi olan ana muharebe tankları konusundaki ilk hamle bu hafta içinde İngiltere’den geldi. İngiltere, envanterinde bulunan 277 Challenger tankından bazılarını Ukrayna’ya göndermeyi planladığını açıkladı. Tanklar konusunda kilit ülke ise Almanya.

Haberin Devamı

BERLİN KARAR VERMEDİ

Ukrayna’ya tank gönderme konusunda yalnız hareket etmek istemeyen ve ilk adımın başka ülkelerden gelmesini bekleyen Almanya, Leopard 2 tankları konusunda hâlâ karar vermedi. Leopard 2 tankları, Almanya dışında aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 12 Avrupa ülkesinde kullanımda. Berlin’den onay çıkması halinde sayıları iki bini bulan bu tanklardan bazılarının Ukrayna’ya gönderilmesi mümkün. Polonya ve Finlandiya bu konuda adım atabilecek ilk ülkeler arasında gösteriliyor. Leopard 2 konusunun 20 Ocak’ta Almanya’daki Ramstein Üssü’nde yapılacak toplantıda gündeme gelmesi bekleniyor. Almanya üzerindeki baskıyı artıran Amerikan yönetimi ise şu aşamada M1 Abrams tanklarını göndereceği sinyali vermiyor. Ukrayna makamları, ana muhabere tankı ihtiyacının 300, hafif zırhlı muharebe aracı ihtiyacının ise 600 civarında olduğunu belirtiyor.

SAMP-T GÜNDEMDE

Ukrayna’nın Rus saldırılarına karşı savunmasında kilit roldeki unsurlardan olan hava savunma sistemleri konusunda da önemli gelişme bekleniyor. Amerikan Patriot füze sistemlerinin ardından Fransız-İtalyan yapımı SAMP-T hava savunma sistemlerinin de Ukrayna gönderilmesi gündemde. Fransa bu konuda yeşil ışık yakarken İtalya’nın da onay vermesi ve gecikme olmaması halinde bu sistemlerin yaza doğru Ukrayna’ya konuşlandırılması mümkün olabilecek. Sistemde kullanılan, maliyeti oldukça yüksek, Aster 30 füzelerinden Ukrayna’ya kaç tane verilebileceği de değerlendiriliyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!