‘Uçuşa yasaklı bölge’yi görüştüler

Güncelleme Tarihi:

‘Uçuşa yasaklı bölge’yi görüştüler
Oluşturulma Tarihi: Eylül 22, 2016 21:44

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin, önceki gün Birleşmiş Milletler’de yaptığı konuşmada ateşkesin kurtarılması için Suriye’de bazı bölgelerde uçuşa yasaklı bölge ilan edilmesine Rusya ve İran’dan olumsuz yanıt geldi.

Haberin Devamı

New York’tan Rusya Devlet Başkanı Putin ile telefon görüşmesi yapan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın da bu konuyu gündeme getirdiği belirtildi.

Kremlin çevrelerinden edinilen bilgiye göre çarşamba akşamı Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya lideri Putin’i telefonla aradığında görüşmenin ana temasını Suriye’de uçuşa yasak bölge oluşturulması oldu. Putin’in tıpkı Rusya Dışişleri Bakanlığı gibi konuya soğuk baktığı dile getirildi.Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, Kerry’nin önerisiyle ilgili yaptığı açıklamada, “Suriye hava sahasında Suriye Hava Kuvvetleri savaş uçakları için uçuşa yasak bölge ilan edilmesi önerisi peşinen sonuç vermeyecek bir girişimdir. Bu konuyu ayrıntılı biçimde Rusya ile ABD heyetleri arasında New York’ta yapılacak temaslar sırasında görüşmeyi düşünüyoruz” dedi. Türkiye, baştan beri Suriye’de sivillerin güvenliği için uçuşa yasak bölge ilan edilmesini savunurken, Rusya ne zaman bu konu gündeme gelse şiddetle karşı çıkıyor.

Haberin Devamı

RUHANİ DE KARŞI

İran Cumhurbaşkanı Ruhani de Kerry’nin Suriye ve Rusya’nın Suriye’nin kuzeyindeki tüm savaş uçaklarını yere indirmesiyle ilgili çağrıyı reddetti. Ruhani, NBC News’a verdiği röportajda, böyle bir önlemin DEAŞ ve Nusra Cephesi’ne yarayacağını savundu. Hafta başında Halep yakınlarında insani yardım taşıyan konvoyun vurulması üzerine 18 kamyon yanmış, 20 sivil ölmüştü. ABD, Rusya’yı suçlarken Moskova ise önce muhalifleri suçladı, sonra da İncirlik’ten kalkan İHA’lar ile yapılmış olabileceğini iddia etti. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!