Türkiye'nin Kırım heyetinde Rusya'nın dediği oldu

Güncelleme Tarihi:

Türkiyenin Kırım heyetinde Rusyanın dediği oldu
Oluşturulma Tarihi: Nisan 29, 2015 17:13

Türkiye, Kırım'daki insan hakları ihlali iddialarını incelemek için bölgeye gayrı resmi bir heyet gönderdi. Aylardır süren müzakerelerin ardından Rusya’nın dediği oldu ve heyet Kırım’a Moskova üzerinden gidebildi.

Haberin Devamı

AK Parti eski milletvekili ve anayasa hukuku profesörü Zafer Üskül başkanlığındaki altı kişilik heyetin ajandasında sivil toplum kuruluşu temsilcileri, Kırım Müftüsü, yayınına son verilen Kırım Tatar televizyonu ATR'nin yöneticileri ve Kırım Cumhurbaşkanı Sergey Aksenov ile görüşmeler yer alıyor. Salı günü Moskova üzerinden Kırım’a ulaşan heyetin yarın Türkiye'ye dönmesi bekleniyor.

KIBRIS BENZERİ GİRİŞ SORUNU ÇIKTI

Rusya’nın Kırım’ı ilhakını meşrulaştırma endişesi taşıyan Ankara, heyetin resmi nitelik taşımayan eski siyasetçiler ve akademisyenlerden oluşmasını tercih etti. Ancak heyetin Kırım’a gidiş rotası, Rusya’nın ilhak ettiği bölgeye nereden giriş yapacağı da diplomatik mesele haline geldi.

Türkiye, Kiev yönetiminin de beklentisi olan, Ukrayna üzerinden Kırım’a giriş formülünü benimserken, Rusya ise heyetin Rus toprakları üzerinden bölgeye girmesinde ısrar etti. Ankara’nın bulduğu orta yol formülüne göre heyet önce İstanbul’dan Kiev’e uçtu, oradan Moskova’ya geçerek Kiev - Moskova - Akmescit güzergâhını izlemiş oldu.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, heyetin Rusya üzerinden gitmesi gerektiğini açıklarken Kırım Tatar Türklerinin Lideri ve Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, heyetin Moskova üzerinden Kırım’a gitmesinin “işgali meşrulaştıracağını” savunmuştu.

Haberin Devamı

Aylar süren görüşmelerin sonunda, geçtiğimiz günlerde patlak veren “soykırım” krizine rağmen Rusların beklentisi karşılandı.

Benzeri bir diplomatik sıkıntı yıllardır Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne direkt girişlerde de yaşanıyor. Kıbrıslı Rumlar, Ada’ya kuzeydeki Ercan Havalimanı veya deniz yoluyla Türk tarafından yapılan girişleri illegal sayarak, Güney Kıbrıs Rum Kesimi’ne geçişlerine izin vermiyor.

ERDOĞAN'IN 'KIRIM' HATIRLATMASI

Rusya resmi haber sitesi Sputnik, haberi, “Rusya istedi, Türk heyeti Kırım’a Moskova üzerinden gitti” başlığıyla duyurdu.

Türkiye’nin Kırım’a heyet göndermesini yorum haberle duyuran Kommersant gazetesi ise “Rusya ile Türkiye Kırım sınavından geçiyor” başlığını attı.

Haberde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in kullandığı 'soykırım' ifadesine karşı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Kırım'ı hatırlatmasına yer verildi. Rus gazetesi ayrıca Türk heyetinin Kırım ziyaretiyle Erdoğan'ın çıkışının, yaklaşan seçimler nedeniyle iç politika amaçlı olabileceğini yazdı. Ankara'nın Rusya ile yaşanan tartışmayı daha fazla alevlendirmek istemediği görüşü de ortaya atıldı.

Resmi olmayan heyette Üskül dışında, Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdullah Gündoğdu, Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Kaya, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ayşegül Aydıngül ve Medipol Üniversitesi öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yakup Levent Korkut yer alıyor.

Kırım'ın Ukrayna'dan koparılarak Rusya'ya bağlanması Türkiye tarafından tanınmıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!