Türkiye de AB’ye vize muafiyeti uygulayacak

Güncelleme Tarihi:

Türkiye de AB’ye vize muafiyeti  uygulayacak
Oluşturulma Tarihi: Mart 20, 2016 20:27

TÜRK vatandaşlarına en geç haziran sonuna kadar Schengen ülkelerine girişte vize muafiyeti sağlanmasını talep eden Türkiye’nin de Avrupa Birliği ülkelerine vize muafiyeti uygulaması gerekecek.

Haberin Devamı

AB ile Türkiye arasında 2013’te imzalanan Geri Kabul Anlaşması’na (GKA) bağlı olarak vize muafiyeti için oluşturulan yol haritasında yer alan 72 kriterden şu ana kadar hiç ilerleme sağlanmayan üç unsurdan birini de bu konu oluşturuyor. Olmazsa olmaz nitelikte olan 72 kriter arasında yer alan “AB ülkelerine vize muafiyeti” konusuna yol haritasında, “Tüm AB vatandaşlarının, ayrımcılık yapmaksızın vizeden muaf şekilde Türk topraklarına erişimine izin verilmesi” vurgusuyla yer veriliyor. Türkiye halen Avusturya, Belçika, Hırvatistan, Güney Kıbrıs, İrlanda, Hollanda, Polonya, İspanya ve İngiltere vatandaşlarına vize uyguluyor. 

E-VİZE SİSTEMİ

Türkiye’nin vize uyguladığı dokuz AB ülkesinden sekizi, Birlik müktesebatına uygun bulunmayan, “e-vize” ya da giriş kapılarında vize uygulamalarıyla Türkiye’ye kolayca giriş yapabiliyor. Güney Kıbrıs vatandaşları ise sadece “e-vize” sistemi sayesinde Türkiye’ye girebiliyor. Sistemde, “Kıbrıs Cumhuriyeti” yerine “Güney Kıbrıs Rum Yönetimi” ifadesinin kullanılması ise AB tarafından ayrımcılık olarak görülüyor. Diplomatik kaynaklar “Kıbrıs Cumhuriyeti pasaportu” üzerinde işlem yapılmasının fiilen tanıma anlamına geleceğini ya da tanıma için karine oluşturacağına dikkat çekiyor. Bu nedenle Türkiye’ye kimlik kartıyla giriş yapabilen ülke vatandaşlarına uygulanan, “kimlik kartı ile seyahat edenler için sınır kapılarından giriş-çıkış formu” formülünün devreye sokulması öngörülüyor. Bu uygulamanın ise sorun yaratma potansiyeli bulunuyor. AB, ülkeden ülkeye değişen uygulama istemiyor. Yetkililer, Alman ya da Fransız pasaportuna damga vururken Rum pasaportuna işlem yapılmamasının ayrımcılık olarak değerlendirilme riskinin yüksekliğine dikkat çekiyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!