Tıkrit’te alarm

Güncelleme Tarihi:

Tıkrit’te alarm
Oluşturulma Tarihi: Nisan 04, 2015 21:29

1 Nisan’da Irak’ın Tıkrit kentinin IŞİD’den geri alınmasının ardından bölgede evlerin yakıldığı, dükkânların yağmalandığı iddia edildi. Musul harekâtı öncesinde Sünni kenti Tıkrit’ten gelen iddialar, Irak ordusunun Şii milisler desteğinde IŞİD’e karşı elde ettiği başarıya gölge düşürüyor.

Haberin Devamı

GEÇEN haziran ayından bu yana terör örgütü IŞİD’in kontrolünde olan Irak’ın devrik lideri Saddam Hüseyin’in memleketi hafta başında Irak ordusu ve Şii milisler desteğinde ele geçirilmişti. Ancak şimdi kentten intikam saldırıları ve yağma haberleri geliyor.

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, ülkenin kuzeyindeki Selahaddin vilayetinin merkezi ve Sünnilerin çoğunlukta olduğu Tıkrit’te meydana gelen yağma ve hırsızlık olaylarını görüşmek üzere emniyet birimlerinin yöneticileri ile acil toplantı yaptı.

CESEDİ SÜRÜKLEDİLER

Uluslararası ajanslar da kentte talan ve intikam saldırıları yaşandığını aktarıyor. Reuters haber ajansının iki muhabiri, iki federal polisin, IŞİD mensubu olduğundan şüphelendikleri bir kişiyi nasıl bıçakladıklarını ve başını kestiklerini anlatıyor.

Haberin Devamı

İçişleri Bakanı Sözcüsü Tümgeneral Saad Maan, olayla ilgili soruşturma başlatıldığını söylüyor.

Reuters muhabirleri ayrıca Şii milislerin kente girdiklerinde bir cesedi nasıl aracın arkasına bağlayıp sürüklediklerini aktarıyor. Kentte düzinelerce ev kundaklanmış durumda, Şii milislerin dükkânları yağmaladığı iddia ediliyor.

Selahaddin Eyalet Konseyi’nin Başkanı Ahmed el-Kraim, “Şehrimiz gözlerimizin önünde yanıyor. Ancak olan biteni kontrol edemiyoruz” dedi.

Şİİ MİLİSLERE ‘ÇEKİLİN’ TALİMATI

Tıkrit’ten gelen fotoğraflar, mart ayında İran destekli Şii milislerle birlikte IŞİD’e karşı harekât başlatan Irak Ordusu’nun IŞİD’e karşı elde ettiği zaferi gölgeliyor. Musul’u IŞİD’den almak için hazırlık yapan Irak Başbakanı El-İbadi de anlaşılan haberlerden rahatsız. Başbakanlıktan yapılan açıklamada, İbadi’nin emniyet birimleri yöneticilerinden, “Tıkrit’te devletin ve halkın mülklerinin korunmasını ve İŞİD’e karşı kazanılan zafere gölge düşüren çetelerin yakalanmasını” istediği belirtildi.

Selahaddin İl Meclisi Emniyet Komitesi Başkanı Cebbara, “İbadi, yağma ve hırsızlık eylemlerinin ardından Şii milislerin Tıkrit’ten çekilmesi yönünde talimat verdi” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!