THY üç İngiliz genç kızla ilgili açıklama yaptı

Güncelleme Tarihi:

THY üç İngiliz genç kızla ilgili açıklama yaptı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 27, 2015 15:05

İngiltere’den Türkiye‘ye 17 Şubat 2015 tarihinde seyahat eden üç İngiliz vatandaşı genç kız hakkında çıkan haberlerle ilgili olarak bir açıklama yapan THY, bilgi temini için ilgili hükümetlerle işbirliği içinde olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

THY konuyla ilgili olarak şu açıklamayı yaptı:

"Türk Hava Yolları, 12-18 yaş aralığındaki genç yolcuların, Uluslararası Hava Taşımacıları Birliği (IATA) kuralları çerçevesinde yalnız seyahat etmelerine imkân sağlamaktadır. Ayrıca, Türk Hava Yolları’nın bu konudaki prosedürleri uluslararası ve ulusal havacılık otoritelerinin uygulamalarıyla ve İngiliz havacılık güvenliği ile ilgili kanunlarla da uyum göstermektedir. "

İngiliz vatandaşı Shamima Begum ile Amira Abase ve Kadiza Sultana’nın geçen hafta Salı günü İngiltere’nin başkenti Londra’daki Gatwick Havalimanı’ndan THY’nin İstanbul’a düzenlediği bir seferle yolculuk ettiği tespit edilmişti.

THY Genel Müdürü Temel Kotil ve Türkiye’nin Londra Büyükelçisi Abdurrahman Bilgiç, IŞİD örgütüne katılmak amacıyla Suriye’ye geçtiği tahmin edilen bu üç genç kızın seyahatleriyle ilgili bilgi vermeleri için İngiltere Parlamentosu’na davet edildi. Kotil ve Bilgiç, Parlamento İçişleri Komisyonu’nun, üç genç kızın THY ile yaptıkları seyahat ile ilgili prosedür sorularını 10 Mart Salı günü cevaplayacak.

Haberin Devamı

“BİLDİRİM YAPILMIŞSA DA…”
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, söz konusu üç İngiliz vatandaşına ilişkin, "İngiliz makamları hiçbir şekilde bu 3 İngiliz vatandaşının Türkiye'ye girişinden önce bize bildirim yaptıklarını söylemiyorlar. Bildirim yapılmışsa da bir gün sonra yapılmış" dedi.

Sözcü Tanju Bilgiç, haftalık olağan basın toplantısında, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu ve basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

İngiliz yetkililerin, Suriye'de olduğu iddia edilen 3 kıza ilişkin bilginin geciktirilmeden paylaşıldığını ifade etmesine ilişkin soruyu yanıtlayan Bilgiç, yaşları 15-16 civarında 3 İngiliz vatandaşı kızın IŞİD'e katılmak üzere İngiltere'den hareketle Türkiye ve Suriye'ye gittiği yönünde iddialar olduğunu hatırlattı.

İstihbarat paylaşımının önemine dikkati çeken Bilgiç, şunları kaydetti:

"Özellikle yabancı savaşçıların ve üçüncü ülke vatandaşlarının DEAŞ'a katılmak üzere Suriye'ye geçişinin engellenmesi için kaynak ülkelerden bilgi beklediğimizi, bu bilgilerin zamanlıca bize iletilmesi halinde gerekli tedbirleri alacağımızı herkese söyledik. Spesifik olarak bu 3 İngiliz vatandaşının 17 Şubat'ta Türkiye'ye geldiğini biliyoruz. İngiliz makamları hiçbir şekilde bu 3 İngiliz vatandaşının Türkiye'ye girişinden önce bize bildirim yaptıklarını söylemiyorlar. Bildirim yapılmışsa da bir gün sonra yapılmış. Bir gün çok uzun bir süre. Söylemek istediğimiz; bunun zamanlıca, hatta Türkiye'ye girmeden önce bize iletilmesi ve bizim de gerekli tedbirleri almamız gerektiğidir."

Haberin Devamı

İngiliz makamlarının Türkiye'ye, 3 İngiliz vatandaşının ülkeye girişinden bir gün sonra e-postayla bilgi verdiklerini söylediklerini belirten Bilgiç, asıl önemli olanın bu istihbarat paylaşımının zamanlıca yapılması olduğunu kaydetti.

“DOĞRU BULMUYORUZ”
İngiliz basınına yansıyan haberlere ilişkin, Türkiye'nin büyükelçisinin İngiliz makamlarına bilgilendirmede bulunmasında bir sakınca olmadığını fakat İngiliz Parlamentosu'nun İstanbul'da yerleşik THY Genel Müdürü'nü çağırmasının normal bir durum olmadığını ve bunu doğru bulmadıklarını ifade etti.

İngiltere ile Türkiye arasında ulaşımı sağlayan tek havayolu şirketinin THY olmadığını belirten Bilgiç, bu konuda istihbarat işbirliğinin artırılmasının ve iyi niyetli olarak çalışmanın önemli olduğunu vurguladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!