Stoltenberg’ten İsveç yorumu: Mümkün ama garanti değil

Güncelleme Tarihi:

Stoltenberg’ten İsveç yorumu: Mümkün ama garanti değil
Oluşturulma Tarihi: Haziran 16, 2023 07:00

NATO Savunma Bakanları, hem devam eden savaşta Ukrayna’ya destek hem de Vilnius Zirvesi hazırlıklarını görüşmek üzere dün Brüksel’de bir araya geldi. Bugün de sürecek toplantılar, Yaşar Güler’in Milli Savunma Bakanı sıfatıyla katıldığı ilk uluslararası etkinlik oldu. Güler, daha önce Genelkurmay Başkanı olarak defalarca NATO Askeri Komite toplantılarında yer almıştı.

Haberin Devamı

Brüksel’de toplanan NATO savunma bakanları hem Ukrayna’ya desteğin nasıl arttırılabileceğini hem de 11-12 Temmuz’da Litvanya’nın başkenti Vilnius’ta yapılacak zirvenin hazırlıklarını ele aldılar. Daha önce Genelkurmay Başkanı olarak defalarca NATO Askeri Komite toplantılarına katılan Yaşar Güler de ilk kez Milli Savunma Bakanı olarak İttifak karargahındaydı. Bugün sona erecek olan NATO Savunma Bakanları Toplantısı, Güler’in bakan sıfatıyla katıldığı ilk uluslararası toplantı olması açısından ayrıca önemli. Vilnius Zirvesi yaklaşırken İsveç’in üyeliği konusu NATO gündeminin üst sıralarında yer almaya devam ediyor. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, üyeliğin zirveye yetişmesinin “garanti olmadığı” mesajını verdi.

BEKLENTİ SÜRÜYOR

Türkiye’nin, henüz “İsveç’in üzerine düşeni yapmadığı” yönündeki açıklamalarına rağmen başta ABD’de olmak üzere NATO’daki genel değerlendirme, bu ülkenin Vilnius Zirvesi’nde masaya tam üye olarak oturabileceği yönünde. Stoltenberg de İsveç’in Üçlü Muhtıra kapsamındaki taahhütlerini yerine getirdiği görüşünde. Üyeliğin zirve öncesinde gerçekleşmesinin mümkün olduğunu düşünmeye devam eden Stoltenberg, dün yaptığı açıklamada, “Vilnius Zirvesi’ne kadar İsveç’i de dahil etmek mümkün. Bunun gerçekleşeceği konusunda size garanti veremem ancak İsveç’in mümkün olan en kısa sürede katılımını sağlamak için hâlâ çok çalışıyorum” dedi.

Haberin Devamı

Stoltenberg’ten İsveç yorumu: Mümkün ama garanti değil

ABD’DEN FÜZE ÇAĞRISI

Dünkü NATO Savunma Bakanları oturumu öncesi Ukrayna Savunma Temas Grubu’nun 13’üncü toplantısı yapıldı. Ukrayna Savunma Bakanı Oleksiy Reznikov da oradaydı. Toplantıya başkanlık eden ABD Savunma Bakanı Llyod J. Austin, ülkesinin geçen hafta Patriot ve Hawk hava savunma sistemlerini içeren 2 milyar dolarlık bir plan açıkladığını hatırlatarak, “Değişen zorlukların üstesinden birlikte geleceğiz ve birlikte, ne kadar sürerse sürsün Ukrayna’nın yanında duracağız” dedi. Temas Grubu üyelerini, Ukrayna’nın vatandaşlarını korumak için acilen ihtiyaç duyduğu hava savunma unsurlarını ve mühimmatını sağlamaya devam etmeye çağıran Austin, yardımları sahada değişen koşullara ve Ukrayna güçlerinin değişen ihtiyaçlarına göre uyarlamaya devam edeceklerinin altını çizdi.

Haberin Devamı

‘KİEV KAZANIM SAĞLIYOR’

Ukrayna’nın karşı saldırı başlattığını hatırlatan Stoltenberg de gördüklerinin şiddetli çatışmalar olduğunu ifade ederek, “Henüz ilk günler ancak Ukraynalıların kazanımlar elde ettiğini ve Ukrayna’nın işgal altındaki toprakları kurtarabildiğini de görüyoruz” dedi.

Stoltenberg’ten İsveç yorumu: Mümkün ama garanti değil

AIR DEFENDER TAM GAZ SÜRÜYOR

Hafta başında Almanya’da başlayan NATO’nun tarihindeki en büyük hava tatbikatı Air Defender 23 (AD23) tam gaz sürüyor. NATO ülkelerinin yanı sıra Japonya ve İsveç’in katılımıyla gerçekleştirilen tatbikatta İttifak’ın ortak savunma ilkesi olan ve bir üyeye yapılan saldırının tüm üyelere yapılmış sayılmasına dayanan 5’nci madde odaklı senaryo uygulanıyor. Tatbikatta görev alan Türk F-16 savaş uçakları da ilk uçuşlarını önceki gün gerçekleştirdi. Milli Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre hem mavi hem kırmızı rolde uçan Tunç Filo, hava-hava ve hava-yer görevlerini icra etti. 23 Haziran’da sona erecek AD23’e 25 ülkeden 250 uçak ve 10 bin personel katılıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!