Son dakika: Zelenski sitem etti: 'Ukrayna yalnız, ben ve ailem ise düşmanın bir numaralı hedefiyiz'

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Şubat 25, 2022 09:12

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, Rusya'nın Ukrayna işgali sırasında ülkesinin yalnız bırakıldığını savunarak Batılı ülkelere tepki gösterdi. Zelenski'nin konuşmasında kendisinin Rusya'nın ölüm listesinde birinci, ailesininse ikinci hedef olduğunu söylemesi dikkatlerden kaçmadı.

Haberin Devamı

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski video paylaşımlarıyla dünyaya ve halkına seslenmeye devam ediyor. Dün akşam yaptığı ses getiren konuşmadan sonra bir görüntülü mesaj daha yayınlayan Zelenski hem uluslararası yardım çağrısı yaptı hem de Rusya'nın sivil hedefleri vurmuyoruz açıklamasını yalanladı.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy yerel saat ile 07.00’de ulusa sesleniş konuşması yaptı. Zelenskiy, Rusya tarafından sivillerin hedef alınmadığına dair yapılan açıklamaların tamamen yalan olduğunu belirterek, "Sivil yerleşim alanlarının hedef olmadığını söylüyorlar. Bu koca bir yalan. Dün olduğu gibi bugün de askeri ve sivil hedefler Rusya bombardımanı altında. Bu saldırıların amacı Ukrayna halkına baskı kurmaktır. Düşman hava kuvvetleri Kiev’in yerleşim yerlerinde geziyor. Bombardımanlar ve sivil yerleşim yerlerine yapılan saldırılar 1941 yılını anımsatıyor" şeklinde konuştu.

"BİZİ DUYDUNUZ”

Haberin Devamı

Ulusa sesleniş konuşmasında Rus halkına da Rusça seslenen Zelenskiy, "Sayın Rusya halkı biraz önce, bu gece kahramanlar şehri Kiev’de sivil yerleşim yerlerinin bombalandığını söyledim. Bu olaylar 1941 yılını hatırlatıyor. Protestoya çıkanlara sesleniyorum. Biz sizi görüyoruz. Bu bizi duyduğunuz ve bize inandığınız anlamına gelir. Bizim için ve savaşa karşı mücadele edin. Yaşasın Ukrayna halkı, yaşasın ordu, yaşasın Ukrayna" ifadelerini kullandı.

Rusya’nın Ukrayna’ya başlattığı askeri harekatın ardından Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Polonya Devlet Başkanı Andrej Duda ile görüşerek, “Uluslararası yardıma ihtiyacımız var” çağrısında bulundu.

Rusya’nın Ukrayna’ya düzenlediği askeri harekatın 2’nci gününde Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy dünya liderlerine, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e karşı koalisyon oluşmak için yardım çağrısında bulunmaya devam ediyor. Zelenskiy sosyal medya hesabından, Polonya Devlet Başkanı Andrej Duda ile görüştüğünü belirterek, “Özgürlüğümüzü ve topraklarımızı savunmaya devam ediyoruz. Etkili uluslararası bir yardıma ve savaş karşıtı bir koalisyona ihtiyacımız var. Birlikte müzakere masasına oturmalıyız” dedi.

Haberin Devamı

Polonya Devlet Başkanı Andrej Duda da Zelenskiy ile görüşmesinin ardından bir mesaj yayınlayarak, “Zelenskiy ile görüştüm. Kiev’de durum çok zor. Sabah Rus birlikleri şehri bombalamaya başladı. Dronlar, evlere bomba atıyor ve insanlar ölüyor. Bu yapılan bariz bir terör eylemi. Ukraynalılar, başkenti savunmaya kararlı” açıklamasını yaptı.

 

Son dakika: Zelenski sitem etti: Ukrayna yalnız, ben ve ailem ise düşmanın bir numaralı hedefiyiz

DÜN AKŞAMKİ KONUŞMA BÜYÜK SES GETİRDİ

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırılarının ardından Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski, ilk gün sonuçlarına dair sosyal medya hesabından açıklamada bulundu. Ukrayna askerlerinin Rus saldırılarına karşı büyük bir direniş gösterdiğini belirten Zelenski, "Ön verilere göre, ne yazık ki bugün 10'u subay olmak üzere 137 kahramanımız ve vatandaşlarımızı kaybettik. 316 kişi yaralandı. Hepsine Ukrayna kahramanı unvanı verilecek" ifadelerini kullandı. Ayrıca ülke genelinde genel seferberlik ilanıyla alakalı olarak imzaladığı kararnameden de bahseden Zelenski, "Bu karar, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik askeri saldırganlığı nedeniyle ve devletin güvenliğinin sağlanması, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'nin ve diğer askeri oluşumların muharebeye ve seferberliğe hazırlığının desteklenmesi amacıyla alındı" dedi.

Haberin Devamı

Zelenski, videolu paylaşımında "Aldığımız istihbarata göre düşman beni 'Hedef 1' ailemi de 'Hedef 2' olarak işaretledi. Rusya Ukrayna'yı devlet başkanını yok ederek politik olarak ortadan kaldırmaya çalışıyor. Düşmanın sabotaj gruplarının Kiev'e girdiği bilgisini aldık." ifadesini kullandı.

"Başkenti terk etmiyoruz, biz de diğerleriyle birlikte hükümet konutundayız." diyen Zelenski'nin bu sözlerine ABD'den de onay geldi. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Rusya'nın Ukrayna'da Vladimir Zelenski yönetimini devirmeye çalışacağına inandığını söyledi. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price da CNN International'da katıldığı bir canlı yayında "Zelenski, Ukrayna halkının, Ukrayna'nın demokratik taleplerini ve duruşunu temsil ediyor hatta bunların hepsinin bedenleşmiş hali. Bu durumda Rusya'nın bir numaralı hedefi olması şaşırtıcı değil." sözlerini sarf etti.

Haberin Devamı

Price, Zelenski'nin sabotajcılar Kiev'e sızdı sözlerini de doğrulayarak aynı yönde bir istihbarat aldıklarını ancak bunun güvenlik gerekçesiyle açıklanmadığını ifade etti.

Son dakika: Zelenski sitem etti: Ukrayna yalnız, ben ve ailem ise düşmanın bir numaralı hedefiyiz
ABD Dışişleri Bakanı Blinken ve Ukraynalı mevkidaşı Kuleba

"RUSYA'YLA KONUŞMAKTAN KORKMUYORUZ"

Açıklamalarında Rusya ile görüşebileceklerini vurgulayan Zelenski, "Bugün Moskova'dan Ukrayna'nın tarafsızlık statüsünü konuşmak istediklerini duyduk. Rusya'dan korkmuyoruz, Rusya'yla konuşmaktan korkmuyoruz, ülkemiz için güvenlik garantileri hakkında, hiçbir şey hakkında konuşmaktan korkmuyoruz, tarafsızlık statüsünü konuşmaktan korkmuyoruz. Biz zaten NATO'da değiliz, fakat bu durumda hangi garantileri alacağız? En önemlisi de onları bize tam olarak hangi ülkeler verecek?" ifadelerini kaydetti.

"KİMSE BİZİM İÇİN SAVAŞMAK İSTEMİYOR"

Batılı ülkeler tarafından yalnız bırakıldıklarını ve sadece kendilerine yönelik destek açıklamalarının yapıldığını söyleyen Zelenski, "Yalnız kaldık. Kimse bizim için savaşmak istemiyor. Bizi NATO'ya almak istemiyor, güvenlik garantisi vermekten korkuyorlar. Devletimizin müdafasında tek başımıza kalıyoruz" ifadelerini aktardı. Sözlerinin devamında batılı ülkeleri eleştirmeye devam eden Zelenski, "Herkes korkuyor. Destek veren herkese minnettarım. Sadece kelimelerine değil" dedi. Ayrıca Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski, Rus "Sabotaj Grupları'nın" ülkenin başkenti Kiev'e sızdığını açıkladı. Zelenski açıklamasının sonunda, ülkesinden ayrılmadığını, kendisinin ve ailesinin Kiev’deki hükümet konutlarında kaldığını da sözlerine ekledi.

Haberin Devamı

Son dakika: Zelenski sitem etti: Ukrayna yalnız, ben ve ailem ise düşmanın bir numaralı hedefiyiz
Dünyanın gözü kulağı bu iki isim üzerinde...

SEFERBERLİK İLANI

Ukrayna lideri, ülkede genel seferberlik ilan edilmesine yönelik kararnameyi imzaladı. Kararnameye göre, ülkenin Donetsk ve Luhansk kentleri haricindeki tüm kentlerinde genel seferberlik ilan edildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!