Son dakika... İran Cumhurbaşkanı Reisi'yi taşıyan helikopter kaza yaptı: Türkiye'den arama kurtarma çalışmalarına destek... Akıncı tespit etti ekipler enkazı buldu

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Mayıs 19, 2024 16:09

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'yi taşıyan helikopter kaza yaptı. Sisli bölgeden ilk görüntüler ülke basınında yer aldı. İran Dini Lideri Hamaney, kazaya ilişkin yaptığı ilk açıklamada, “İran halkı endişelenmesin, ülkenin işlerinde herhangi bir aksama olmayacak” dedi. Türkiye ise arama kurtarma çalışmalarına destek verdi. AFAD, "32 dağcı arama kurtarma personeli ile 6 araç bölgeye intikal etmek üzere yola çıkmıştır" açıklamasını yaptı. Milli Savunma Bakanlığı, "Bir Akıncı İHA ve bir gece görüş kabiliyetli Cougar tipi helikopter görevlendirilmiştir" açıklamasında bulundu. Akıncı İHA ise helikopterin enkazı olabileceği düşünülen bir ısı kaynağını tespit ederek koordinatlarını İran makamlarıyla paylaştı. Öte yandan helikopterin enkazına ulaşıldığı duyuruldu. İranlı yetkililer enkaz alanında hayat belirtisi olmadığını duyurdu.

Haberin Devamı

İran Cumhurbaşkanı Reisi'yi taşıyan helikopteri kaza yaptı. İran'ın yarı resmi Tasnim Haber Ajansı kaza haberini dünyaya duyurdu. Haberde 'Cumhurbaşkanının helikopterdeki bazı kişilerin merkeze ulaşmayı başarması, olayın can kaybı yaşanmadan sonuçlanması umudunu da artırdı' denildi.

 

KAZANIN NEDENİ BELLİ OLDU

İran Devlet Televizyonu, İran Cumhurbaşkanı Reisi'yi taşıyan helikopterin olumsuz hava koşulları nedeniyle kaza yaptığını duyurdu.

Son dakika... İran Cumhurbaşkanı Reisiyi taşıyan helikopter kaza yaptı: Türkiyeden arama kurtarma çalışmalarına destek... Akıncı tespit etti ekipler enkazı buldu

Helikopter enkazından ilk fotoğraf

'HELİKOPTERİN ENKAZINA ULAŞILDI'

İran Devlet Televizyonu, helikopterin enkazına ulaşıldığını duyurdu.

Haberin Devamı

Son dakika... İran Cumhurbaşkanı Reisiyi taşıyan helikopter kaza yaptı: Türkiyeden arama kurtarma çalışmalarına destek... Akıncı tespit etti ekipler enkazı buldu

"ENKAZ ALANINDA HAYAT BELİRTİSİ YOK"

İranlı yetkililer "Umudumuzu koruyoruz ancak bilgiler endişe verici" açıklamasında bulundu. İran Devlet Televizyonu, enkazda yaşam belirtisi olmadığını duyurdu.

Son dakika... İran Cumhurbaşkanı Reisiyi taşıyan helikopter kaza yaptı: Türkiyeden arama kurtarma çalışmalarına destek... Akıncı tespit etti ekipler enkazı buldu

ALİYEV İLE AÇILIŞ TÖRENİNE KATILMIŞTI

Tasnim konvoyda 3 helikopterin bulunduğunu ve bazı bakan ve yetkilileri taşıyan iki helikopterin güvenli bir şekilde varış noktalarına ulaştığını bildirdi.

Ajans, İran Cumhurbaşkanı'nın, Azerbaycanlı mevkidaşı ile birlikte Pazar günü iki ülke arasındaki sınırda bir su barajının açılışını yaptığını söyledi.

Olay, İran'ın Doğu Azerbaycan eyaletindeki açılış töreninin bitiminden sonra meydana geldi.

İran ülkede çeşitli helikopterler uçuruyor ancak uluslararası yaptırımlar bunların parçalarının teminini zorlaştırıyor. Askeri hava filosunun tarihi de büyük ölçüde 1979 İslam Devrimi öncesine dayanıyor.

İran devlet televizyonu ise Reisi’yi taşıyan helikopterin kaza geçirdiğini ve yardım ekiplerinin kazanın yaşandığı bölgeye ulaşmaya çalıştığını duyurdu.

Devlet televizyonu, olayın İran'ın başkenti Tahran'ın yaklaşık 600 kilometre kuzeybatısında, Azerbaycan sınırındaki bir şehir olan Jolfa yakınlarında meydana geldiğini söyledi.

Haberin Devamı

TEHRAN TİMES: REİSİ İLE BAĞLANTI KURULAMADI

Tehran Times haberinde Reisi ile henüz bağlantı kurulamadı. Haberde 'Güvenilir kaynaklara göre şu ana kadar Reisi'nin uydu telefonundan herhangi bir temas sağlanamadı ve olayın kesin yeri konusunda da bir belirti bulunmuyor' 

Son dakika... İran Cumhurbaşkanı Reisiyi taşıyan helikopter kaza yaptı: Türkiyeden arama kurtarma çalışmalarına destek... Akıncı tespit etti ekipler enkazı buldu

MEHR: CUMHURBAŞKANI KARA YOLU İLE TEBRİZ'E GİDİYOR

İran merkezli bir başka ajan Mehr Reisi'nin karayolu ile Tebriz'e gittiğini yazdı. Haberde hava koşulları nedeniyle ekiplerin helikoptere ulaşmakta zorluk çektiği bilgisine yer veridi.

DIŞİŞLERİ BAKANI DA HELİKOPTERDEYDİ

İran devlet televizyonu, Dışişleri Bakanı Abdullahiyan'ın da Cumhurbaşkanı Reisi'yi taşıyan ve "kaza geçiren" helikopterde bulunduğunu duyurdu.

Haberin Devamı

İRAN DİNİ LİDERİ HAMANEY’DEN İLK AÇIKLAMA: İRAN HALKI ENDİŞELENMESİN

İran Dini Lideri Ayetullah Ali Hamaney, İran’ın başkenti Tahran’da Devrim Muhafızları Ordusu mensuplarının aileleriyle yaptığı görüşmede, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’nin geçirdiği helikopter kazasına ilişkin ilk kez konuştu. Hamaney, “Yüce Allah’a Sayın Cumhurbaşkanı ve yanındakilerin milletimize bağışlaması için dua ediyorum. İran halkı endişelenmesin, ülkenin işlerinde herhangi bir aksama olmayacak” ifadelerini kullandı.

İÇİŞLERİ BAKANI VAHİDİ'DEN AÇIKLAMA GELDİ

İçişleri Bakanı Ahmed Vahidi, konu ile ilgili açıklama yaptı. İranlı bakan olay yerine derhal kurtarma ekiplerinin sevk edildiğini belirterek, 'Havanın sisli olması nedeniyle kurtarma ekiplerinin gelmesini bekliyoruz' dedi.

Haberin Devamı

Son dakika... İran Cumhurbaşkanı Reisiyi taşıyan helikopter kaza yaptı: Türkiyeden arama kurtarma çalışmalarına destek... Akıncı tespit etti ekipler enkazı buldu

KIZILAY BAŞKANI: 40 ARAMA KURTARMA EKİBİ SAHADA

Bölgeye gönderilen kurtarma ekiplerinin sayısının 20'den 40'a çıkarıldığını açıklayan Kızılay Başkanı, şunları söyledi;

'Bölgede aldığımız işaretlere göre hava koşulları çok elverişsiz ve zor. Var gücümüzle arama kurtarma çalışmaları yapılıyor. Drone kullandık ama hava şartlarından dolayı acil müdahale ekipleriyle arama yapıyoruz.'

Yerel halk, bölgedeki sisli hava nedeniyle helikopterin durumunun henüz bilinmediğini söylüyor.

Öte yandan Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’nin geçirdiği helikopter kazasının ardından İran Dini Lideri Ali Hamaney'in katılımıyla İran Ulusal Güvenlik Konseyi’nin acil toplantı yaptığı iddiaları yalanlandı.

Haberin Devamı

ALİYEV: İRAN’A HER TÜRLÜ DESTEĞE HAZIRIZ

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Reisi’nin helikopterinin acil iniş yapması konusunda endişelendiklerini ve İran’a destek için hazır olduklarını açıkladı. Aliyev, yaptığı açıklamada, “Bugün İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ile gerçekleştirdiğimiz görüşmenin ardından, üst düzey heyeti taşıyan helikopterin İran'a acil iniş yaptığı haberi bizleri ciddi şekilde endişelendirdi. Yüce Allah'a dualarımız Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve beraberindeki heyetle birlikte. Azerbaycan Cumhuriyeti komşu, dost ve kardeş bir ülke olarak her türlü desteği vermeye hazırdır” dedi.

TÜRKİYE'DEN ARAMA KURTARMA ÇALIŞMALARINA DESTEK

İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), X üzerinden şu açıklamayı yaptı:

"Bugün, İran-Nahçıvan sınırında İran Cumhurbaşkanı Sn.İbrahim Reisi'yi taşıyan helikopterin kaza yaptığı bilgisi alınmıştır. İran, Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla ülkemizden gece görüşlü arama kurtarma helikopteri talep etmiştir. Van ve Erzurum AFAD il müdürlüklerimizden 32 dağcı arama kurtarma personeli ile 6 araç bölgeye intikal etmek üzere yola çıkmıştır. Ayrıca Ankara, Diyarbakır ve Konya’dan 15'er kişilik dağcı arama kurtarma personelimiz teyakkuz halindedir. Gelişmeleri takip ediyoruz."

MSB'DEN AÇIKLAMA

Milli Savunma Bakanlığı (MSB) "İran makamlarınca Dışişleri Bakanlığımız aracılığıyla yapılan talebe istinaden İran Cumhurbaşkanı ve heyetinin kaza kırıma uğrayan helikopterinin arama kurtarma faaliyetlerine katılmak üzere bir Akıncı İHA ve bir gece görüş kabiliyetli Cougar tipi helikopter görevlendirilmiştir." açıklamasında bulundu.

İHA'nın gittiğini belirten Bakanlık, helikopterin hava şartlarına göre hazır bekleyeceğini ifade etti.

AKINCI İHA İRAN'DA REİSİ'Yİ ARIYOR

Helikopteri arayan AKINCI İHA ile ilgili Selçuk Bayraktar, "İran halkının üzüntüsünü paylaşıyor, geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum. Devletimizin görevlendirmesiyle Kara Kuvvetlerimize ait Bayraktar Akıncı TİHA arama kurtarma çalışmalarına İran hava sahasında destek vermektedir. İran Cumhurbaşkanı Sayın İbrahim Reisi ve heyetinin bir an önce bulunması en büyük temennimiz." paylaşımında bulundu.

AKINCI İHA, BÖLGEDE ISI KAYNAĞI TESPİT ETTİ

Akıncı İHA, İran Cumhurbaşkanı Reisi’yi taşıyan helikopterin enkazı olabileceği düşünülen iki ısı kaynağını tespit ederek koordinatlarını İran makamlarıyla paylaştı.

ORDU HAREKETE GEÇTİ

İran Genelkurmay Başkanı Bakıri, Reisi ve beraberindekileri taşıyan helikopterin bulunması için tüm imkan, teçhizat ve kapasitenin kullanılması talimatı verdi. 

2 KİŞİ İLE İRTİBAT KURULDU

İran Cumhurbaşkanı Yardımcısı Muhsin Mensuri, Reisi’nin helikopteri ile temas kurduklarını belirterek, “Birkaç kez helikopterdeki 2 kişi ile irtibat kurduk ve konuştuk. İki kilometrelik bir alan içerisinde arama yapıyoruz. Umarım güzel haberler ulaşır” dedi.

AB UYDU HARİTALAMA HİZMETİNİ DEVREYE SOKTU

Avrupa Birliği (AS), İran’dan gelen yardım talebi üzerine İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan’ı taşıyan helikopteri arama faaliyetlerine destek için uydu haritalama hizmetinin devreye sokulduğunu duyurdu.

BIDEN'DAN MESAJ

ABD Dışişleri Bakanlığı, ABD’nin kazaya ilişkin haberleri yakından takip ettiğini duyurdu. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada ise Başkan Joe Biden’a konuya ilişkin brifing verildiği belirtildi.

SUUDİ ARABİSTAN VE KATAR'DAN YARDIM TEKLİFİ

Suudi Arabistan ve Katar, helikopteri arama çalışmaları konusunda İran’a yardım teklif etti. Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, "Krallığın bu zor koşullarda kardeş İran’ın yanında olduğunu ve İranlı kurumların ihtiyaç duyduğu her türlü yardımı sağlamaya hazır olduğunu teyit ediyoruz" denildi. Katar Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Macid el-Ensari, yaptığı açıklamada, Katar’ın İran’a Reisi ve Abdullahiyan’ın içinde bulunduğu helikopteri bulmaya yönelik çalışmalara her türlü desteği vermeyi teklif etti.

İRANLILAR MEYDANDA

İranlılar, helikopter kazası sonrası İran Cumhurbaşkanı ve İran Dışişleri Bakanı için Tahran meydanında dua etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!