Silahlı saldırı gerilimi zirveye çıkardı! Kosova'dan sert açıklama, Cumhurbaşkanı seyahatini yarıda kesti

Güncelleme Tarihi:

Silahlı saldırı gerilimi zirveye çıkardı Kosovadan sert açıklama, Cumhurbaşkanı seyahatini yarıda kesti
Oluşturulma Tarihi: Eylül 24, 2023 16:39

Kosova'nın kuzeyinde bir grup Sırp’ın polis noktasına düzenlediği silahlı saldırı sonucu bir Kosova polisi hayatını kaybetti. Kosova başbakanı Albin Kurti ise AB aracılığı ile Kosova ile Sırbistan arasında yürütülen görüşmelerin tek taraflı hale geldiğini ve çıkmaza girdiğini söyledi. Dışişleri Bakanlığı, saldırıyı kınadığını belirterek "Kosova’da ve bölgede kalıcı barış ve istikrarın sağlanmasının tek yolu diyalogdur. Türkiye olarak diyalog sürecini desteklemeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Kosova’nın kuzeyinde bulunan Leposaviç sınır bölgesindeki polis kontrol noktasına saldırı düzenlendi. Zırhlı bir araçla Kosova sınırından 15 kilometre içeri giren bir grup Sırp tarafından Kosova polisine açılan ateş sonucu çıkan çatışmada 1 polis memuru hayatını kaybederken, 1’i ağır 2 polis hastaneye kaldırıldı.

30 SİLAHLI ADAMIN ETRAFI SARILDI

Kosova Başbakanı Albin Kurti, olay sonrasın güvenlik güçlerinin 30 silahlı adamın etrafını sardığını açıkladı. Kurti, silahlı grubun ülkenin kuzeyindeki Banjska köyündeki bir manastırda bulunduğunu söylerken, teslim çağrısında bulundu.

Kosova’daki NATO öncülüğündeki barış gücü, bölgede birliklerinin bulunduğunu ve gerekirse müdahale edebileceğini açıkladı.

Silahlı saldırı gerilimi zirveye çıkardı Kosovadan sert açıklama, Cumhurbaşkanı seyahatini yarıda kesti

Kurti sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, öldürülen polisin çavuş rütbesinde, yaralanan polisin ise sınır polisi olduğunu belirtti.

Kurti, “Şu anda polisimize farklı kalibreli silahlarla ateş açılmaya devam ediyor. Saldırganlar maskeli ve ağır silahlarla donatılmış profesyonellerden oluşuyor. Bu canice terör saldırısını kınıyoruz” dedi.
Silahlı saldırı gerilimi zirveye çıkardı Kosovadan sert açıklama, Cumhurbaşkanı seyahatini yarıda kesti

Belgrad'ın siyasi, mali ve lojistik desteğiyle organize olarak Kosova’ya saldırıldığını vurgulayan Kurti, “Bu savaşta kanunları koruyor ve uyguluyoruz. Ayrım gözetmeksizin vatandaşları ve bağımsız Kosova'yı koruyor ve muhafaza ediyoruz. İnfazcı suçlular ve onlara emir verenler başarısız olacak, yakalanacak, yargılanacak ve cezalandırılacaktır” açıklamasını yaptı.

CUMHURBAŞKANI ZİYARETİNİ YARIDA KESTİ, KOSOVA'YA DÖNÜYOR

Kosova Cumhuriyeti’nin suç ve suçlulara, teröre ve teröristlere karşılık vermeye hazır ve koordineli olduğunu belirten Kurti açıklamasında ayrıca, “Kosova polisi, öldürülen polis memuru A.B.'nin ailesine haber verdi. Yaralı polisin hayati tehlikesi sürüyor. Öldürülen polisimiz için ailesine ve herkese başsağlığı dileriz. Yaralı polisimize acil şifalar dileriz” ifadelerine yer verdi.

Öte yandan, Kosova Cumhurbaşkanı Vyosa Osmani ise yaşanan saldırının ardından Amerika ziyaretini yarıda keserek, Kosova’ya döneceğini açıkladı.

Sırbistan henüz olayla ilgili bir açıklama yapmadı.
Silahlı saldırı gerilimi zirveye çıkardı Kosovadan sert açıklama, Cumhurbaşkanı seyahatini yarıda kesti

TANSİYON YENİDEN YÜKSELDİ, KURTİ'DEN SERT AÇIKLAMA

Haberin Devamı

Avrupa Birliği arabuluculuğunda sürdürülen Belgrad-Priştine Diyaloğu kapsamında son olarak Belçika’nın başkenti Brüksel’de bir araya gelen Kosova Başbakanı Albin Kurti ve Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic masadan anlaşamadan kalkmış ve girişimin başarısız olduğunu duyurmuştu.

Haberin Devamı

Kosova'da bugün yaşanan olay ile iki ülke arasındaki tansiyon yeniden yükselirken Kosova başbakanı Albin Kurti Guardian'a verdiği röportajda bölgenin jeopolitik bir oyun alanı haline geldiğini, AB özel elçisi Miroslav Lajčák'ın 'tarafsızlığını kaybettiğini' bu nedenle de görüşmelerin çıkmaza girdiğini vurguladı. 

VUCİC GÖRÜŞMELERDE HAKARETLER YAĞDIRDI, ARABULUCULAR HİÇ BİR ŞEY YAPMADI

Şu anki durumda görüşmelerin ileri gitmeyeceğini vurgulayan Kurti, Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic'in görüşmeler sırasında kendine Sırpça hakaretler savurduğunu öne sürerek, "AB'li arabuluculardan onu durdurmalarını istedim ama hiç bir şey yapılmadı" dedi.

Silahlı saldırı gerilimi zirveye çıkardı Kosovadan sert açıklama, Cumhurbaşkanı seyahatini yarıda kesti

KOSOVA'YA İZİNSİZ GİDERSE GÖZALTINA ALINACAK

Haberin Devamı

Belgrad-Priştine Diyaloğu'nun başarısız olmasının ardından tansiyonu yükselten açıklamalarına devam eden Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic, Kosova'ya bir ziyaret gerçekleştireceğini ve bunun için Kosova Başbakanı Albin Kurti'den izin almayacağını duyurmuştu.

Kosova İçişleri Bakanı Xhelal Sveçla ise Vucic'in izin almadan ülkelerine girmesi durumunda gözaltına alınacağını açıklamıştı.

 

TÜRKİYE'DEN SALDIRIYA KINAMA

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Büyükelçi Tanju Bilgiç, Kosova'nın kuzeyinde bu sabah meydana gelen ve bir Kosovalı polis memurunun hayatını kaybetmesine yol açan saldırıya ilişkin yazılı açıklama yaptı. Bilgiç, Türkiye olarak bölgede kalıcı barışın sağlanması için diyalog sürecini desteklemeye devam edileceğini ifade ederek, “Kosova'nın kuzeyindeki Sırp çoğunluklu Zveçan belediyesine bağlı Banjska köyünde bu sabah (24 Eylül) meydana gelen ve Kosovalı bir polis memurunun hayatını kaybetmesine, Kosovalı polis memurlarının da yaralanmasına yol açan saldırıyı kınıyoruz. Yaralılara acil şifalar diliyoruz. Priştine Büyükelçiliğimizce de saldırıyı kınayan bir açıklama yapılmıştır. Bölgede gerginliğin azalmasını ve tırmanmanın önlenmesini teminen tüm tarafların itidalli davranması ve şiddetten kaçınması zorunluluk arz etmektedir. Kosova’da ve bölgede kalıcı barış ve istikrarın sağlanmasının tek yolu diyalogdur. Türkiye olarak diyalog sürecini desteklemeye devam edeceğiz” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!