Şiir krizi bitmeden yenisi geliyor

Güncelleme Tarihi:

Şiir krizi bitmeden yenisi geliyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 13, 2016 09:52

Almanya ile Türkiye arasında yeni bir krizin ayak sesleri şimdiden duyulmaya başlandı... Osmanlı’da yaşanan 1915 olaylarının ‘soykırım’ olarak tanımlanması için koalisyon partileri ve Yeşiller, ortak önerge üzerinde çalışma kararı aldı.

Haberin Devamı

Yeşiller’in Türkiye-AB mülteci zirvesi öncesi getirdiği, koalisyon ortaklarının ‘zamansız’ gördüğü için ertelenen ortak önerge görüşmeleri başladı.

Yeşiller Eşbaşkanı Cem Özdemir’in dört şartla geri çektiği önergeyi hazırlamak için koalisyon ortağı Hıristiyan Birlik (CDU/ CSU) ile Sosyal Demokrat Parti (SPD) müzakerecileri belirledi. CDU’dan Franz Josef Jung, SPD’den ise Rolf Mützenich Ye- şillerle partiler üstü ortak önerge için müzakereleri yürütecek.

Yeşiller basın bürosu konuyla ilgili Hürriyet’e, “Görüşmelerin başındayız. Yaz tatiline kadar ortak önergenin hazırlanıp Meclis’ten geçmesini ümit ediyoruz” dedi.

Basın yetkilisinin verdiği bilgiye göre, Yeşiller ortak önerge çalışmasına, ana muhalefet Sol Parti’nin de katılmasını istedi. Ancak Hıristiyan Birlik, prensip olarak Sol Parti’yle işbirliği istemediği için bu parti dışarda bırakıldı.

SORUNSUZ GEÇECEK

Yeşiller’in Meclis’e sunduğu, 1915 olaylarını soykırım olarak niteleyen önergeden bağımsız yeni bir önerge üzerinde çalışılacak. Ancak ortak önerge, Cem Özdemir’in önergesini geri çekerken koştuğu dört şartı içerecek. Bu durumda nasıl bir ortak önerge çıkacağı çok açık. Hem koalisyon hükümeti, hem de Yeşiller’in partiler üstü önergesi olduğu için bu sefer Meclis’ten sorunsuz geçecek.

GEÇEN YIL NE OLDU?

Hatırlatmakta yarar var. Geçen yıl 1915 olaylarının 100’üncü yıldönümü dolayısıyla Alman Meclisi’nde hükümet partileri, Yeşiller ve Sol Parti ayrı ayrı üç önerge getirmişti. Üç önergede de 1915 olayları soykırım olarak niteleniyordu. Önerge Meclis’te oylanmadan ortak bir önerge hazırlanması amacıyla yetkili komisyona gönderildi. Komisyonda ortak bir önerge çıkmayınca, Yeşiller, Brüksel’deki Türkiye-AB mülteci zirvesi öncesi Meclis’e kendi önergelerini getirerek, Hükümete, “Mülteci pazarlığı nedeniyle kendi önergenizin bile arkasında duramıyorsunuz” baskısı yaptı. Meclis’teki tartış- mada koalisyon ortakları Hıristiyan Birlik ve Sosyal Demokrat Parti temsilcileri, 1915 olaylarının soykırım olduğu görüşünde birleşti, ancak zamanlamanın yanlış olduğunu söyledi. Bunun üzerine Özdemir, zaten reddedilmesine kesin gözüyle bakılan önergeyi dört şartla geri çekti

Haberin Devamı

İŞTE ÖZDEMİR’İN DÖRT ŞARTI YEŞİLLER

Eşbaşkanı Cem Özdemir, dört şartla Yeşiller’in önergesini geri çekmişti.

O dört şart şunlar: 1) Önerge ortak hazırlanacak, 2) Çok açıkça soykırım denilecek, 3) Almanya bu olaylardaki sorumluluğunu kabul edecek, 4) Türkiye ile Ermenistan arasında ilişkilerin başlatılması için çalışılacak...

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!