Rusya’da eğitime askeri düzenleme

Güncelleme Tarihi:

Rusya’da eğitime askeri düzenleme
Oluşturulma Tarihi: Eylül 25, 2023 07:00

Kremlin’in bu öğretim yılı başında uygulamaya koyduğu zorunlu askeri ders kapsamında, Rus öğrencilere gerçek mühimmatla atış talimi ve el bombası kullanımı gibi eğitimler verilmeye başladı.

Haberin Devamı

Ukrayna savaşının başlamasından bu yana milli eğitim müfredatında yapılan değişikliklerle eğitimde militarist söylemin arttığı Rusya’da, bu eğitim öğretim yılı başında uygulamaya koyulan zorunlu askeri eğitim dersleriyle eğitimin militarizasyonunda yeni bir aşamaya gelindi. Ülkede ana okulu çocukları dahi üniformalar giyerek yürüyüş provaları yaparken, daha büyük yaş gruplarına gerçek mermilerle atış eğitimi veriliyor.

ATIŞ TALİMİ

Rusya Milli Eğitim Bakanı Sergey Kravtsov’un geçen yıl çalışmalara başlandığını duyurduğu ve Rusya lideri Vladimir Putin’in geçen ay imzaladığı kararnameyle zorunlu ders haline getirilen “Anavatan Savunması ve Güvenliğinin Temelleri” ülke genelindeki okullarda test edilmeye başladı. Söz konusu ders kapsamında öğrencilere marş yürüyüşü, ilk yardım, silah kullanma, el bombalarının kullanımı ve yapımı gibi eğitimler veriliyor. Öğrenciler hendek kazmayı öğrenirken, atış eğitimlerini gerçek mühimmatlarla yapıyor.

Haberin Devamı

Rusya’da eğitime askeri düzenleme

Bakanlık farklı yaş gruplarına yönelik de kampanyalar yürütüyor. Öğrenciler askeri spor oyunları, gazilerle toplantılar gibi etkinliklere katılıyor ve birçok kentte yetkililer anaokulu çocuklarına üniformalar giydikleri geçit töreni temsilleri yaptırıyor.

KİTAPLARDA DEĞİŞİKLİK

Kremlin daha önce de ders kitaplarında değişikliklere giderek, tarih kitaplarına Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinde haklı olduğunu savunan konular eklemişti. Zorunlu askeri eğitim 1917’deki Sovyet devriminden kısa süre sonra Rus okullarında müfredata alınmış ve 1980’li yılların sonuna kadar devam etmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!