Rusya mesajı: Gereğinin yapılmasını bekliyoruz

Güncelleme Tarihi:

Rusya mesajı: Gereğinin yapılmasını bekliyoruz
Oluşturulma Tarihi: Şubat 01, 2016 00:10

CHP Lideri Kılıçdaroğlu, ‘hava sahasını ihlal eden Rus uçağı’ konusunda hükümete “Bizim angajman kurallarımız bellidir. Kendi ülkemizin sınırlarının bir başka ülkenin savaş uçağı tarafından ihlal edilmesini asla doğru bulmuyoruz. Eğer angajman kurallarına uyulmuyorsa, bunun da gereğinin yapılması bizim beklentimizdir” diye seslendi.

Haberin Devamı

İKİ günlük ziyaret için Almanya'da bulunan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, dün sabah Almanya Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Cem Özdemir ile kahvaltıda bir araya geldikten sonra basının sorularını yanıtladı. Kılıçdaroğlu şu açıklamaları yaptı:

EZBERLER BOZULDU

“(Almanya'nın mülteci tutumu) Mülteci sorunu, Avrupa’nın, Avrupa liderlerinin ezberini bozdu. Mülteci konusunun parasal boyuta indirgenmesini asla doğru bulmuyoruz. Türkiye mülteciler konusunda elinden gelen tüm çabayı göstermiştir. Milyonlarca Suriyeli aylarca Türkiye'de kalmıştır. AB tümüyle sessizliğini korumuştur. Ne zamanki mülteciler Avrupa'ya gelmeye başladı ondan sonra Avrupalılar, ‘Neden mülteciler Avrupa'ya gelmeye başladı’ diye seslerini çıkarmaya başladı. Mülteciler daha iyi koşullarda hayatlarını sürdürmek istiyorlar. Türkiye'yi değil Avrupa'yı tercih ediyorlar. Eğer bir kişi ölümü göze almışsa bir uygar ülkeye gitme konusunda, onun önüne duvarları da örseniz o ülkeye gidecektir.

Haberin Devamı

(Rus uçağının Türkiye’nin hava sahasını ihlali) AB'nin de Türkiye'nin de diğer dünya ülkelerin de Suriye'ye katkı vermesi gerekiyor. Türkiye Suriye ile ilgili yeni angajman kurallarını belirlemiştir ve bunu bütün dünyaya ilan etmiştir. Dolayısıyla bizim angajman kurallarımız bellidir. Kendi ülkemizin sınırlarının bir başka ülkenin savaş uçağı tarafından ihlal edilmesini asla doğru bulmuyoruz. Eğer angajman kurallarına uyulmuyorsa bunun da gereğinin yapılması bizim beklentimizdir.

(Yeni anayasa çalışmaları) 12 Eylül döneminde çıkan yasaların tamamen değişmesi gerekiyor. Almanya'da, Japonya'da, Amerika'da, Fransa'da, İngiltere'de demokrasi, insan hakları, özgürlükler adına ne varsa gelin kendi ülkemizde aynısını gerçekleştirelim. O zaman parlamenter sistem zaten kendiliğinden çalışacaktır. Parlamenter sistemden şikâyetçi değiliz. Parlamenter sistemi çalıştırmayan yasalardan şikayetçiyiz.

SÜREKLİ SEÇİM ANLAYIŞI

Bir cumhurbaşkanının halk tarafından veya parlamento tarafından seçilmesi o cumhurbaşkanına anayasayı ihlal etme hakkı vermez. Halk seni seçse de istediğini yapamazsın. Herkes hukuk kuralları içinde hareket etmek zorundadır. Sayın Davutoğlu 'Erken seçimden söz etmek vatana ihanettir' diye bir cümle kullandı. Hangi gerekçeyle kullandı bilmiyorum. Ama Türkiye'nin her alanda dünya kadar sorunu var. Bütün bu sorunlar ortadayken seçim neyi çözecek? Tek başına bir iktidar var. Bir kişinin egosunu tatmin için sürekli seçim anlayışı olabilir mi? Biraz da insan vatandaşlara acısın. ‘Benim dediğim olacak, oluncaya kadar ben toplumu sürekli seçime götüreceğim’. Bu bir yönetici açısından ciddi bir ahlak sorunudur.” 

Haberin Devamı

Rusya mesajı: Gereğinin yapılmasını bekliyoruz

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Almanya ziyareti sırasında, Essen kentinde gerçekleştirilen Nazım Hikmet’i anma etkinliği için bu ülkede bulunan sanatçılarla da akşam yemeğinde bir araya geldi.

CUMHURBAŞKANI SABOTE ETMESİN

CHP, bu hafta gerçekleştirilecek Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun ilk toplantısında, TBMM Başkanı İsmail Kahraman’dan ‘Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın süreci sabote eden açıklamalar yapmamasını’ isteyecek. Anayasa Uzlaşma Komisyonu, ilk toplantısını 4 Şubat günü TBMM Başkanı İsmail Kahraman başkanlığında yapacak. CHP Genel Başkan Yardımcısı ve komisyon üyesi Bülent Tezcan, komisyon toplantısı öncesi açıklamasında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Biz parlamenter sistemin ülkemizde miadını doldurduğuna inanıyoruz. Başkanlık sistemine ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz” şeklindeki sözlerini hatırlatarak, şöyle dedi: “Cumhurbaşkanı’nın çıkışı, süreci sabote etmeye yönelik. Süreci zehirleyen bir tutum içerisine girdi. Meclis Başkanı derhal müdahale etmek zorunda. Eğer, bu uzlaşma komisyonu çalışmalarının etkili yürümesini ve amacına ulaşmasını istiyorsa, süreci sabote eden ve zehirleyen bu tip tutumlara tavır alması gerekir.”

Haberin Devamı

Toplantının ilk günü TBMM Başkanı Kahraman’dan “Erdoğan’ın süreci sabote eden açıklamalar yapmamasını” isteyeceklerini ifade eden Tezcan, “Çünkü TBMM Başkanı Cumhurbaşkanı’nın astı, alt makamı değil. Hiyerarşik ilişki yok. Milli iradenin somutlaştığı Meclis’in başkanı. Başlattığı çalışmanın Cumhurbaşkanı tarafından sabote edilmesine müdahale edilmesi lazım. Bu müdahaleyi istiyoruz. O gün bunu Meclis Başkanı’ndan talep edeceğiz” dedi. (Rifat BAŞARAN/ANKARA)

BAKMADAN GEÇME!