Ruanda ile Fransa arasında ‘soykırım’ krizi

Güncelleme Tarihi:

Ruanda ile Fransa arasında ‘soykırım’ krizi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 08, 2014 11:36

Ruanda, 1994 yılında Hutiler ile Tutsiler arasında yaşanan iç savaşta, 100 gün içinde 800 bin kişinin soykırıma uğramasının 20’nci yılında anma törenleri düzenlerken, Devlet Başkanı Paul Kagame, Fransa’yı ‘soykırımın ideolojik altyapısını hazırlamak ve bizzat uygulamakla’ suçladı.

Haberin Devamı

Fransa, anma törenlerine katılmayacağını ilan etti. İki dönemdir Ruanda’nın devlet başkanlığını yürüten Kagame, yüzyılın son soykırımı olarak anılan Ruanda soykırımında Fransa’nın rolünü içeren şok açıklamalarda bulundu.

Fransa hükümeti adına törenlere katılması planlanan Adalet Bakanı Christiane Taubira’nin gezisi iptal edildi. Fransız Dışişleri, törene katılımın büyükelçi seviyesinde olacağını belirtti. Ancak daha sonra Kigali tarafından ‘persona non grata’ ilan edilen Fransa’nın Ruanda Büyükelçisi Michel Flesch’in de gitmeyeceği duyuruldu.

FRANSA'DAN SÖZDE JEST
Kagame, Kigali’de bir grup gazeteciye yaptığı açıklamada, Fransa’nın ‘soykırımın başında, esnasında ve sonunda doğrudan rol aldığını’ öne sürerek “Fransa, 1994 yılında önce soykırımın ideolojik alt yapısını hazırladı. Ardından da bizzat soykırımda rol aldı. Soykırımdan sonra da Turqoise adlı NATO operasyonu ile rolünü sürdürdü” dedi.

Haberin Devamı

Kagame, dün Kigali’de ulusal stadyumda yapılan anma töreninde de yine Fransa’ya çattı: “Vatandaşlar, tarihlerini değiştirmeye zorlanamaz, hiçbir ülke değiştirebileceğini sansa da gerçekleri değiştiremez. Sonuçta gerçek gerçektir” dedi. Kagame’nin Fransızca söylediği son sözler büyük alkış aldı.

Kagame, “Birkaç gün önce Pascal Simbikangwa’yı Paris’te soykırımdan yargıladılar. Sanki 20’nci yıldönümü öncesi Fransa’nın bir jesti gibi. Asıl orada yargılanması gereken Fransa’nın kendisidir” dedi. Kagame, Fransa’dan hâlâ özür beklediklerini belirterek, eğer bu gerçekleşmezse, Fransa ile ilişkilerin düzelmesinin olası olmadığını söyledi.

Paris’te geçen hafta Ruandalı yüzbaşı Simbikangwa, soykırımda oynadığı rolden ötürü 25 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!