Putin açıkladı: Çarşamba görüşüyorlar... Masada tahıl koridoru var

Güncelleme Tarihi:

Putin açıkladı: Çarşamba görüşüyorlar... Masada tahıl koridoru var
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 31, 2023 07:00

Rusya lideri Vladimir Putin hafta ortasında Cumhurbaşkanı Erdoğan ile doğalgaz borsası ve tahıl ihracatı meselelerini telefonda görüşeceğini söyledi. Putin, görüşmeyi ayarlamanın kolay olmadığını da anlattı.

Haberin Devamı

Rusyanın tahıl koridoru anlaşmasından ayrılmasının beri Türkiye ve Rusya liderleri Tayyip Erdoğan ile Vladimir Putin arasında yapılması beklenen görüşmenin hafta ortasında yapılacağı duyuruldu. St. Petersburg şehrinde sona eren Rusya-Afrika Zirvesi sonrası kameralar karşısına gelen Putin, “Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan ile buluşmam uzun süredir gündemimizde. Ya ben ona gideceğim, ya da o bizim konuğumuz olacak” dedi.

TARİH UYUŞMAZLIĞI

Aslında Türkiye’deki seçimlerden önce ziyaret daveti geldiğini ifade eden Rus lider, seçim öncesi Ankara’ya gitmesinini spekülasyonlara yol açacağı düşüncesiyle bunu yapmadığını aktardı. Rus lider, “Türkiye’nin iç politikasına müdahale etmekle suçlanabilirdim. Görüşmeyi erteledik, ancak ne zaman yapılacağını net olarak kararlaştırmadık. Dün de Türkiye Cumhurbaşkanı’ndan telefonda ziyaret meselesini görüşme önerisi geldi” dedi ve şöyle devam etti: “Programım çok yoğun olduğu için yarın veya öbür gün (pazar veya pazartesi) yapalım dedim. Ancak bu tarihlerde de Erdoğan’ın yoğun programı varmış. Neticede aramızda telefon görüşmesinin çarşamba günü gerçekleşmesi kararı alındı. Bu temastan sonra nerede buluşacağımız kesinleşmiş olacak.”

Haberin Devamı

DOĞALGAZ BORSASI

Erdoğan ile görüşmesinde tahıl koridorunun yanı sıra doğalgaz meselesinin de gündemde olacağını vurgulayan Putin, “Türkiye’nin Rus doğalgazı için Avrupa istikametinde dağıtım noktası olması planı hâlâ geçerli. Buluştuğumuzda bu konuyu etraflı biçimde ele alacağız. Her geçen gün Batı istikametindeki boru hatları peş peşe devre dışı kaldığı için, Avrupa’ya yegâne güvenilir doğalgaz güzergâhı olarak Türkiye kalıyor. İsteyen Avrupa ülkelerinin elektronik borsa şeklinde Türkiye üzerinden doğalgaz satın alabilmesini hedefliyoruz” şeklinde konuştu.

 

BAKMADAN GEÇME!